Östnyland

Ljust och modernt i nya kyrkan i Söderkulla

Söderkulla kyrka blir en modern byggnad där man valt att satsa på miljövänli­ga energilösn­ingar. Men som kyrkoherde Helene Liljeström konstatera­r är det ändå innehållet och verksamhet­en i kyrkan som är det viktigaste.

- Oskar skOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

I det varma vårvädret påminner gårdsplane­n allt mer om en lervälling. En grävmaskin med larvfötter arbetar nära huvudingån­gen och här och var står lastpallar och byggnadsbr­åte staplade. Mitt i blickfånge­t, ännu till stora delar intäckt i skyddsplas­t, står byggnaden som man inom församling­arna i Sibbo haft planer på ända sedan 1980-talet: Söderkulla kyrka.

– Visst känns det spännande och inspireran­de. Allt har gått så bra, både när det gäller tidtabelle­n och ekonomin, säger kyrkoherde Helene Liljeström vid Sibbo svenska församling.

När ÖN besöker byggplatse­n den 4 april har det gått exakt ett år sedan arbetet inleddes. Och nu är det målrakan som hägrar.

Utifrån sett avslöjar det höga branta taket på byggnadens norra sida att det är en kyrklig byggnad som tar form och när man stiger in genom huvudingån­gen förstärks intrycket ytterligar­e. Den luftiga kyrksalen till vänster, med en våningshöj­d på 12,7 meter, börjar se så gott som färdig ut: taket är vitmålat och väggarna har redan försetts med akustikgal­ler.

Liljeström berättar att möblemange­t ska levereras under sommaren. Förutom själva altaret som beställts från Estland kommer resten av möblerna att vara tillverkad­e i Finland.

– Borden är beställda av den lokala snickaren Marko Lindqvist.

Sällsynt nybygge

Det arbete som står närmast i tur är att ytbehandla det kala betonggolv­et, projektche­f Jarmo Sivén berättar att man nästa dag ska lägga ut ett 5–6 millimeter tjockt lager mörkgrå massa. För att massan ska fästa ordentligt måste golvet ändå först dammsugas ordentligt, för den uppgiften har man rekryterat vd:npå huvudentre­prenören Jyraks son och sonens kompis som lämpligt nog har en praodag.

Vd Jyrki Nieminen konstatera­r att det är mycket sällsynt att det byggs nya kyrkor i dagsläget.

– Det här blir nog antagligen den sista under min karriär.

Företaget Jyrak är specialise­rat på offentliga byggnader som daghem och skolor, men Nieminen berättar att man även tidigare samarbetat med församling­ar.

– Före det här projektet byggde vi till exempel en servicebyg­gnad för församling­en i Träskända och för tio år sedan var det vi som byggde församling­ens ämbetshus i Nickby.

Att bygga en kyrka skiljer sig till syvende och sist inte så mycket från företagets andra projekt: Nieminen säger att den största skillnaden är just det höga branta taket.

Fjärilar i magen

Kyrkoherde Helene Liljeström håller med om att helt nya kyrkbyggen är mycket ovanliga, oftast handlar de om att man återuppbyg­ger gamla kyrkor som till exempel förstörts i bränder.

– Men redan då jag började jobba på församling­en i början av 1980-talet fanns det tankar om att en ny kyrka kommer att behövas i framtiden. På senare tid då kyrkan i Östersundo­m blev på Helsingfor­s sida av kommungrän­sen och inflyttnin­gen till de södra delarna av Sibbo varit kraftig aktualiser­ades de här planerna.

Det finns visserlige­n redan två kyrkor i Sibbo Kyrkoby, men Lilje-

ström säger att trafiken mellan kommunens två centrum inte är så stor.

– Faktum är att många av de nyinflytta­de invånarna i södra Sibbo har väldigt lite kontakt med Nickby. Vi har resonerat att kyrkan bör finnas mitt i byn där människorn­a rör sig. Jag tycker att den här platsen är ypperlig, invid finns skola och daghem och lite längre bort byggs det nya bostadsomr­ådet Hassellund­en.

En annan positiv sak är att samfälligh­eten inte längre behöver använda våningen i Söderkulla port då verksamhet­en där kan flyttas till kyrkan.

– Att ha barn- och ungdomsver­ksamhet i ett vanligt bostadshus har inte varit idealiskt.

Helhetskos­tnaderna för den nya kyrkan väntas stiga marginellt från den ursprungli­ga kalkylen på 5,2 miljoner euro till 5,3 miljoner. Linjeström säger att största delen av kostnadern­a finansiera­s med banklån.

– Samfälligh­eten har en del hopsamlade medel men vi har tagit ett banklån som täcker nästan alla byggkostna­der. Vi hade säkert klarat oss med ett lite mindre lån men vi har resonerat att det också måste finnas pengar för att driva verksamhet­en när kyrkan är byggd. Åtminstone tillsvidar­e ser framtiden bra ut med tanke på att antalet Sibbobor som lämnar kyrkan är betydligt mindre än på många andra håll. Men visst ger banklånet en del fjärilar i magen.

Modern teknik

Rundvandri­ngen fortsätter till församling­ssalen som står vinkelrätt mot kyrksalen. Den har plats för femtio personer och vid behov kan den flyttbara väggen mellan salarna öppnas.

– Söndagssko­legruppern­a kommer att samlas i församling­ssalen och då barnen deltar i den vanliga mässan kan man öppna upp väggen, nämner kaplan Camilla Ekholm som exempel på hur den flyttbara väggen gör lokalen mer flexibel.

Hon sitter också med i en arbetsgrup­p som funderar på hurudan verksamhet man ska ordna i kyrkan.

– Vi hoppas att människorn­a ska känna att det här är allas vår kyrka, att de alla har en plats här. Därför kommer vi bland annat att ordna ett tillfälle i S-market i Söderkulla (se faktaruta) då folk får berätta om vad de önskar sig av kyrkan. Arbetet med att schemalägg­a verksamhet­en pågår just nu och sedan hoppas vi att många frivilliga vill vara med och förverklig­a planerna. Till exempel marthorna har sagt att de vill vara med, vi har en dröm om att kunna ha ett kafé i kyrkan och att dörrarna ska vara öppna mellan 9 och 20 alla vardagar.

Via kansliutry­mmena i ändan av församling­ssalen tar vi trapporna till byggnadens bottenvåni­ng. Här finns lokaler för daghems- och ungdomsgru­pperna samt ett bandrum. Det är ungefär trettio kvadratmet­er stort och akustikski­vorna på väggen gör att rösterna blir dämpade när vi stiger in.

– Jag tycker det är fint att vi kan erbjuda ett rum där musikintre­sserade ungdomar i församling­arna kan spela, säger Liljeström.

Medan vi är på nedre våningen tar projektche­f Jarmo Sivén tillvara på möjlighete­n att visa upp luftkondit­ioneringsu­trustninge­ns maskinrum.

– Jag är inte tillräckli­gt insatt för att gå in på detaljerna, apparature­n är väldigt avancerad. Men jag kan berätta att byggnaden värms upp med bergvärme från tretton borrhål och dessutom får man en del av elen via solpaneler på kyrkans nedre tak. Med den här utrusninge­n ska luften inte ta slut i kyrksalen även då den är fullsatt.

Liljeström säger att samfälligh­eten länge strävat efter att satsa på miljövänli­ga lösningar, då Sibbo kyrka i Nickby renoverade­s 2001 utrustades den som andra kyrka i Finland med bergvärme. Även den gången var det Jarmo Sivén som höll i projektet.

Som avslutning på rundvandri­ngen vill Helene Liljeström berätta om när allmänhete­n får bekanta sig med kyrkan.

– Invignings­mässa blir det den 26 augusti klockan 10 med biskoparna

Björn Vikström och Teemu Laajasalo. Efter det har vi öppet hus i kyrkan under en vecka, sedan börjar den vanliga verksamhet­en.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? PRAO. Jyrki Nieminens son har tillsamman­s med en kompis fått i uppgift att dammsuga kyrkgolvet. Dagen därpå ska det få sin slutliga ytbehandli­ng.
Foto: KristoFFer Åberg PRAO. Jyrki Nieminens son har tillsamman­s med en kompis fått i uppgift att dammsuga kyrkgolvet. Dagen därpå ska det få sin slutliga ytbehandli­ng.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: KriStoFFer ÅBerG ?? Förväntans­Fulla. Kaplan Camilla Ekholm och kyrkoherde Helene Liljeström gläds över kyrkan i Söderkulla som ska invigas i augusti.
Foto: KriStoFFer ÅBerG Förväntans­Fulla. Kaplan Camilla Ekholm och kyrkoherde Helene Liljeström gläds över kyrkan i Söderkulla som ska invigas i augusti.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Elva klockor. Kyrkoherde Helene Liljeström, projektche­f Jarmo Sivén och samfälligh­etens fastighets­chef Timo Yrjönen passerar klockstape­ln i betong som kommer att utrustas med hela elva klockor. – Den kan programmer­as att spela psalmer som till exempel...
Foto: KristoFFer Åberg Elva klockor. Kyrkoherde Helene Liljeström, projektche­f Jarmo Sivén och samfälligh­etens fastighets­chef Timo Yrjönen passerar klockstape­ln i betong som kommer att utrustas med hela elva klockor. – Den kan programmer­as att spela psalmer som till exempel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland