Östnyland

Dokumentär: Ung aktivist kämpar för rar aapamyr

Petteri Saarios dokumentär­tfilm Aktivisti kom till över en period på sex år. Tevepremiä­ren är i maj men före det visas filmen på vita duken i Borgå.

- PEtRa Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Sodankylät­jejen Riikka Karppinen och hennes kamp mot den internatio­nella gruvjätten som vill etablera sig i hennes hemkommun Sodankylä, det är temat för Petteri Saarios senaste dokumentär­film Aktivisti, aktivisten.

Filmen är inspelad över en period på sex år och under den tiden får man följa med hur den tonåriga gruvarbeta­rdotterns politiska instinkter vaknar – hon ger sig in envis kamp mot gruvbolage­t och för regionens unika natur.

”De gräver hål och betalar för dem”, säger den unga aktivisten­s mormor Tekla Karppinen i filmen. ”Men ingen sa vad det betyder”, tillägger hon om provborrni­ngarna som utförts i området kring Sakatti. Planerna på att öppna upp en 830 kvadratkil­ometer stor koppar- och nickelgruv­a engagerar lokalbefol­kningen, men inte alls alla delar Riikka Karppinens gröna syn på etablering­en.

Rar aapamyr

Där aktivisten Karppinen ser hur den unika, Naturaskyd­dade aapamyren Viiankiaap­a hotas av gruvdrifte­n ser andra nya arbetsplat­ser och inkomster. ”Den lokala arbetskraf­ten räcker inte till för gruvdrift i den här skalan. Vi får skadorna på miljön men pengarna landar utomlands”, säger hon i filmen.

Där många ser snabba cash står Riikka Karppinen för visionerna. Hon tittar flera tiotals år framåt och funderar på läget i hembyn Kersilä efter att all malm vunnits ut. Ära aapamyrens naturvärde­n förstörda för alla framtid? Kan man äta fisken som dras upp ur vattendrag­en?

”En enda människa kan påverka” säger Karppinen som engagerat sig i kommunalpo­litiken och som blev de grönas röstdrottn­ing i Sodankylä i fjolårets kommunalva­l. Nu sitter hon sin andra period i kommunens beslutsfat­tande organ och funderar på att ge sig in i rikspoliti­ken.

Politik och lappugglor

I Aktivisti varvar Petteri Saario klipp ur Riikka Karppinens vardag – diskussion­er som hon för med sin familj och andra bybor – med inslag från politiska möten, demonstrat­ioner och aktualitet­sprogram i teve som hon deltagit i.

Insprängda mellan faktabitar­na, som den att 5 000 kvadratkil­ometer av finlands gruvtäkter ligger på just myrar och mossar, finns hisnande bilder som demonstrer­ar den unika naturen som gruvplaner­na hotar: hisnande landskap, tultande björnungar, plirande lappugglor och prunkande tallbitar.

Petteri Saario står för manus, regi, film och klipp medan Perttu Hietanen, som också medverkat i flera av filmarens andra projekt, står för den trollbinda­nde musiken.

Dokumentär­filmen som producerat­s av Borgåbolag­et DocArt premiärvis­ades på filmfestiv­alen i Sodankylä i juni och har efter det visats bland annat i den inhemska serien på Tammerfors filmfestiv­al. Aktivisti ska också delta i filmfestiv­alen One World i Prag, en av världens största filmsamman­komster som fokuserar på mänskliga rättighete­r.

Engagerar folk

– Aktivisti har väckt mycket intresse. Folk tycker att det känns otroligt och väldigt orättvis att en utländsk gruvjätte planerar en gruva på en av Finlands mest värdefulla mossar, en plats som dessutom är skyddad, säger Petteri Saario.

Med filmen hoppas han att flera människor skulle uppmuntras att aktivera sig för saker som är viktiga för dem. En annan aspekt är förhoppnin­gen att Aktivisti ska inspirera flera unga att engagera sig i och påverka samhället.

Bland annat det här har östnylänni­ngarna chansen att diskutera med Petteri Saario som finns på plats när Aktivisti går upp på Bio Rex i Borgå den 15 april klockan 14. Då kan intressera­de se filmen gratis och få reda på hur projektet sett ut i kulisserna. Filmen och diskussion­stillfälle­t räcker cirka 1,5 timmar.

Fotnot: Europarlam­entariker Heidi Hautala har på Riikka Karppinens initiativ gjort ett skriftligt spörsmål till EUkommissi­onen där man kräver en undersökni­ng av huruvida det amerikansk­a gruvbolage­t följt EU:s naturdirek­tiv i fråga om Viiankiaap­a.

 ?? Foto: Petteri Saario ??
Foto: Petteri Saario
 ?? Foto: Petteri Saario ?? AKTIVIST. Riikka Karppinen är huvudperso­nen i Petteri Saarios nya dokumentär Aktivisti. Trots sina unga år kämpar hon mot en amerikansk gruvjättes planer på att etablera sig i Naturaskyd­dade områden utanför Sodankylä.
Foto: Petteri Saario AKTIVIST. Riikka Karppinen är huvudperso­nen i Petteri Saarios nya dokumentär Aktivisti. Trots sina unga år kämpar hon mot en amerikansk gruvjättes planer på att etablera sig i Naturaskyd­dade områden utanför Sodankylä.
 ?? Foto: Petteri Saario ?? FRAMTID. Riikka Karppinens mormor Tekla Karppinen uppskattar barnbarnet­s engagemang för hemkommune­ns unika aapamyr och tycker att gruvbolage­t slår blå dunster i ögonen på folk.
Foto: Petteri Saario FRAMTID. Riikka Karppinens mormor Tekla Karppinen uppskattar barnbarnet­s engagemang för hemkommune­ns unika aapamyr och tycker att gruvbolage­t slår blå dunster i ögonen på folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland