Östnyland

Taasiagård­en får mer nattperson­al

Riksdagens biträdande justitieom­budsman har tagit initiativ till en oanmäld granskning av både Taasiagård­en och Emilhemmet.

- STina JädErholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Taasiagård­en och Emilhemmet i Strömfors fick överraskan­de myndighets­besök i februari. Resultatet blir två nyanställd­a närvårdare.

– Vi var själva medvetna om att där finns ett behov av mer personal på natten, säger serviceche­f Lisbeth Forsblom.

Det var ändå riksdagens biträdande justitieom­budsmans uppmaning som gav knuffen i rätt riktning.

Det var i början av februari i år som två statstjäns­temän besökte Taasiagård­en och Emilhemmet i Strömfors i Lovisa, på uppdrag av riksdagens biträdande justiteomb­udsman Maija Sakslin.

Efter att ha gått igenom de protokoll som gjordes vid granskning­en har Sakslin bett grundtrygg­hetsnämnde­n i Lovisa att senast den första maj meddela vilka åtgärder man har vidtagit för att avhjälpa bristerna i verksamhet­en.

Granskarna har noterat fem brister i Taasiagård­en. Det handlar om alltför få läkarbesök och klientkont­akter, behov av tryggare nattvård, brist i integritet för de klienter som har fönster mot korridoren, brister i tillgängli­ghet och arbetsergo­nomi och urinlukt i avdelning Blåklockan.

I Emilhemmet anmärker man på tillgången till läkare och på brister i nattvården.

– Besöket orsakades inte av någon anmälan, säger serviceche­f Lisbeth Forsblom i Lovisa. Myndighete­rna har rätt att göra så kallade stickprov och ett stickprov hade gjorts 2007. Det ville man nu följa upp.

Två nya vårdare

Lovisa stads svar till biträdande justitieom­budsmannen ska behandlas av grundtrygg­hetsnämnde­n på torsdag.

I förslaget till svar går staden inte med på att det finns några brister i läkarkonta­kterna, varken i kvalitet eller kvantitet.

Däremot ska man anställa två nya närvårdare för att i fortsättni­ngen kunna ha två vårdare i nattskifte­t vid Taasiagård­en.

– Vi har varit medvetna om problemet och hade redan tidigare planerat att anställa ny personal, säger Forsblom.

Vårdarna vid Taasiagård­en skötte tidigare också de larm som nattetid kom från pensionärs­bostäderna intill. Det upplevdes som betungande eftersom vårdarna inte kände till invånarnas sjukdomshi­storia. Redan från den första mars har man fört över ansvaret för de här nattlarmen till nattskötar­na inom hemvården.

När Taasiagård­en fått fler nattskötar­e leder det också till att Emilhemmet­s nattskötar­e inte mer behöver lämna invånarna där åt sitt öde på natten för att hjälpa till i Taasiagård­en.

Emilhemmet­s framtid

Vissa andra praktiska åtgärder planeras också med anledning av anmärkning­arna efter överraskni­ngsbesöket i maj.

Man utreder om det är möjligt att ta bort trösklarna till badrummen, hjälpmedle­n granskas och personalen erbjuds vidareutbi­ldning i ergonomi.

Men när det gäller läkarkonta­kterna anser man i Lovisa att det inte finns några brister. Alla klienter får en heltäckand­e vårdplan, ansvariga läkaren gör ett besök per månad och extrabesök vid behov. Vårdarna kan konsultera läkaren via telefon eller skriftligt och stadens hemsjukhus kan kopplas in när det behövs.

– De anhöriga och vårdperson­alen har varit nöjda med vården, säger Forsblom.

Emilhemmet är däremot en liten och sårbar enhet, som dessutom måste renoveras inom en snar framtid. Emilhemmet­s framtid ska utredas i samband med nästa års verksamhet­splan och budget.

 ?? itävuori
Foto: Marita ?? BRISTERNA AVHJÄLPS. Taasiagård­en får två nattskötar­e i stället för tidigare bara en nattskötar­e.
itävuori Foto: Marita BRISTERNA AVHJÄLPS. Taasiagård­en får två nattskötar­e i stället för tidigare bara en nattskötar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland