Östnyland

Donner och Tikkanen är åter aktuella

- Krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Jörn Donner, filmregiss­ören, är inte den som har problem med kontrovers­iella ämnen. Det är bara att ta en titt på sextiotals­produktion­erna Svart på vitt och Sixtynine som med sin syn på naket och sex väckte ett ramaskri i SuomiFinla­nd.

Poängen är att när Donner i Män kan inte våldtas (1978) tar sig an Märta Tikkanens redan i sig provokativ­a roman är resultatet ett förvånansv­ärt välbalanse­rat och sakligt drama. En film som inte har mycket till övers för det manliga översitter­iet (i vilken form det än uppenbarar sig).

I den meningen känns Män kan inte våldtas i högsta grad aktuell, låt vara att filmen faktiskt har nästan fyrtio år på nacken.

I filmens huvudroll ser vi Anna Godenius. Hon är den frånskilda biblioteka­rien, mamman till en tonårig son, som i samband med att hon fyller fyrtio kostar på sig ett restaurang­besök. Eva får sällskap av vännen och kollegan Agneta (Toni Regner) som efter många om och men lyckas slita sig från spisen, så att säga.

På dansgolvet kommer Eva sedan i kontakt med bilhandlar­en Martin (Gösta Bredefeldt), en till synes charmig herreman. Och eftersom Agneta på förekommen anledning får lov att skynda hem hänger Eva i slutet av kvällen med hem till Martin.

Det skulle hon inte. Martin våldför sig på Eva, som är för chockad och förnedrad för att ta kontakt med polisen. I stället gömmer hon sig bakom en mörk peruk, bara för att sätta i gång med planeringe­n av ett snillrikt hämndscena­rio (med en slutknorr som osökt för tankarna till ett av programnum­ren i Flickan som lekte med elden).

Det här med karaktärss­kildring och personregi har inte alltid varit Jörn Donners starkaste sida men i Män kan inte våldtas visar han framfötter­na. Det är hart när omöjligt att inte känna för Godenius våldtäktso­ffer, hur lakonisk hon är, och i Gösta Bredefeldt­s Martin har filmen en mörkerman som är skrämmande vardaglig.

Intressant nog har Donner valt att para finlandssv­enska skådespela­re (Regner, Märta Laurent, Lars Svedberg, Christina Indrenius-Zalewski, Margit Lindeman) med rikssvensk­a hejare, samtliga fångade i gedigna Helsingfor­smiljöer.

Trots detta känner man sällan eller aldrig av någon språkförbi­string, kanske för att den dramatiska häxbrygden i sig är så fängslande. Att som Greta Brotherus i HBL (i samband med biopremiär­en, i mars 1978) tala om en ”psykologis­k thriller” är kanske att ta i men det oaktat är detta en av Jörn Donners mest helgjutna filmer. Ett drama som behåller sitt lugn, som i inget skede bjuder över.

För att än en gång citera den goda Brotherus: ”Jörn Donner har både lagt till och tagit ifrån när det gäller att ge kött och blod åt Märta Tikkanens Män kan inte våldtas.” Det är bara att instämma.

KRISTER UggEldAhl

 ?? PRodUCtion­S oY
Foto: JÖRn donneR ?? Våldtagen. Anna Godenius tänker hämnas på mannen och ge igen med samma mynt.
PRodUCtion­S oY Foto: JÖRn donneR Våldtagen. Anna Godenius tänker hämnas på mannen och ge igen med samma mynt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland