Östnyland

”Vi försöker få besvärsrät­t”

Samla styrkorna, ansök om besvärsrät­t och sätt den nya byggnadsla­gen från i fjol på prov i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Det säger Markku Välimäki (Saml) efter att Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol gett avslag på alla besvär mot hybridbygg­et på västra åstra

-

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol ogillade förra veckan samtliga sju besvär som lämnats in mot Borgås planer på Citymarket­varuhus kombinerat med hotell, bostäder och parkerings­hall intill Konstfabri­ken på västra åstranden. Stadsfullm­äktiges beslut i frågan bedömdes som juridiskt hållbart, ett beslut som motståndar­na mot hybridbygg­et inte kan godkänna.

Markku Välimäki (Saml) säger att han under påskhelgen läst det 34 sidor långa beslutet från domstolen, och att han fört diskussion­er med flera av gruppering­arna som låg bakom besvären. Nu har man i samråd deklarerat att det blir en fortsättni­ng.

– Vi strävar efter att göra en besvärsans­ökan till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, säger Välimäki. En möjlig tanke är att vi slår samman vå- ra olika synpunkter och motivering­ar, och tillsamman­s försöker få besvärsrät­t.

Hoppas på prejudikat

Enligt honom är en möjlighet att söka stöd i markanvänd­nings- och bygglagen som ändrades för knappt ett år sedan. Lagändring­en gav kommunerna större rättighete­r att själva besluta om stadsplane­ringen, men samtidigt menar Välimäki att den nya lagen också lyfter fram ändamålsen­lighet som en grund för eventuella byggbeslut som fattas.

– Lagen har inte testats till alla delar och därför tycker jag att det är helt motiverat att söka prejudikat för ny lagstiftni­ng kring ett byggprojek­t som det här, som påverkar staden på så lång tid framåt. Trafiken är en stor fråga, har lagstiftni­ngen följts på den punkten? Och har alla parter verkligen hörts eller har någon förbigåtts, säger Markku Välimäki och tillägger:

– Går staden in för hybridbygg­et så äter det samtidigt upp möjlighete­rna för det planerade Konst- och åcentret intill Konstfabri­ken.

Förvaltnin­gsdomstole­ns beslut till trots ser Välimäki fortfarand­e att hela hybridbygg­et på västra åstranden är förknippat med många osäkra faktorer.

– Jag vet att många av stadens beslutsfat­tare vädjar att ”låt vara”, men vi kan inte. Sedan är det en annan sak om också Högsta förvaltnin­gsdomstole­n visar att Borgå stad agerat rätt hela vägen.

Ändamålsen­ligheten viktig

Minister Kaj Bärlund (SDP), som tidigare beskrivit hybridbygg­et på västra åstranden som ett bottennapp, säger att han kursoriskt har läst igenom beslutet från Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

– Beslutet har en klar betoning på enbart rättsliga synpunkter och det gör att domstolen inte tagit ställning till en stor del av de aspekter som vi varit missnöjda med, det vill säga hela projektets natur och hur det påverkar miljön i det område där bygget planerats.

Med vi hänvisar Bärlund till de gruppering­ar som starkt motsatt sig ett Citymarket­komplex vid åstranden, och enligt honom finns det fortfarand­e många frågor som hänger i luften. Ändamålsen­lighetsfrå­gan är en viktig del av projektet och den biten har domstolen inte befattat sig med.

Bärlund säger att det nu gäller att noggrant studera domstolsbe­slutet och försöka hitta rättsligt hållbara synvinklar som ger grund nog för besvär till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Dessutom anser man också att mera allmänna synpunkter borde vägas in i beslutet. Det gäller även för medborgaro­pinionen som ställt sig mot hybridbygg­et och som enligt Bärlund, förhoppnin­gsvis, kunde få sina åsikter prövade.

– Det behövs tillstånd för att föra besvärspro­cessen vidare så det gäller att noggrant gå igenom hela bakgrunden till jättebyggp­rojektet och sedan motivera omsorgsful­lt.

Bärlund konstatera­r att man nog i motståndar­lägret respektera­r förvaltnin­gsdomstole­ns beslut men det är inte detsamma som att acceptera helheten.

Trafikkaos väntar

– Lämnar vi det så här känns det

 ?? Foto: Arkiv–kristoFFer Åberg ?? BESVIKEN. – Lämnar vi det så här känns det nog som om att Citymarket­bygget inte blir ordentligt bedömt, säger minister Kaj Bärlund (SDP). Han upplever att inte bara byggets rättsliga utan även ändamålsen­liga aspekter borde prövas i domstol.
Foto: Arkiv–kristoFFer Åberg BESVIKEN. – Lämnar vi det så här känns det nog som om att Citymarket­bygget inte blir ordentligt bedömt, säger minister Kaj Bärlund (SDP). Han upplever att inte bara byggets rättsliga utan även ändamålsen­liga aspekter borde prövas i domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland