Östnyland

Många underliga kryddbland­ningar förekommer med obekanta och pikanta smaker.

Elever om maten från centralkök­et

- PetRa Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Allting låter bra till pappers. Maten som kommer från Borgås nya centralkök följer kostrekomm­endationer­na, men när de serverade rätterna brister i konsistens, smak och utseende så finns det risk att maten blir oäten.

– Vi är missnöjda. Det är stor skillnad på maten som kommer från centralkök­et och den mat som lagades i vårt skolkök. Inte en enda elev har ännu sagt att ”nu var det god mat”, säger fullmäktig­eledamot Laura Karén (SFP) som jobbar som elevassist­ent och klasslärar­e i Hindhår bildningsc­entrum.

I Hindhår skola och Hinthaaran koulu, precis som i till exempel Kvarnbacke­ns skola, har man för avsikt att göra en enkät där eleverna får utvärdera centralkök­smaten.

Enligt Annika Malms-Tepponen, direktör på Affärsverk­et Borgå lokalservi­ce, finns det preliminär­a planer på att göra en övergripan­de utvärderin­g av centralkök­smaten i höst då stadens samtliga skolelever har övergått till att äta av maten.

– Det har kommit in en del kritisk feedback på centralkök­smaten. Eventuellt kan det bli aktuellt med en separat utvärderin­g redan tidigare för skolorna som uttryckt missnöje med maten.

Ris och ros

I Strömborgs­ka skolan, där man tidigare åt mat tillredd i det egna skolköket, har man redan utvärderat centralkök­smaten över en tvåveckors­period.

– Eleverna har fått sätta lappar med ris och ros i en låda i matsalen, säger Harriet Ekholm, produktion­schef på lokalservi­cen. Kommentare­rna överraskar egentligen inte, det går mycket känslor i maten samtidigt som en gillar tjocka soppor och andra vill ha tunnare spad.

Resultaten från lapparna i lådan är beklämmand­e:

Maten är även ofta söndermald så man måste titta på menyn för att få klarhet i vad som äts.

Soppan skall serveras med spad, inte som sås.

Är mängden tillsatsäm­nen nödvändiga? Idén med centralkök­et var att rena närproduce­rade råvaror skulle användas medan maten nu främst består av diverse halvfabrik­at som blandas ihop.

Så här lyder några av kommentare­rna som eleverna kommit med angående matens kvalitet. Det i sin tur gör att eleverna äter mindre samtidigt som matsvinnet ökar.

– För att stilla hungern går flera av eleverna till affären och köper semlor, sallader och annat ätbart i stället, säger Ströhös rektor Carola Wiksten.

Ont i magen

Skolans personal har också fått sä- ga sitt om centralkök­smaten och lyfter bland annat fram bristerna i utseende och smak.

Maten är ofta smaklös, saknar kryddor och då den har smak känns det att det är i överdrift.

Vi är oroliga för näringsvär­det i den mycket långt processade maten.

Flera i personalen klagar över att magen sväller upp och de får magknip på eftermidda­gen då de ätit av maten.

Enligt Wiksten har även några föräldrar meddelat att deras barn klagar över magknip och uppsvullen mage, vilket de inte tidigare har lidit av.

Det här skriver också Laura Karén i Hindhår under.

– Centralkök­smaten ger luft i magen, det har vi fått känna av, säger hon och fortsätter:

– Tänk dig själv vilka gaser det blir i en klass med 33 elever. Det blir svårt att vistas i klassrumme­t utan att öppna dörrar och fönster. Jag tror det beror på jästextrak­t, olika sockerarte­r och alla tillsatsäm­nen som finns i maten.

”Hålls inte mätta”

Skolans hushållslä­rare Eva Green, som åt centralkök­smaten i sju dagars tid, har också i ett skriftligt utlåtande till Strömborgs­ka skolans rektor utvärderat centralkök­smaten.

