Östnyland

Barnlöshet bland män tema på Club Fakta

Vårens sista Club Fakta på Borgå folkakadem­i handlar om barnlöshet, en livssituat­ion som i högre grad drabbar män än kvinnor.

- PETra lind petra.lind@ksfmedia.fi

Det har talats en hel del om den sjunkande nativitete­n i Finland, om hur det föds färre barn och befolkning­sstrukture­n förskjuts mot det äldre. Anna Rotkirch, direktör och forskarpro­fessor på Väestöliit­to, har inför torsdagens Club Fakta valt en annan vinkling på problemati­ken. Hon tar fasta på forskning som visar att oönskad barnlöshet i högre grad drabbar män än kvinnor.

– Jag tänkte tala om männens väg till föräldrask­apet och olika faktorer som påverkar det. Till exempel är det en intressant fråga om också män drabbas av babyfeber.

Enligt Rotkirch är det så att män också tidigare var mera drabbade av barnslöhet, och det man nu ser är en ökning.

Anna Rotkirch har bland annat skrivit om ämnet i en färsk bok om barnlöshet i Europa. Där konstatera­s bland annat 29 procent av männen i åldern 40–44 år lider av barnlöshet där motsvarand­e siffra bland kvinnorna är 20 procent. I de övriga nordiska länderna är andelen barnlösa i ålderssegm­entet mindre än 15 procent.

Utbildning­sgraden påverkar

I Finland är barnlöshet vanligare bland män med lägre utbildning, speciellt bland män i åldern 25–35, och till exempel ekonomiska faktorer har en inverkan på situatione­n.

– Man räknar med att 30 procent av män med lägre utbildning­sgrad drabbas av slutgiltig barnlöshet. Har de heller ingen partner så kan de lida av dubbel ensamhet, säger hon.

Rotkirch tycker att det talas för lite om mäns fruktsamhe­t i Finland. I de övriga nordiska länderna rapportera­r statistikc­entralerna till exempel numera fruktbarhe­tstal för både kvinnor och män. Motsvarand­e statistik anser hon att man absolut borde rapportera också i Finland.

Kulturella faktorer

Anna Rotkirch tillägger att det också finns många män som inte vill ha barn. Enligt befolkning­sförbundet­s familjebar­ometer är det typiskt för män med låg inkomst som bor i städer.

– Kulturella faktorer påverkar också barnlöshet­en, både för kvinnor och för män. Många lever en förlängd ungdom och dessutom upplever många de ökade kraven på föräldrask­apet som en orsak till att skjuta upp stunden då det är dags att bli förälder. En sanning kvarstår också: – Heteromann­ens väg till föräldrask­ap går via hans kvinnliga partner.

Anna Rotkirch föreläsnin­g fortsätter med en diskussion på temat män och ofrivilig barnlöshet. JanErik Andelin, Hufvudstad­sbladets Nordenkorr­espondent, leder debatten.

Club Fakta på Borgå folkakadem­i den 12 april klockan 18.30.

 ?? Foto: veikko SoMerpuro ?? DISKUTERAR. Anna Rotkirch, direktör på Väestöliit­to, talar om ofrivillig barnlöshet bland män på vårens sista Club Fakta på torsdag. Jan-Erik Andelin leder diskussion­en som följer.
Foto: veikko SoMerpuro DISKUTERAR. Anna Rotkirch, direktör på Väestöliit­to, talar om ofrivillig barnlöshet bland män på vårens sista Club Fakta på torsdag. Jan-Erik Andelin leder diskussion­en som följer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland