Östnyland

Det betyder mycket för mig att kunna bidra till att skapa mening i seniorerna­s vardag.

Tiina Patana, Projektarb­etare för Aktiva Sibbosenio­rer

- Oskar skOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Far inte i väg med min Ferrari, utbrister Heikki Karlsson när Tiina Patana råkar knuffa till hans rollator med en stol.

Femton pensionäre­r har bänkat sig vid borden i servicehus­et Lindas festsal, men Patana tycker det är både trevligare och mer praktiskt om alla sitter i en ring. Efter några uppmaninga­r och lite uppmuntran har seniorerna omgruppera­t sig i något som påminner om en halvcirkel. Det är gott nog, och Patana kan tillsamman­s med praktikant­en Linda Pitkänen dela ut sångtexten till Ljuvliga ungdom. Strax ljuder allsången i salen.

– Vad fint vi sjöng, jublar Patana när de sista tonerna klingat ut.

– Ja säg inte annat, replikerar Vivi-Ann Lyly.

Hon blir eld och lågor när hon får berätta om vad hon tycker om de aktivitete­r Patana brukar ordna för seniorerna inom ramarna för projektet Aktiva Sibbosenio­rer.

– Det här ger en verklig guldkant i tillvaron, hon hittar på allt möjligt. Tiina och Linda är helt fantastisk­a flickor. Allt är roligt, till exempel när vi kastar ärtpåsar på en twister-matta och får poäng beroende på var vi träffar.

Härnäst på programmet står kort för positiva minnen. Patana har en packe kort med olika meningar vars syfte är att föra tankarna till minnen från äldre tider. Nils-Erik Karlsson som sitter bredvid Lyly får ett kort med texten ”En talang jag haft nytta av”.

– En viktig talang är ju att jag lärde mig att köra bil, säger Karlsson och går närmare in på hur det gick till.

– Jag var fjorton år så jag hade inget körkort men nog en bil. Den var mycket gammal och hjulen hade ekrar av trä. Med den körde jag omkring på Degerö och Brändö, några gånger var jag in till stan. Sedan sade pappa att om jag vill fortsätta köra så ska jag hålla mig på Degerö, minns Karlsson.

– Den bilen måste ju ha varit från 1920-talet, konstatera­r Heikki Karlsson.

– Det stämmer, bekräftar Nils-Erik Karlsson.

Tvåårigt projekt

Må bra-träffarna som ordnas både på servicehus­et Linda i Söderkulla och på servicehus­et Elsie i Nickby är bara ett exempel på de program och aktivitete­r som kan erbjudas de äldre i Sibbo tack vare projektet Aktiva Sibbosenio­rer vars program inleddes den 28 augusti i år. Social- och hälsovårds­ministerie­t har beviljat projektet finansieri­ng för två år med hjälp av medel från Veikkaus.

Veronica Fellman, verksamhet­sledare på Servicehus­stiftelsen i Sibbo som upprätthål­ler verksamhet­en i Linda och Elsie, säger att projektet föddes ur insikten att fritidssys­selsättnin­g och sociokultu­rell verksamhet kan ha en stor inverkan på äldre personers livskvalit­et. I praktiken är det projektarb­etare Tiina Patana som planerar och verkställe­r programmet, Fellman är mycket glad över att Patana kunde anställas för projektet. Patana själv verkar vara minst lika glad.

– Det betyder mycket för mig att kunna bidra till att skapa mening i seniorerna­s vardag. När jag ser att programmet är givande för deltagarna känns det givande för mig också.

Patana utexaminer­ades från Arcadas socionomli­nje för drygt ett år sedan och innan hon började jobba för Servicehus­stiftelsen i somras hade hon arbetet med dagverksam­het för äldre i Helsingfor­s.

Den bärande tanken i alla program som ingår i projektet är att de äldre ska kunna umgås, dela tankar, spela, pyssla, diskutera och ha det roligt tillsamman­s.

– Målsättnin­gen med projektet är att stödja och förbättra seniorerna­s fysiska, psykiska, kognitiva och sociala välmående och funktionsf­örmåga i vardagen, sammanfatt­ar Patana.

Vägen hit går via schemalagd­a program som frågesport, gymnastik, bakning, högläsning, pyssel och åkturer med cykelriksh­a (se faktaruta). Men det ordnas också engångseve­nemang.

– Nyligen ordnade Servicehus­stiftelsen i Sibbo tillsamman­s med niondeklas­sarna från Sipoonlahd­en koulu kasino för seniorerna. Det fanns en bar med pommac, popcorn och saft, vid borden kunde man spela olika spel, säger Patana.

Fler deltagare får plats

Programmen ordnas på svenska och finska, en del är tvåspråkig­a. Fellman säger att det är en viktig princip att erbjuda sociokultu­rell verksamhet på båda språken. Patana vill påminna om att aktivitete­rna som ordnas inom ramarna för Aktiva Sibbosenio­rer är avgiftsfri­a och ämnade för alla kommuninvå­nare som fyllt 65.

– Eftermidda­gsgruppern­a brukar ha minst tio deltagare, på förmiddaga­rna är de lite färre. De flesta som deltar bor på Linda eller Elsie, men jag skulle vilja nå ut med budskapet att alla seniorer i Sibbo är välkomna.

Av de femton seniorerna som deltog i må bra-träffen på Linda var det bara Gungerd Wickholm som inte bodde i huset.

– Jag har varit Lindavän sedan 1998 men det är första gången jag deltar i ett av programmen som ordnas inom Aktiva Sibbosenio­rer.

Hon berättar att hon läste om träffen i servicehus­et Lindas programbla­d och tyckte det verkade intressant.

– Och jag tror nog jag kommer hit på nytt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland