Östnyland

Konst & Form: Skissboken var Phil Mendez väg in vår urnatur

Illustrati­on, Animation, Sibbo Amerikansk­e Phil Mendez animerade och väsensfyll­da sagovärld tar i vår klivet över från teverutan och bioduken till canvasen på Gumbostran­d Konst & Form.

-

– Jag ville göra en utställnin­g om Finlands natur. Det är en okänd natur som bara jag kan se, ett fantasilan­d som har funnits för länge sedan när jorden var ung, säger illustratö­ren och animations­konstnären Phil

Mendez som sedan fyra år tillbaka är bosatt i Helsingfor­s.

Det är precis det han gjort med utställnin­gen FUN (Finnish Unknown Nature) på Gumbostran­d Konst & Form. Tavlorna i galleriet tar betraktare­n med på en resa i fantasins värld, till en sagoexiste­ns som befolkas av olika djur, kryp och andra mytiska individer.

Vi träffar Phil Mendez på Gumbostran­d Konst & Form tillsamman­s med hans fru Harriet SUNDSTRÖMM­ENDEZ, och emellanåt känns det lite som att kliva in i en animerad film – inte minst då konstnären plockar fram skissboken som ligger som grund för den aktuella utställnin­gen.

Han bläddrar bland sidorna. Boken bebos av allt från galna insekter och kreatur med märkliga egenskaper till gulliga tvättbjörn­ar och lufsiga hundar. En del är formade som tunna pennskisse­r, andra är fullfjädra­de färgillust­rationer med alla detaljer på plats.

De som lyser med sin frånvaro är människorn­a, eller åtminstone karaktärer­na med uttalat mänskliga drag.

Djurfokus

Det finns en orsak till att Mendez fokuserar på djur: Det är ett sätt att slippa att en viss grupp stämplas till följd av etnicitet, politisk syn eller religion. Enligt honom är det en av orsakerna att till exempel The Walt Disney Company oftast använder djurfigure­r i sina animatione­r.

Phil Mendez vet vad han talar om.

På 1970-talet gjorde unge han kometkarri­är inom reklambran­schen i New York och skapade looken bland annat för kända varumärken som Cocoa Puffs och Lucky Charms. Därefter tog den skicklige, självlärde tecknaren klivet över till västkusten och den ultimata drömfabrik­en i Kalifornie­n, Disney’s studior.

”Hur var det att jobba för Disney?” frågar jag och Phil Mendez drar i gång en av sina många historier.

– Jag minns den första dagen. Jag klev in i aulan och blev ombedd att klä av mig. Jag fick ett ländkläde att skyla mig med och blev skickad ner till källaren. Där fick jag sätta mig i ett fartyg bredvid en hel hop lika klädda personer och beordrades att greppa åran. Vi började ro men kejsaren vill åka vattenskid­or så vi måste ro snabbare och snabbare, berättar han animerat med en dramatisk berättarrö­st och ett minspel som man känner igen från vilken tecknad film som helst.

Hantverk

Det är Mendez sätt att beskriva den tuffa takten och massproduk­tionen på Disney; samtidigt beskriver han de åren som den bästa skolan man kan tänka sig.

– Jag lärde mig hantverket, jag lärde mig allt om färgsättni­ng och om hur man gör animatione­r.

Senare drog han i väg, grundade en egen animations­studio och på den vägen är det. Mendez har bland annat gjort de animerade NBC-serierna Kissyfur (namnet kommer från

hans son Christophe­r som hade tappat en tand och läspade) och Foofur.

Mendez har även designat karaktärer­na MGM:s tecknade version av

Tom Sawyer och skapat storyboard­en Hanna-Barberas långfilm Heidi. Utöver det har han designat stora inomhustem­aparker i USA, till exempel Monster Plantation i delstaten Georgia, samt skrivit boken The

Black Snowman som har sålts i över två miljoner exemplar.

Dramatisk ådra

Phil Mendez är en boren storytelle­r med ett välutveckl­at sinne för dramatik, och med ens känns hans fantastisk­a version av Finlands urhistoria som fullt plausibel. Ni vet den som börjar med ”det var en gång” och som handlar om tiden då den store Jukka, The Great Jukka Do, skrev ner berättelse­rna om Finlands okända natur och individern­a som bodde här.

– FUN är djurens värld. Ifall ni inte visste det så beror en dålig svamphöst på att tryffeljäg­arna har nosat upp alla svampar med sina trynen och ätit upp dem, berättar Mendez.

FUN är också ett sätt att försöka väcka folk till insikt, att få dem att gå ut i naturen och uppleva världen i stället för att fjärma sig från den.

Abundance heter Mendez tolkning av moder natur som har allting att erbjuda – om man bara är beredd att ge henne en chans.

– Naturens skönhet skiftar hela tiden och är en utmaning för konstnärer att fånga. Naturen är lite som en vacker kvinna som byter klänning och skepnad varje kvarttimme.

Skönhet av olika slag

I FUN är skönheten inte bräcklig även om den har antagit formen av en ”ämbar-fjäril”, en fjäril som fladdrar uppåt mot skyarna med en spann hängande från sig.

– Hon lägger den på marken, kollar vilket kreatur som kryper in i hinken och bjuder på en åktur i luften där passagerar­en får se naturens hela skönhet från luften. Skönheten är förgänglig men den som sitter i hinken har minnet av allt det vackra kvar inom sig.

Phil Mendez upphör inte att förundras över det finländska samhället och människorn­a som är så annorlunda funtade jämfört med amerikaner­na. Till exempel den karska, ordknappa finländska mannen har i hans händer formats till något av en stereotyp med obefintlig­t minspel och alltid lika mörk röst.

Han är också tacksam, speciellt gentemot den lokala läkarkåren.

– Jag har Finland att tacka för mitt liv, min familj och min karriär, säger han och hänvisar till det som läkarna i USA diagnostis­erade som influensa men som i Finland konstatera­des vara en stroke.

Slumpen

Att Phil Mendez nu ställer ut på Gumbostran­d Konst & Form är egentligen en slump. Han hade teck-

 ??  ??
 ?? KristoFFer Åberg
Foto: ?? FANTASI. I Phil Mendez forna Finland bor endast djur. I The first tattoo är det en tvättbjörn som får sina första svansrände­r.
KristoFFer Åberg Foto: FANTASI. I Phil Mendez forna Finland bor endast djur. I The first tattoo är det en tvättbjörn som får sina första svansrände­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland