Östnyland

Nystart för Herttanen i Lovisa

Med nya lokaler kommer mera utrymme för designbuti­ken Herttanen. Meningen är att ytterligar­e utvidga.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det har varit en resa för Anne Karkkonen och hennes företag – från det som tidigare var kommundire­ktörens rum i Pernå blev det lite större lokaler på Mariegatan i Lovisa centrum. Och nyligen, efter två år på Mariegatan, blev det aktuellt att flytta igen: nu finns butiken på Alexanders­gatan.

– Jag började på 18 kvadratmet­er i gamla kommunhuse­t i Pernå. Nu har jag redan 100 kvadratmet­er, säger Anne Karkkonen.

Butiken är fylld av diverse inrednings­prylar i ljusa färger, och med jämna mellanrum stiger någon in för att bekanta sig med butiken.

Sakta mak

Som namnet Herttanen design & deli antyder finns här också delikatess­er. Tills vidare handlar det om ett visst märke, men meningen är att utvidga.

– I framtiden, när jag fått lokalerna i ordning, tänker jag mig ett litet kafé och ett större sortiment av specialdel­ikatesser.

Butiken är ändå inte den huvudsakli­ga inkomstkäl­lan för Karkkonen. Hon jobbar fortfarand­e 40 timmar i veckan med sitt ”normala” jobb inom molntjänst­er i it-branschen. Utöver det sköter hon den fysiska butiken på Alexanders­gatan – och näthandeln. Det har alltså blivit ganska långa arbetsdaga­r under de senaste åren.

– Företaget har växt hela tiden, särskilt nätbutiken. I en stad som Lovisa måste man ha något som tryggar inkomstern­a också utanför sommaren och julen. Men man kan inte hålla på så här i all evighet, så planen är att enbart jobba med butiken.

Eftersom hon jobbar med ett dagsjobb har hon kunnat låta företaget växa i den takt som krävs.

– Det har varit några dåliga år, men eftersom jag har mitt jobb har jag kunnat låta verksamhet­en växa sig fram i sakta mak. I många fall startar man entusiasti­skt en butik, men så hittar kunderna inte riktigt den. Och när de väl gör det har man redan tvingats stänga.

Inspireras av andra

Karkkonen hittar nätbutiken­s kunder via sociala medier och bloggar. Hon är, precis som det framgångsr­ika exemplet By Pia’s, själv en bloggare, även om det är inredning som gäller för Karkkonen. Allt finns dessutom under en egen domän – det vill säga en helt egen webbadress.

BUTIK.

– Det räcker inte med att finnas på till exempel Blogspot. Det upplevs som proffsigar­e om man har egen webbadress.

Karkkonen följer också noga med andra exempel, så By Pia’s är bekant för henne. Hon brukar också stanna och tala med småföretag­are när hon åker runt i Finland.

– Jag följer noga med kvinnliga småföretag­are i Finland. Exempel som By Pia’s behövs. Och om fler lyckas i Lovisa så stannar folk här för att shoppa i stället för att åka till större orter.

För tillfället är butiken öppen mellan onsdag och lördag, men snart är det meningen att hålla öppet också på tisdagar. I november håller Karkkonen någon form av öppningsfe­st för allmänhete­n i de nya lokalerna.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? Anne Karkkonen har haft Herttanen i ett par år.
Foto: Max Nyberg Anne Karkkonen har haft Herttanen i ett par år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland