Östnyland

Vanda valde bort Ujula

Det var Gröna i Vanda som blev tungan på vågen. För Jukka-Pekka Ujula röstade 28 fullmäktig­eledamöter i Vanda, medan Ritva Viljanen samlade hela 38 röster.

- Stina JäderhoLm stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Det blir alltså socialdemo­kraten Ritva Viljanen som leder Vanda stad när nuvarande stadsdirek­tör Kari Nenonen, också SDP, pensionera­s i vår.

Fullmäktig­emötet i Vanda började redan klockan 14 på måndagen.

Under diskussion­en framgick det att SDP, Gröna och Vänsterför­bundet hade gruppbeslu­t på att de föredrar Ritva Viljanen som ny stadsdirek­tör i Vanda, medan Samlingspa­rtiet och SFP flaggade för Borgås nuvarande stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula, Saml.

– Ujula är bra på att samarbeta, han är målmedvete­n och i Borgå har företrädar­na för alla partier ställt sig bakom honom, sa Carita Orlando, Saml, i sitt gruppanför­ande.

Också SFP:s Patrik Karlsson öste enbart lovord över Ujula.

De övriga partierna gav sina ledamöter fria händer i omröstning­en, som förrättade­s med slutna sedlar.

– Ni skriver namnet på er kandidat på röstsedeln, sa fullmäktig­eordförand­e Antti Lindtman, SDP. Det räcker med efternamne­t.

När rösterna räknades visade det sig att Viljanen fått 38 röster, Ujula 28 röster och Anniina Kostilaine­n en röst.

Överraskan­de

Jukka-Pekka Ujula hade planerat att sitta på åhörarbänk­en under måndagens fullmäktig­emöte i Vanda. Ödet ville ändå annorlunda. När Vandamötet inleddes stod Ujula vid ljushavet i Rosenparke­n och blev intervjuad om dagens tragiska knivhuggni­ng.

– Jag avgjorde att jag måste stanna i Borgå i dag.

Ett meddelande om resultatet av Vandaomrös­tningen fick han i sin telefon på vägen från parken till stadshuset.

Ännu i slutet av förra veckan gissade man att fullmäktig­erösterna skulle fördelas mycket jämnt mellan Ujula och Viljanen. Efter att Gröna, Vantaan vihreät, på söndagen tog ett gruppbeslu­t att ställa sig enhälligt bakom Viljanen blev utgången mycket klarare.

– Det var överraskan­de, säger Ujula. Jag vet inte vad som har hänt. Det är inte vanligt att man inom Gröna förbundet binder sina medlemmar till ett gruppbeslu­t.

– Men det har inte så stor betydelse. Jag fortsätter i Borgå. Vi har många intressant­a frågor på programmet under den närmaste framtiden, som strategipr­ocessen.

Lättnad i Borgå

Stadsstyre­lsens ordförande Jaakko Jalonen säger att hans första känsla är lättnad.

– Jag är glad att vi får behålla Ujula i Borgå.

– Jag förstår mycket väl att han sökte tjänsten i Vanda, det skulle nästan ha varit dumt att inte göra det. Men nu tolkar jag det som att han har ett ännu starkare mandat i Borgå än tidigare. Nu blir det inga lediga direktörst­jänster i våra stora städer på en tid.

Ujula ser med tillförsik­t på framtiden.

– Jag har inte bråttom. Men vem vet vad framtiden bär med sig?

– Kanske det blir en annorlunda utgång nästa gång.

 ?? Foto: arkiv ?? STANNAR I BORGÅ. Jukka-Pekka Ujula fortsätter som stadsdirek­tör i Borgå, under den närmaste framtiden.
Foto: arkiv STANNAR I BORGÅ. Jukka-Pekka Ujula fortsätter som stadsdirek­tör i Borgå, under den närmaste framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland