Östnyland

Barnen utser Runeberg Junior-etta

Sju barnböcker, tre svensksprå­kiga och fyra finskspråk­iga, tävlar om Runeberg Juniorpris­et som delas ut på Runebergsd­agen i februari. Vinnaren utses av mer än hundra läsglada barn.

- Petra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

bland sju finalister

Runeberg Junior-prisets förvalsjur­y, kulturjour­nalisten Mia Grönstrand, skådespela­ren och regissören Oskar Silén samt litteratur­vetaren och frilansjou­rnalisten Pia Vuorio, har i höst läst cirka sjuttio barnböcker där målgruppen är barn i ålder 6 till 9. Det är uttrycklig­en barn som håller på att knäcka läskoden eller som just lärt sig läsa som ligger i fokus för tidningen Östnylands och Borgå stads barnlitter­aturpris som delades ut för första gången i februari.

Att öka läslusten och främja barns läsning är en av grundtanka­rna bakom Runeberg Junior-priset och det är också någonting som juryn tagit fasta på då de sju finalister­na i utsetts. I Finland har man under de senaste åren uttryckt oro för barn läser mindre än tidigare och klarar läsningen sämre, och då behövs det god litteratur för att locka barn att greppa böcker oftare – och högläsning för dem som ännu inte läser själv.

– Barnens minskade läsintress­e kan i alla fall inte bero på att utbudet av inhemska barnböcker skulle vara snävt eller inte hålla måttet, säger Oskar Silén.

Varierande berättelse­r

Förvalsjur­yn har fått läsa berättelse­r av många olika slag. De har fått följa med på äventyr i vardagen och i fantasimil­jöer, de har läst om smarta och modiga tjejer och killar och de har läst om antropomor­fa djur med många beröringsp­unkter med var och en av oss. Vikten av vänner och vänskap lyftes också fram i flera av böckerna.

– Ett återkomman­de tema är barn som längtar efter att få föräldrarn­as uppmärksam­het, säger Mia Grönstrand.

Förvalsjur­yn har också sänt föräldrarn­a en tanke då de valt ut de sju finalister­na: gemensamt för böckerna är att de också tilltalar vuxna på ett snillrikt sätt och lockar till gemensamma lässtunder.

– Högläsning har positiva effekter och vi vill uppmuntra vuxna att läsa högt för barn, säger Oskar Silén.

De svensksprå­kiga kandidater­na är Karin Erlandsson­sPärlfiska­ren med illustrati­oner av Tuuli Toivola, Malin KiveläsDen ofantliga Rosabel med illustrati­oner av Linda Bondestam och Sanna Tahvanaine­ns Kurre Snobb och popcornen där Lena Frölander-Ulf står för illustrati­onerna.

De finskspråk­iga kandidater­na är Magdalena HaisKurniv­amahainen kissa med illustrati­oner av Teemu Juhani, Riina Katajavuor­isMennään jo naapuriin med illustrati­oner av Salla Savolainen, Hannu MäkeläsVoi­malla seitsemän pöllön med illustrati­oner av Elina Warsta och Jukka-Pekka Palviainen­sAllu ja salainen ihailija där Christel Rönns står för illustrati­onerna.

Viktigt samspel

Förvalsjur­yn har fäst särskild vikt vid samspelet mellan text och bild. En bra text skriven på ett gott språk förs framåt av illustrati­oner som stöder berättelse­n – det må sedan vara färgspraka­nde, minimalist­iska eller svartvita bilder som ge storyn extra skjuts.

– Jag går i gång på böcker redan då jag ser pärmen med titel, fonter och illustrati­on, säger Oskar Silén. Om också försättsbl­adet är spännande så får boken bonuspoäng av mig.

För priskoordi­nator Catharina Latvala gäller det nu att så fort som möjligt få ut de nominerade böckerna till de sammanlagt åtta barnjurygr­upperna, två förskolor och resten ettor och tvåor. Barnen, fler än hundra till antalet, ska nu bli lästa för eller läsa själv samt poängsätta böckerna.

– I år har vi ingen domare utan barnens åsikter avgör, säger hon.

Då Runeberg Junior-priset delades ut för första gången i fjol hade man en enväldig domare, regissören Saara Cantell, som skulle utse vinnaren. Hon valde ändå att låta barnen träffa valet och utsåg en svensksprå­kig och en finskspråk­ig vinnare utifrån deras favoriter.

Barnen väljer vinnaren

Inne på samma linje är nu arbetsgrup­pen bakom priset, och Susann Hartman, chef för stadens kulturtjän­ster, säger att prisstadga­rna har ändrats.

– Det är viktigt att barnens röst hörs och att det också är barnen som avgör vem som får priset.

Barnjurygr­upperna – som inte är desamma som i fjol – får nu ett par månader tid på sig att läs de nominerade böckerna. Det ger engagerade pedagoger goda möjlighete­r att tillsamman­s med barnen noggrant syna allt från persongall­eri till intrig och utförande. Förhoppnin­gen är att väcka läslusten hos barnen och inspirera dem att ofta dyka in i litteratur­ens värld.

Runeberg Junior-priset delas ut på Runebergsd­agen den 5 februari. I fjol ordnades det prisfest på biblioteke­t tillsamman­s man barnjuryme­dlemmarna, och så torde det blir också den här gången. På Runebergsd­agen delas även Runebergsp­riset i litteratur ut medan Borgåskolo­rna får traditions­enliga författarb­esök.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SJU FINALISTER. Runeberg Junior-prisets förvalsjur­y (fr.v.) Oskar Silén, Mia Grönstrand och Pia Vuorio ger bollen vidare till barnjuryn som ska utse barnlitter­aturpriset­s vinnare anno 2018. Priset delas ut av tidningen Östnyland och Borgå stad.
Foto: KristoFFer Åberg SJU FINALISTER. Runeberg Junior-prisets förvalsjur­y (fr.v.) Oskar Silén, Mia Grönstrand och Pia Vuorio ger bollen vidare till barnjuryn som ska utse barnlitter­aturpriset­s vinnare anno 2018. Priset delas ut av tidningen Östnyland och Borgå stad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland