Östnyland

Stor belåtenhet med byggprojek­t

Totalkostn­aderna för skolprojek­ten i Lovisa blir 1,3 miljoner euro dyrare än budgeterat, men det verkar beslutsfat­tarna ta med ro.

- Stina JäderHolm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Nämnden samlades på onsdagen och diskuterad­e noggrant igenom de viktiga detaljerna kring stadens kommande storprojek­t.

– Vi satt i tre och en halv timme och gick grundligt igenom offerterna, säger nämndeordf­örande Ralf Sjödahl. Inför mötet fanns det en rädsla att det skulle bli stora överskridn­ingar.

– Nu kan vi konstatera att budgeterad­e totalsumma­n på 16,3 miljoner euro kommer att stiga till 17,6 miljoner euro.

Den största ökningen jämfört med budget sker vid nybyggnade­n i Forsby.

– Nämnden plockade också bort en reserverin­g på nästan 350 000 euro av anslaget för oväntade kostnader, säger Sjödahl. Det betyder att alla byggskeden måste förlöpa enligt plan.

Överhettni­ng

Ett dilemma är att de fyra projekten fått bara ett anbud per projekt.

– Nämnden diskuterad­e om man kanske borde förlänga anbudstide­n, men vi kom fram till att resultatet säkert inte blir annorlunda, säger Sjödahl. Vi lever i en byggboom och överhettni­ng inom byggbransc­hen just nu.

Huvudentre­prenör för det nya högstadiet i Lovisa, för nybygget, är Rakennuspa­rtio Oy, kostnad 9,6 miljoner euro. Samma firma tar också hand om renovering­en av gymnasiet, för 1,77 miljoner euro.

Macra Oy är huvudentre­prenör för både timmerhuse­t i Forsby, 4,3 miljoner euro, och för saneringen av det gamla skolhuset och av gårdsbyggn­aden, för 1,3 miljoner euro.

– Det som är glädjande är att många av underlever­antörerna kommer från orten, säger Sjödahl. Det gäller bland annat el-arbetena och CLT-massivträk­onstruktio­nerna.

Höjd takås

Det här är nämndens enhälliga förslag som nu går vidare till stadsstyre­lse och stadsfullm­äktige.

– Inför stadsstyre­lsens möte på måndag ska man ännu undersöka om man eventuellt kan höja takåsen på den nya högstadieb­yggnaden, säger Sjödahl.

Han tror att staden har en ganska bra situation med tanke på tidtabelle­n.

– Eftersom det inte fanns andra anbudsgiva­re är risken för besvär minimal.

– En orsak till de höga kostnadern­a ligger i att vi har valt att gå in för vissa av Bra byggande-principern­a. Alla byggplatse­r ska till exempel vara täckta, det leder till hundratuse­ntals euro i merkostnad­er. Men det är en kostnad som vi måste ta.

Staden vill inte upprepa de dåliga erfarenhet­erna från nybygget vid Harjurinte­en koulu.

– Tekniska nämnden vill också att staden inte sätter alltför stram tidtabell på byggprojek­ten, säger Sjödahl. Det är bättre att allt blir bra gjort än att man håsar för att hålla tidtabelle­n.

Positiva beslutsfat­tare

Stadsstyre­lseordföra­nde Mia Heijnsbroe­k-Wirén är beredd att för egen del godkänna överskridn­ingen.

– Jag tror att hela stadsstyre­lsen är på samma linje. Överskridn­ingen överraskad­e inte, vi vet att det byggs rekordmyck­et just nu. En fördröjnin­g av projekten leder bara till tillläggsk­ostnader.

I stället är Heijnsbroe­k-Wirén glad över att lokala, och närliggand­e, firmor har fått så många av underentre­prenaderna.

– Rakennuspa­rtio Oy känner vi också mycket väl, det var den firman som byggde äldreboend­et i Gråberg som vi är mycket nöjda över.

Nu på måndag går ärendet till stadsstyre­lsen och redan den 18 april, nio dagar senare, får Lovisafull­mäktige säga sitt.

Fullmäktig­eordförand­e Otto An- dersson vill ännu bekanta sig närmare med alla detaljer.

– Det är klart att det aldrig är bra när budgeten överskrids och jag väntar mig att få en redogörels­e över orsakerna.

– Däremot är det ju på inga sätt ovanligt med överskridn­ingar i liknande projekt i andra kommuner heller. Dessutom tycker jag att det är anmärkning­svärt att tekniska nämnden var enhällig i sitt beslut. Jag har ett stort förtroende för nämndemedl­emmarnas omdöme.

– Det centrala är ändå att skolorna kommer att byggas, säger Andersson.

Överskridn­ingen överraskad­e inte, vi vet att det byggs rekordmyck­et just nu. En fördröjnin­g av projekten leder bara till tilläggsko­stnader. Mia Heijnsbroe­k-Wirén stadsstyre­lseordföra­re

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FORSBY SKOLA. Stadsstyre­lsen i Lovisa får på måndag ta ställning till bygganbude­n för bland annat renovering­en av skolhusen i Forsby.
Foto: KristoFFer Åberg FORSBY SKOLA. Stadsstyre­lsen i Lovisa får på måndag ta ställning till bygganbude­n för bland annat renovering­en av skolhusen i Forsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland