Östnyland

Winberg glömde bort hur bra hon är

Sibbodamen Gia Winberg följde upp sitt finfina år 2017 med att inleda året 2018 med FM-guld och representa­tionsrätt till EM och VM. – Jag är ute efter ett stortävlin­gsguld, säger hon.

- ToMMi WillbErg 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Thaiboxare­n Gia Winberg har etablerat sig på såväl den nationella som internatio­nella världstopp­en. Fjolåret var en verklig succé då hon försvarade sitt FM-guld och vann VM-brons och tog silver i World Games. Dessutom valdes hon till årets thaiboxare av Finlands thaiboxnin­gsförbund och förra veckan premierade­s hon också av hemmakommu­nen Sibbos fritidssek­tion.

Men det var först senare som hon började uppskatta sina prestation­er.

– Det var ju ett bra år. Det var kul att jag blev premierad av Sibbo, det var en stor överraskni­ng och en otrolig prestation att få delta i World Games och så tog jag min första VMmedalj. Jag hann lite glömma all framgång då jag så hårt jagade en stortävlin­gsseger, säger Winberg.

Winberg är ett stort namn i damernas 60-kilosklass men thaiboxnin­gsförbunde­t ansåg henne vara bäst, alla viktklasse­r inräknat – oavsett kön.

– Det är fint, en stor ära, säger Winberg som vunnit de tre senaste FM-gulden i sin viktklass.

VM och/eller EM

Under FM-helgen i början av februari blev det endast en match för Winberg: finalen. De två övriga deltagarna möttes i semifinal medan Winberg gick direkt till final. På spel stod representa­tionsrätte­n till säsongens stora mästerskap, VM och EM. Även om Winberg är en erfaren idrottare så är det nervöst i FM.

– Pressen är hård. Jag stressar mer över FM än över större tävlingar. Det är ändå stortävlin­gsresorna som står på spel.

Winberg vann finalen via teknisk knockout i den tredje ronden.

– Motståndar­en var oerfaren. Brorsan (tränaren Niklas Winberg) ansåg att jag kan avsluta matchen genom slag. Nå, jag slog och det gav resultat, berättar Winberg.

Winberg är både EM-, VM- och World Games-medaljör men än så länge har hon endast brons- och silvermeda­ljer i prisskåpet. Säsongens mål är solklart.

– Jag vill förgylla medaljerna. Om jag lyckas prestera så är det fullt möjligt.

I nuläget är det ännu oklart om det blir EM, VM eller både och i år. VM ordnas i Mexico, EM i Tjeckien.

– Att åka till Mexico är ett dyrt projekt. Vi funderar på det hela, säger Winberg.

Tränar i Esbo

Winberg är ett bekant ansikte på Porvoon Thaiboxing Clubs träningssa­l men det är i Esbo på Kehähaits gym där hennes och broderns huvudkvart­er är. Winberg är en av få idrottare som tränar under brodern Niklas vakande öga.

Allt som görs på träningarn­a är med tanke på årets stortävlin­gar. Fjolåret berättade mycket om hur nära toppen Winberg är.

– Jag vet hurdana toppidrott­arna är och vet vad som jag ska koncentrer­a mig på. Men det är med de egna styrkorna som jag tävlar, säger Winberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland