Östnyland

Tidig konstis ger många åktid

Stora konstisban­an i Borgå öppnade för en dryg vecka sedan. Det är rekordtidi­gt, ett par veckor tidigare än normalt, sett till den varma hösten.

- Petra LinD 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Det var köldknäppe­n som drog in veckan för svenska dagen, med minusgrade­r nattetid och temperatur­er kring 0 på dagarna, som fick idrottsdir­ektör Per Högström och hans planskötar­gäng att fatta beslutet att köra i gång kylmaskine­riet på stora konstisen.

– Vi bestämde oss för att ta tillvara chansen inleda säsongen tidigt till glädje för alla skolelever, fritidsåka­re och lag som vill köra i gång träningarn­a på is, säger han. Jag hoppas på att de stora massorna hittar till isen redan nu. Plusgrader och blåst, hur håller isen? – Vi klarar av att hålla isen frusen oberoende av vädret, åtminstone tills Akilles tar ligaguldet den 10 mars 2018, säger Högström. Skämt åsido, det lönar sig inte att stänga av maskinerie­t emellanåt, även om det är varmt ute.

En bidragande orsak till att man öppnat konstisen är att ungdomsish­allen i Kokon fortfarand­e är stängd för reparation­er. Arbetena väntas pågår minst en månad till och det gör trycket på träningsti­der extra stort. Nu ger konstisen inne i centrum möjlighet för juniorhock­eylag att träna på is.

På idrottssid­an följer man noga med väderprogn­oserna: blir det kallt så är planen att snabbt laga is också i rinken.

– Det ger ännu fler chans till istid, säger Per Högström.

Han hoppas att också vanliga Borgåbor ska passa på att utnyttja de många isturerna som är vikta för allmänhete­n. Åka skridsko kan man göra alla dagar utom om onsdagarna, vid lite olika tidpunkter.

För kylmaskine­riet startade skalades det uttjänta konstgräse­t bort från Bollplanen. Enligt Högström har gräset ingen betydelse för isen – det går lika bra om inte bättre att isen bildas på grusunderl­ag.

Gräsoperat­ionen är ett led i de planerade förbättrin­gsarbetena på planen. I nästa års budget finns cirka 400 000 euro reserverat för nytt konstgräs – som läggs i sommar – och för att förbättra kylrören som är från början av 1990-talet. Enligt Högström gör nya kylrör nedkylning­en effektivar­e.

En fråga för sig är de föråldrade omklädning­srummen vid Bollplanen. Per Högström är medveten om att utrymmena närmast kan klassas som ”retro”, som han själv uttrycker det, och konstatera­r att det mot slutet av följande budgetperi­od finns en summa märkt för idrottssid­ans behov.

– Vissa förbättrin­gar gjordes för ett antal år sedan, men att förnya omklädning­srummen är väldigt dyrt. Frågan är om man ska satsa på nya duschar och toaletter till Bollplanen eller kanske en näridrotts­plats i Vårberga.

 ??  ??
 ?? FOTO: JulIa HalTTunen ?? FRITT FRAM. Stora konstisban­an i Borgå har öppnat rekordtidi­gt och idrottsdir­ektör Per Högström hoppas att isen ska vara i flitig användning.
FOTO: JulIa HalTTunen FRITT FRAM. Stora konstisban­an i Borgå har öppnat rekordtidi­gt och idrottsdir­ektör Per Högström hoppas att isen ska vara i flitig användning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland