Östnyland

Domino firar tjugo år av tatueringa­r

Tattoo Studio Domino öppnade 1997 och är därmed en av Borgås första tatuerings­studior. På lördag blir det fest.

- TexT & foTo Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

När Frank Lounemaa dök upp i Borgå gymnasium med sin tatuering (liemannen på vänster axel) var det mest en reaktion han var ute efter. Det var i början av 1990-talet, och tatueringa­r var ännu inte särskilt vanliga. Och så var han ju minderårig. Kort sagt fick han det han önskade – så han åkte några dagar senare tillbaka till Helsingfor­s för att skaffa en till.

Några år senare finner han sig lite överraskan­de i Kapstaden i Sydafrika. Returflyge­t är inprickat till en dryg månad senare, och han inser när han stiger ut från flygplatse­n att han aldrig meddelade sin kompis när – eller ens att – han faktiskt kommer. Det var trots allt ett snabbt beslut som han fattade över några öl några dagar innan när saker och ting inte gick riktigt åt något håll. Ettan i Östermalm kändes inte lockande, han kunde lika väl åka ut i världen för att hälsa på kompisen.

Så där står han, ensam. För att göra en lång historia kort finner han sig snart boende hos en finländare som har en tatuerings­studio i staden. Det ena leder till det andra, och snart sköter han diverse sysslor.

– Till sist fick jag frågan om jag ville bli tatuerare. Jag funderade ett par sekunder, och så gick jag i skola hos honom, säger Lounemaa.

Kompisen hinner han aldrig ens se den gången, och när han väl kommer hem igen startar han en egen tatuerings­studio. Tattoo Studio Domino blir därmed en av Borgås första tatuerings­studior. Året är 1997, och ett par år senare flyttar han studion från Östermalm till Borgå centrum.

Det är här han sitter i dag, och nu är det dags att fira tatuerings­studions tjugoårsfe­st.

– Min mamma hjälpte mig när jag öppnade. Hon sköter ännu böckerna. Hon var den enda som trodde på mig och företaget.

Sedan dess har trenderna kommit och gått (tribaler, taggtråd, delfiner och kinesiska tecken). Det har också blivit utlandsvis­telser, speciellt på vintrarna. Lounemaa räknar upp länder som Australien, Thailand, USA och Spanien. Det blev också ett par nya vistelser till i Sydafrika i slutet av 1990-talet. Då råkade han också träffa kompisen av en slump.

– Hon dök upp för att ta en tatuering, och råkade välja just den studion där jag fanns. Jag gjorde en sköldpadda på foten åt henne.

Tattoo Studio Domino firar 20-årsfest på Kliffa & Kiva på lördag. Lounemaas eget band Baton Rouge Morgue spelar då tillsamman­s med Reckless love. Bägge spelningar­na är akustiska.

– Det är en fest för att tacka kunderna. Utan dem skulle det inte ha blivit något. Det som alltid gjort mig glad är att majoritete­n kommer tillbaka för fler tatueringa­r. Det visar att de är nöjda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland