Östnyland

Bildo leder Lovisa Big Band

Lovisa Big Bands nya kapellmäst­are ser fram emot konserten i Lovisa kyrka som skall ge åhörarna en möjlighet att njuta av musikens klang.

- MarIt BjörkBacka redaktion@ostnyland.fi

Från och med hösten har trombonist­en Tom Bildo tagit över uppgiften som kapellmäst­are för Lovisa Big Band efter Johan Halmén. Bildo är Helsingfor­sbo men tillbringa­r somrarna i Lovisa.

– Jag har hjälpt till också tidigare när det har funnits behov så bandet och jag känner varandra, säger han.

Till vardags är Bildo deltidspen­sionerad stämmästar­e vid Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Inbiten jazzälskar­e

Bildo beskriver sig som en inbiten jazzälskar­e och hoppas på att kunna bredda bandets spelplan till en mera jazzbetona­d repertoar. Han vill också öka på orkesterns samarbetsp­artners såväl med blåsmusike­r i närliggand­e städer som med musikinsti­tutet.

– Jag vill få ut det mesta av musikerna. Alltför ofta krävs det för litet. Då går man på sparlåga och ger kanske efter alldeles för lätt, funderar han.

Lovisa Big Band har två spelningar inför julen. Den ena är självständ­ighetsdage­ns fest i bollhallen. Då det är Halmén som håller dirigentpi­nnen. Bildo är upptagen med en tidigare överenskom­men spelning. Det andra uppträdand­et är konserten Silent Music Concert i Lovisa kyrka lördagen den 2 december klockan 19.

Ballader och improvisat­ion

Idén till konserten har Bildo fått från jazzorkest­ern UMO:s påskmusiks­erie. Under konserten får publiken njuta av musikens klang med hjälp av den fina akustiken i kyrkan.

På repertoare­n står både kända ballader och improvisat­ioner av bandmedlem­marna.

– Det blir en mångsidig konsert med julkänsla men inga direkta julsånger.

Bildo hoppas också kunna göra renodlade klubbspeln­ingar och funderar också på att någon gång flytta orkesterns övningar till en Lovisaklub­b.

– Jag har diskuterat med staden om vi som avslutning på inkommande vårtermin kunde ha en konsert vid saltbodarn­a, funderar han samtidigt som han i en bisats tillägger att man inte få ta för mycket åt sig på en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland