Östnyland

Borgå segrade över Sibbo i östnyländs­kt derby

På lördag eftermidda­g möttes PSS från Borgå och ÅIF från Sibbo för första gången i damernas innebandyl­iga. Förhandsfa­voriten PSS tog hem segern trots att ÅIF kämpade hårt med stöd av hemmapubli­ken.

- Text & foto Jon nyqvist jon.nyqvist@ksfmedia.fi

När matchen kom i gång blev det snabbt klart att ÅIF inte brydde sig om vem som var förhandsfa­vorit. Sibbolaget försvarade starkt och publikes stöd belönades när ÅIF:s Taru Matikainen slog bollen i mål efter bara fem minuters speltid. Den 186 personer starka publiken jublade till. Trots det tidiga bakslaget fortsatte PSS med sitt aktiva anfallsspe­l och när spelklocka­n visade 12:21 kvitterade Ella Kettunen.

Den andra perioden startade med en smäll då Annina Levälampi från PSS gjorde mål dryga två minuter efter periodens start. ÅIF lät sig inte kuvas. Endast 45 sekunder senare kvitterade Susanna Aura med hennes första mål i damligan ackompanje­rat av publikens jubel.

Den jämna matchen ledde till att känslorna hettades upp både på bytesbänke­n och bland publiken. ÅIF led en utvisning men lyckades försvara ända tills slutet av den andra perioden då Kristiina Järvinen från Borgålaget tystade publiken med ett stiligt mål. När den andra perioden led mot sitt slut blev tog PSS ett allt kraftigare grepp om matchen.

I den tredje perioden visade sig PSS vara det starkare laget. Borgålaget pressade på med ett aktivt anfallsspe­l som bar frukt efter dryga sju minuter då Miia Murtorinne slog in eftermidda­gens sista mål. ÅIF trappade upp sitt anfall under de sista minuterna men trots att de tog ut sin målvakt kunde de inte bryta Borgålaget­s försvar. Slutsiffra­n blev alltså 2-4 till PSS som firade vinsten med lättade miner.

– Det var väldigt viktiga poäng för oss, säger PSS lagkapten Mia Karjalaine­n.

Trots att vinsten alltid smakar gott tycker Karjalaine­n att det finns mycket som laget borde bättra på.

– Första perioden var väldigt trög för oss. Laget tändes ordentligt först i slutet av andra perioden. Det märktes nog att det varit en tid sedan vi spelade vår senaste match. Det tog en stund innan laget kom i gång, säger Karjalaine­n.

Minerna på Sibbosidan var betydligt dystrare men ljusglimta­r kan hittas även i en förlust. ÅIF:s Annika Hautojärvi förlorade kampen mot sin syster Elina Hautojärvi som spelar för motståndar­laget. Trots det är hon nöjd med lagets prestation.

– Vi visade en stark kampanda. Det enda som fattas är målen. Det gäller bara att lära sig av våra misstag och ständigt förbättra oss själva.

En liten gnista tänds i Hautojärvi­s blick. Hon ser redan fram emot en revansch.

– Nästa gång, säger Hautojärvi med en bestämd blick.

??  ?? FULLT HUS. Läktarna fylldes av Sibbobor som kommit för att stödja hemmalaget ÅIF.
 ??  ?? SYSTER. Elina Hautojärvi (PSS) spelade mot sin syster Annika i matchen.
SYSTER. Elina Hautojärvi (PSS) spelade mot sin syster Annika i matchen.