”Mitt blodsocker hölls uppe och jag hölls mätt under hela skoldagen men problemet var att jag inte mådde bra av maten” skriver hon och i en senare passus: ”Då jag diskuterat med elever så väljer de så gott som alltid att ta lite av själva maten om den är god, annars bara en liten prick mat på tallriken (de äter mest sallad, bröd), och då faller ju alla beräkninga­r om näringsvär­det i skollunche­n och eleverna hålls knappast mätta under hela skoldagen eftersom de INTE äter enligt tallriksmo­dellen.”

Enligt rektor Carola Wiksten sammanfall­er elevernas och personalen­s respons på centralkök­smaten till stora delar. Hon lyfter fram en kommentar som en av eleverna i skolans matråd lade fram i samband med att skolans, elevkårens och lokalitets­servicen representa­nter samlades till ett möte i torsdags: ”Jag äter varje dag och jag blir mätt, men jag blir inte glad av den här maten som jag tidigare blev.”.

– Alla de här ärendena diskuterad­es under mötet och vi blev lovade att man skall utveckla recepten. Man försäkrade oss om att responsen tas på allvar, säger Wiksten.

God mat är målet

Harriet Ekholm från Borgå lokalservi­ce som deltog i mötet, försäkrar att man gör det.

– Vi försöker lyssna till responsen och förbättra maten enligt det. Det lönar sig inte att laga mat som ingen vill äta, konstatera­r hon.

En annan aspekt på centralkök­smaten som både lärare, föräldrar och elever reagerat på är att den levereras i engångskär­l av plast. Plastkärle­n bort – vi vill ha maten serverad i plåtkärl och Maten hålls inte lika varm i de engångskär­l som den värms upp i och serveras ifrån lyder några elevkommen­tarer från Ströhö.

Från centralkök­ets sida har man förklarat att metallkärl måste rengöras med plastgranu­lat som med avloppsvat­tnet rinner vidare och till sist hamnar i naturen och blir mikroplast­er. I stället menar man att det är bättre att de använda platskärle­n bränns upp.

– Det tycker jag är en dålig ursäkt, säger Carola Wiksten. Jag har svårt att tro att det är mera ekologiskt. Det går åt massor av vatten då man framställe­r plastkärl.

I Hindhår bildningsc­entrum oroar man sig också över kärlen som centralkök­smaten levereras i, men inte enbart på grund av omtanke för naturen. Enligt Laura Karén har flera i köksperson­alen fått brännskado­r då de hanterat de hala plastlå dorna.

Goda dofter

Annika Malms-Tepponen påpekar att ris, pasta och potatis kokas som tidigare i servicekök­en och salla- den tillreds också på samma ställe. Det är bara varmrätter­na som levereras från centralkök­et och värms upp i skolorna.

– Vi har fått positiv feedback på den välkomnand­e doften som sprids i matsalarna, säger hon.

Borgå övergår till centralkök­smat i fyra etapper. Sist ut är Pääskytien koulu och de övriga skolorna i de närliggand­e områdena.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? RIS OCH ROS. Eleverna och personalen i Strömborgs­ka skolan har ätit centralkök­smat med eftertanke i två veckor och kommit med kommentare­r. ”Ingen blir glad av maten” konstatera­de en elev.
Foto: KristoFFer Åberg RIS OCH ROS. Eleverna och personalen i Strömborgs­ka skolan har ätit centralkök­smat med eftertanke i två veckor och kommit med kommentare­r. ”Ingen blir glad av maten” konstatera­de en elev.
 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LYSSNAR. – Vi försöker lyssna till responsen från skolorna och förbättra maten enligt det. Det lönar sig inte att laga mat som ingen vill äta, säger Harriet Ekholm, produktion­schef på lokalservi­cen.
Foto: KristoFFer Åberg LYSSNAR. – Vi försöker lyssna till responsen från skolorna och förbättra maten enligt det. Det lönar sig inte att laga mat som ingen vill äta, säger Harriet Ekholm, produktion­schef på lokalservi­cen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland