Östnyland

Stort intresse för populär loppmarkna­d

Varför köpa nytt när det finns ett stort utbud på begagnat i gott skick till ett rimligt pris? Så tänker väl de flesta barnfamilj­er, och två gånger om året kan de fynda begagnade barnkläder i Borgå.

- Maj-Louise WiLkMaN redaktion@ostnyland.fi

Två gånger årligen, vår och höst, tar Mannerheim­s barnskydds­förbunds lokalavdel­ning MLL Uusi Porvoo itu med ett stort projekt. Föreningen ordnar en loppmarkna­d i S-Markets parkerings­hall i Näse. Den fjortonde i ordningen hölls i söndags och också denna gång blev den en publiksucc­é.

– Vi är en grupp på sex frivilliga som tillsamman­s håller i trådarna för att loppiset ska bli av. Jag kan inte säga hur många timmar vi sätter ner på förberedel­serna, men många är de. Dessutom är vi småbarnsfö­räldrar som har dagsjobb i huvudstads­regionen. Därför hoppas vi att vi skulle få nya frivilliga med i arrangörsg­ruppen för att kunna dela på bördan, säger Niina Hintsanen, vice ordförande för MLL Uusi Porvoo.

Arrangörer­na har många uppgifter som att marknadsfö­ra evenemange­t och att se till att föreningen­s kafébord är välfyllt.

– Men det jobbigaste är kanske att koordinera försäljnin­gsborden. Blanketten att reservera ett bord är enkel, men det finns alltid de som bokar och sedan backar ur. Borden går snabbt åt, men vi har alltid en väntelista ifall vi får återbud. I dag har vi 160 försäljare på plats. Det är inte bara Borgåbor som säljer här utan vi har också långväga försäljare.

Hon berättar att under vårmarknad­en är sommarkläd­er och till exempel barncyklar efterfråga­de, medan höstmarkna­den är högsäsong för begagnade skridskor och skidor.

– Kommersen är livlig. Det bästa resultatet någonsin för en försäljare är 800 euro, men i allmänhet handlar det om några hundra euro per försäljare under de tre timmar marknaden pågår.

Nästa storlek

Tanken med loppmarkna­den är familjerna ska kunna sälja urvuxna kläder och andra tillbehör och samtidigt skaffa nytt i stället.

– Vi är på jakt efter nästa storlek, säger Maria Riska och Pricella Andersson.

De besöker marknaden varje gång den ordnas och inte heller den här gången kommer de tomhänta hem. Maria har hittat en overall i lämplig storlek och Pricella två klänningar. De är nöjda med utbudet.

– Man får röra och känna på varorna och på det sättet skaffa sig en uppfattnin­g om kvaliteten, säger Pricella.

Niina Hintsanen säger att loppmarkna­den är en mycket viktig inkomstkäl­la för föreningen. Hyresintäk­terna för försäljnin­gsborden går oavkortade till stadens barnfamilj­er. Föreningen ordnar olika evenemang som är öppna för alla.

– Vi är mycket tacksamma för att Varuboden-Osla deltar i vårt arbete genom att låta oss använda parkerings­hallen. Bolaget ser också till att det är snyggt och rent i hallen när marknaden börjar.

Föreningen­s frivilliga ansvarar för säkerheten i samarbete med någon av avtalsbran­dkårerna.

De försäljare som inte fick åtgång på allt har en möjlighet att donera de överblivna varorna till en välgörenhe­tsorganisa­tion.

– Den här gången har vi valt Goodwill Porvoo.

 ?? Foto: Maj-Louise WiLkMan ?? FRIVLLIGAR­BETARE. Niina Hintsanen, t.h., Henrietta Kilpirinne och Mirja Honkanen arbetar för barnens bästa.
Foto: Maj-Louise WiLkMan FRIVLLIGAR­BETARE. Niina Hintsanen, t.h., Henrietta Kilpirinne och Mirja Honkanen arbetar för barnens bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland