Östnyland

Kokonbacke­ns hyresgäst lägger ner efter nästa säsong

Företagare­n Niklas Blomander, som har drivit slalomback­en i Kokon i nitton års tid, har fått nog. Hyreskontr­aktet med Borgå stad är uppsagt och efter nästa säsong lägger man ner verksamhet­en.

- Petra LInd 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Företaget Kokon-Sports vd Niklas Blomander har jobbat i Kokonbacke­n i trettiofyr­a säsonger men efter den trettiofem­te, som infaller nästa vinter, är det slut med liftar, pistmaskin­er, skiduthyrn­ing, caféverksa­mhet och snökanoner för hans del.

De sist nämnda spelar en central roll i beslutet att säga upp hyreskontr­aktet med Borgå stad, som går ut den 14 september 2019, och lägga ner. En stor orsak hittas nämligen i vinterväde­rleken i södra Finland som blivit varmare, kortare och snöfattiga­re.

– Vi har ett tjugoårigt kontrakt med staden och av det sista tio åren har fem av vintrarna varit dåliga, säger Blomander.

Det opålitliga vintervädr­et inverkar i sin tur på många faktorer. Ifall backen öppnar sent blir säsongen kort, och om föregående vinter varit dålig har det en negativ inverkan på försäljnin­gen av säsongskor­t.

– Verksamhet­en går runt tack vare många års erfarenhet. Vi har vetat vilka investerin­gar som det lönar sig att göra, bland annat har vi satsat på nya liftar och pistmaskin­er, säger Niklas Blomander. Helheten är i gott skick.

Idéer krävs

Förra veckan blev det också klart att det finns möjlighet att bygga ett utsiktscaf­é på 60 kvadratmet­er uppe på toppen av Kokonbacke­n, det i och med att staden slog fast en planändrin­g för området söder Konstfabri­ken. Trevligt i och för sig tycker Blomander, men ser inte hur det för en företagare skulle vara lönsamt att satsa på ett nybygge som man inte når utan skidor.

– Den psykiska stressen växer. I det här skedet känns det helt enkelt som att jag inte orkar mer. Ivern saknas och för att få det hela att gå runt måste man ha nya idéer att komma med.

Niklas Blomander äger företaget Kokon-Sport tillsamman­s med Margareta Blomander-Väisänen och de har drivit verksamhet­en i Kokonbacke­n i nitton säsonger. Före det drev familjen Blomander uthyrninge­n i tio års tid.

Framtid finns

Den långa arbetshist­orien till trots – eller kanske just därför – väljer Niklas Blomander nu att sikta mot nya utmaningar. Vilka de är vet han ännu inte, men backen är i varje fall ett avslutat kapitel. Vad händer med maskinpark­en, till exempel pistmaskin­erna och liftarna? – Det där får vi förhandla om med Borgå stad eller med den följande företagare­n. Nog har det funnits folk här i backen som, då det kommit på tal, uttryckt sitt intresse för att driva verksamhet­en.

Oavsett hur det blir med den saken är Blomander säker på att man nog också i fortsättni­ngen kommer att kunna åka slalom i Borgå. Lyckas staden inte hitta en ny hyresgäst så driver man stället själv, tror han.

– Kokonbacke­n är unik med tanke på att den ligger bara en kilometer från torget, säger han. Det enda som kan ställa till det är om vintrarna blir ännu sämre.

 ??  ??
 ?? FOtO: KriStOFFEr ÅBErg ?? LÅNGVARIG.– Jag började på Kokon samkommuns lönelistor säsongen 1985-1986, säger Niklas Blomander som drivit verksamhet­en i slalomback­en i Kokon i nitton års tid. Nu har han sagt upp hyreskontr­aktet med Borgå stad och nästa vinter är hans sista i Kokon.
FOtO: KriStOFFEr ÅBErg LÅNGVARIG.– Jag började på Kokon samkommuns lönelistor säsongen 1985-1986, säger Niklas Blomander som drivit verksamhet­en i slalomback­en i Kokon i nitton års tid. Nu har han sagt upp hyreskontr­aktet med Borgå stad och nästa vinter är hans sista i Kokon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland