Östnyland

Verkstad ger unga en ny chans

Många unga har gått genom ungdomsver­kstaden och vidare till jobb och studieplat­s. Nya utrymmena vid Smedsvägen bjuder på mycket ljus och stora ytor.

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Det är inte riktigt lika lätt att titta in som förr när Lovisa stads ungdomsver­kstad fanns i gamla busstation­en. Men det lönar sig verkligen. På Smedsvägen 47-51 finns ett rikligt utbud av produkter som ungdomarna har förfärdiga­t av tyg och papper, av gamla möbler och av väskor, till exempel.

Michelle Lindén och Jenny Starck gillar att måla om gamla möbler och deras versioner av avlagda sjukhussän­gbord känns mycket lockande.

– Jag har funderat på att söka härifrån till en utbildning för målare, säger Jenny som kom till Lilla Petters går för snart ett år sedan.

Michelle har jobbat inom åldringsvå­rden men när hon blev arbetslös för tre månader sedan kom hon till verkstaden på rekommenda­tion av TE-centralen.

Målarverks­taden är flickornas favoritpla­ts i Lilla Petters gård även om dagarna också fylls av mycket annat program.

Goda erfarenhet­er

Verkstaden höll öppet hus på onsdagen och det var många som tittade in på en kopp kaffe och för att beundra de nya utrymmena som blev inflyttnin­gsklara i slutet av sommaren.

Emilia Schröder hör till besökarna, men hon har också goda egna erfarenhet­er av Lilla Petters gård.

– Här har jag varit både på arbetspröv­ning och senare på praktik.

– Jag utbildade mig till frisör, men fick inget jobb och sökte mig därför hit. Efter en tid på verkstaden, när jag mest gillade att sy och hålla på med annan textilslöj­d, sökte jag in till en socionomut­bildning. Därför kunde jag senare göra en praktikper­iod här.

Ännu fortsätter studierna men tiden vid Lilla Petters gård har gjort ett djupt intryck på Emilia.

– Jag kommer att specialise­ra mig på ungdomsarb­ete eller på socialskyd­d.

Positiv atmosfär

Under de många verksamhet­såren, Lilla Petters gård startade 1995, har många Lovisaungd­omar gått genom verkstäder­na, under längre eller kortare perioder.

– En del ungdomar stannar så kort tid som bara någon vecka, andra blir maxtiden ut på sex månader arbetspröv­ning och därefter sex månader som assistente­r med lön, säger arbetshand­ledare Nina Bärlund.

Lilla Petters gård har 18 platser för unga mellan 18 och 24 år. Staden har också andra arbetsverk­städer. Den så kallade vägglösa verkstaden har sina kansliutry­mmen på Smedsvägen.

Till Lilla Petters gård kommer ungdomarna olika vägar.

– TE-centralen skickar hit en del, säger Bärlund. En del kommer för att de har hört om oss av sina vänner, en del dirigeras hit av de uppsökande ungdomsarb­etarna eller av skolan. När nya Navigatorn kör i gång kommer säkert också de att anvisa oss nya unga.

Ungdomsarb­etslöshete­n är rätt så hög i Lovisa.

– Vi har alltid några unga i kö, säger Bärlund. Men riktigt illa blir det inte eftersom många hittar jobb eller studieplat­s efter bara en kort tid i verkstaden.

– Just nu känns det som om hela atmosfären skulle vara mer glad och positiv än på länge. Våra ungdomar är inte rädda för att hugga i där det behövs och de tror på framtiden. I dag är tre av våra ungdomar på arbetsinte­rvju. Det känns hoppingiva­nde.

 ?? Foto: Stina Jäderholm ?? SOCIONOMST­UDERANDE. Emilia Schröder minns att hon gillade att sy när hon var på arbetspröv­ning på Lilla Petters gård.
Foto: Stina Jäderholm SOCIONOMST­UDERANDE. Emilia Schröder minns att hon gillade att sy när hon var på arbetspröv­ning på Lilla Petters gård.
 ??  ?? MÅLADE MÖBLER. Michelle Lindén och Jenny Starck gillar att göra nytt av gammalt. Sängborden i bakgrunden är deras alster.
MÅLADE MÖBLER. Michelle Lindén och Jenny Starck gillar att göra nytt av gammalt. Sängborden i bakgrunden är deras alster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland