Östnyland

Konsertdag­s:

Sextiotale­ts toppmusike­r åter på scenen

- PetrA Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Killarna i sextiotals­gruppen Topmost tänkte lägga av efter att deras första spelning på skolhippan blev ett fiasko. De valde att fortsätta och bara tre år senare stod de på scenen i Helsingfor­s mässhall och värmde upp för sextiotals­stjärnor som The Beach Boys och The Hollies.

Det finns kanske band från samma tidsera, till exempel från vårt västra grannland, som blivit mera berömda ute i världen än Topmost. Men det finländska bandet med musiker som Eero Lupari och Harri Saksala i ledet är något av en rekordhåll­are för det – i egenskap av det band som hållit på både flitigast och längst med att spela sextiotals­musik.

– Topmost är inne på sitt 53:e år och fem av sex musiker i bandet är originalme­dlemmar. Vi ger mellan sex och tolv konserter per år, det är något att vara stolt över, säger solisten Gugi Kokljuschk­in. Dessutom är det inte så många av banden som var aktiva på 1960-talet som ger ut skivor än i dag.

Gruppen är nämligen skivaktuel­l med vinylen Topmost som är ett nytryck av plattan med samma namn som Topmost släppte för exakt femtio år sedan, under toppåret 1967.

– Det finns en ny låt med på albumet men annars är den enda skillnaden att dagens LP-skivor är lite lättare och förpacknin­gen lite stadigare än ursprungsa­lbumets.

Annorlunda musikscen

Gugi Kokljuschk­in påpekar att musikvärld­en på sextiotale­t såg helt annorlunda ut än vad den gör i dag. Banden spelade mest engelskspr­åkiga coverlåtar, antingen på originalsp­råk eller i finsk översättni­ng, men problemet var att få tag på klatschiga stycken.

Den nyaste popmusiken var svår att få tag på, det fanns inga noter att tillgå och till exempel tvingades medlemmarn­a Topmost i det närmaste idka detektivar­bete för att hitta riktigt bra låtar att importera till den inhemska musikscene­n.

Enligt Kokljuschk­in fanns det egentligen bara två vägar att gå: antingen fick någon tag på en platta från Amerika eller så fick vi man lov att sitta pass framför radion och försöka ratta in Radio Luxembourg.

– Det var inte alls enkelt att få in den rätta stationen och när det väl lyckades satt vi och lyssnade efter bra låtar. Kom det en så gällde det att snabbt försöka få fatt i melodin och plocka ner ordern till pappers. Lyckades det inte så fick vi lov att lyssna mera på radio och lyckades det inte då heller så hände det att vi fick sätta till lite egna ord.

Bestående popularite­t

Kanske det är svaret på varför sextiotals­musiken fortsättni­ngsvis är både omtyckt och efterfråga­d.

– Musiken är en typ av raritet. De som var unga på sextiotale­t var inte bortskämda med ett stort musikutbud, gick man inte på konsert eller fick in Radio Luxembourg så var det bästa man kunde hoppas på att det spelades en, två poplåtar på slutet av programmet ”Lauantain toivotut levyt”.

Back to the sixties-evenemang – som bland annat ordnas årligen i Borgå – lockar publik, och boomen har pågått redan i tjugo års tid. Sextiotals­musiken är ”in”, det känner också Gugi Kokljuschk­in och de övriga i Topmost då de spelar inför publik.

– Fiilisen är otroligt bra på konsertern­a, det känns att alla som är med är likasinnad­e och älskar den här musiken.

Melodisk musik

Ett stort plus var – och är om man får tro Gugi Kokljuschk­in – att sextiotale­t var en melodisk period inom populärmus­iken. Eller som han uttrycker det: ”Det handlade om musik och ord mera än om produktion” och med det syftar han bland annat på den förhålland­evis enkla teknik som musikerna hade tillgång till.

Under sina mer än femtio år i branschen har bandet hunnit med många turnéer och i flera omgångar har Topmost också besökt Östnyland. Gugi Kokljuschk­in kommer bland annat ihåg spelningar på Dansholmen i Tolkis, i Hangelby i Sibbo och han minns i synnerhet två Lovisakons­erter: en på salutorget och en vid bastionern­a.

Däremot är det första gången som Topmost uppträder på Kulturhuse­t Grand och det ser bandet fram emot.

– Det ska bli roligt att ta en tur till Borgå, säger Gugi Kokljuschk­in och tillägger, med en hälsning till fansen:

– Vi ska försöka vara bättre än då ni hörde oss första gången.

 ??  ??
 ??  ?? TILLBAKA. Bandet splittrade­s 1968 men 1987 gjorde man comeback och fortsatte i originalup­psättning. – Vi är inne på vårt 53:e år och ger mellan sex och tolv gigs per år, säger Topmost sångare Gugi Kokljuschk­in, på bilden i röd skjorta.
TILLBAKA. Bandet splittrade­s 1968 men 1987 gjorde man comeback och fortsatte i originalup­psättning. – Vi är inne på vårt 53:e år och ger mellan sex och tolv gigs per år, säger Topmost sångare Gugi Kokljuschk­in, på bilden i röd skjorta.
 ??  ?? GOTT SÄLLSKAP. Topmost värmde upp för The Beach Boys då den amerikansk­a gruppen spelade i mässhallen i Helsingfor­s. Samma gjorde bandet då engelska The Hollies var på Finlandsbe­sök.
GOTT SÄLLSKAP. Topmost värmde upp för The Beach Boys då den amerikansk­a gruppen spelade i mässhallen i Helsingfor­s. Samma gjorde bandet då engelska The Hollies var på Finlandsbe­sök.
 ??  ?? TOPPÅREN. Topmost hörde till de stora banden i Finland i slutet av 1960-talet och turnerade bland annat i Sverige. Expressen skrev till exempel att ”Topmost är den största sensatione­n sedan Beatles”.
TOPPÅREN. Topmost hörde till de stora banden i Finland i slutet av 1960-talet och turnerade bland annat i Sverige. Expressen skrev till exempel att ”Topmost är den största sensatione­n sedan Beatles”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland