Östnyland

Tragiskt knivdåd i Borgå

Tidigt på måndagsmor­gonen knivhögg en pappa sitt barn i Rosenparke­n i centrum av Borgå. Treåringen avled senare på sjukhuset.

- Petra LInd 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi Max nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Enligt polisen, som informerad­e om fallet på morgonen, fick man larmet klockan 7.59. Händelsern­a fick sin början ungefär fem minuter tidigare när pappan hämtade sitt treåriga barn hemifrån utan tillstånd. Han förde barnet till lekparken där han av okänd anledning misshandla­de treåringen med en kniv.

En polispatru­ll anlände 8.05, och tvingades använda maktmedel för att gripa mannen. Barnet fördes till sjukhuset för vård, men avled där av sina skador.

Är mordutredn­ing

Händelsen utreds nu som mord – något som kan ändras under utredninge­ns gång. På måndagseft­ermiddagen hade man ännu inte förhört mannen som enligt utrednings­ledare Jyri Hiltunen är fransk medborgare och i 40-årsåldern. Meningen är nu att fortsätta utredninge­n med att intervjua såväl den misstänkta gärningsma­nnen som vittnen. Hiltunen kommentera­r inte diverse medieuppgi­fter om motivet.

Man ber också eventuella vittnen ta kontakt på numret 0295–438729.

Biskop Björn Vikström uttalade sig på Facebook med anledning av dådet, bland annat för att meddela att församling­en erbjuder samtalshjä­lp (se artikeln under).

– Den tragiska knivhuggni­ngen av ett litet barn här i Borgå väcker både sorg, ilska och förtvivlan. De närliggand­e skolorna var inte direkt drabbade, men eleverna såg utryckning­sfordonen, helikopter­n och folksamlin­gen.

Borgås stadsdirek­tör JukkaPekka Ujula uttalade sig också i ett pressmedde­lande.

– Knivhuggni­ngen av ett barn har djupt skakat många borgåbor. Jag framför mitt varma deltagande till offrets anhöriga, sägerUjula i pressmedde­landet från staden.

Skolelever höll sig inne

Strax före klockan 9 på morgonen var två polispiket­er, två ambulanser och en brandbil på plats vid Biskopsgat­an, intill trapporna som leder till Rosenparke­n. Det förefaller som om våldsdådet har skett på parkgången ovanför Rosenparke­ns lekpark.

Rektor Johannes Nygren på Lyceiparke­ns skola fick informatio­n om att förövaren var gripen och att ingen fara förelåg för skolans elever. Ett Wilmamedde­lande skickades ut till föräldrarn­a där det stod att en knivhuggni­ng inträffat i närheten av skolan och att förövaren är gripen och området avspärrat.

Nygren säger att eleverna uppmanades hålla sig inne i skolan, och undvika att röra sig i närheten av brottsplat­sen – närmast för att inte störa polisens utredning.

 ?? FoTo: kriSToffer åberg ?? våld. En pappa dödade sitt treåriga barn i en park i centrum av Borgå på måndagsmor­gonen. Många chockade och sörjande människor hämtade ljus och blommor till brottsplat­sen.
FoTo: kriSToffer åberg våld. En pappa dödade sitt treåriga barn i en park i centrum av Borgå på måndagsmor­gonen. Många chockade och sörjande människor hämtade ljus och blommor till brottsplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland