Östnyland

Radikala förslag för centrum

Mycket av det som deltagarna i Club Strategi hoppas att Borgå satsar på omfattas av biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz, som nu fått en preliminär rapport i sin hand. Han tycker till exempel att staden borde utreda grundskola på engelska.

- Tora MaTTheisze­N tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Biträdande stadsdirek­tören Fredrick von Schoultz satt själv med i en workshop med temat livsmiljö och säger att diskussion­en var livlig och bra.

– Club Strategi var som helhet en fin satsning, konstatera­r han och framhåller hur bra det är att stadsborna nu får delta i stadens strategiar­bete på många olika sätt.

Club Strategi var ett samarbete mellan staden, tidningen Östnyland och Borgå folkakadem­i och projektet tog slut för någon vecka sedan. Men stadsborna får fortfarand­e tycka till på andra sätt. Just nu pågår exempelvis Popup-inspelning­ar på olika håll. Stadsbor med åsikter om hur drömmarnas Borgå ska se ut 2030 videofilma­s. Satsningen har fått bra mottagande.

Att Borgå borde framhäva det engelska språket och mångkultur överlag var något Club Strategi – deltagarna lyfte fram och Fredrick von Schoultz nickar godkännand­e.

– Bildningss­idan borde utreda möjlighete­n till grundskola på engelska. En hel del personer med utländsk bakgrund jobbar exempelvis i Sköldvik eller på Ensto och det är också ett faktum att utan invandring har staden ingen tillväxt.

Deltagarna i Club Strategi tyckte att Borgå borde utvecklas till den finländska skolans stad och satsa på exempelvis utbildning­sturism och sommarskol­or.

Ökat tryck

Man ansåg också att Borgå borde införa engelska som ett officiellt språk och satsa på service på engelska.

– Trycket på engelskspr­åkig service kommer att öka, inte väldigt snabbt men med tiden.

Han läser igenom rapporten, där bland annat fyra dominerade visioner skrivits ned. De är Borgå är föränderli­gt, Borgå kan behålla ett enda centrum, Borgå kan få spårtrafik och Borgå kan vara öppet för engelska.

– Jag är väldigt glad för att man noterat att staden är föränderli­g. Saker och ting är inte statiska, varumärket formas av nya generation­er.

von Schoultz tycker att staden överlag borde bara modigare och våga experiment­era, ta risker.

– Vi borde kanske inte heller al- la gånger backa då någon protestera­r utan bara göra och se om det lyckas.

Detta med ett enda centrum uppfattas på olika sätt.

– Borgå har redan i dag ett enda centrum, påpekar biträdande stadsdirek­tören. Han uppmanar att tänka i meter. – Jag trodde nyligen ett möte skulle hållas i stadshuset och i sista minuten insåg jag att platsen var Konstfabri­ken och det blev bråttom. Men jag gick dit på fem minuter. Avstånden är väldigt korta i Borgå.

Naturlig utveckling

Han påpekar också att då västra strandområ­det byggts ut, nu finns ju redan en plan, kopplas östra och västra stranden ihop på ett naturligt sätt. Då uppfattas båda sidorna om ån som samma centrum.

På frågan hur Gamla stan borde kopplas ihop med torgområde­t svarar han att det främst kräver trafikarra­ngemang.

– Blir exempelvis Biskopsgat­an gågata och det blir liv ute på gatan, upplevs Gamla stan ligga närmare än nu.

Förslag om nya gågator kommer att finnas i en förberedan­de centrumski­ss som presentera­s för allmänhete­n före sommaren. Fredrick von Schoultz säger att eftersom staden äger torget kan man göra vad som helst med det. Med privatägda tomter och hus är en annan sak. Det är därför viktigt att få med fastighets­ägarna i utveckling­sprocessen.

– Efter att den första skissen offentligg­jorts hoppas vi på livlig diskussion.

Av allt att döma kan vi vänta oss till och med radikala förslag. Vad som i slutändan görs beslutar man om på hösten. Det är fart på.

– Någon budget för centrumutv­ecklingen har vi ännu inte. Vill vi bygga något nästa år gäller det att reservera pengar.

Han håller med om att spårtrafik till staden är en viktig sak men säger att man inte ska bli och vänta på den.

– Lobba för den måste vi förstås.

Bioteknik nästa

I Club Strategi–rapporten står det också att bioteknik och miljö kan bli stadens följande kluster. Företagsli­vet kan fram till 2030 bygga vidare på det goda existerand­e klustret kring den kemiska industrin. Kemiklustr­et har sin styrka i att det i regionen redan finns en bred arbetskraf­t inom kemisk teknologi på alla utbildning­snivåer.

Fredrick von Schoultz är helt av samma åsikt och förklarar att arbetet redan pågår.

Borgås möjlighete­r att utvecklas till en cykelstad är utmärkta. I rapporten konstatera­s det att 80 procent av alla invånare bor inom en åtta kilometers radie från centrum. Också naturen finns nära.

– Genom att prioritera den lätta trafiken är en utveckling av detta slag fullt möjlig. Det är bara att fatta beslut.

Vad som också föreslås i rapporten är självgåend­e bilar till byarna. Borgå kan bli en pilotstad för experiment med nya, revolution­erande former av transport.

 ?? Foto: CeCilia KristjanKr­oon ?? BRA GREJER. Fredrick von Schoultz anser att deltagarna i Club Strategi gjort ett värdefullt jobb.
Foto: CeCilia KristjanKr­oon BRA GREJER. Fredrick von Schoultz anser att deltagarna i Club Strategi gjort ett värdefullt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland