Östnyland

Smakupplev­elser fick Resestenen

Vandringsp­riset Östra Nylands Resesten 2017 gick i år till Smaku.

- ÖN

Det årliga vandringsp­riset Resestenen har delats ut igen. Liksom under tidigare år fick allmänhete­n föreslå någon som skulle få Resestenen. Den här gången var ett speciellt tema för priset innovation: vilken person, vilket företag eller vilket evenemang har hämtat mest innovation i turistbran­schen i Östra Nyland?

Bland de mottagna förslagen valdes prisvinnar­en ut av Posintras expertpane­l bestående av represetan­ter från bland annat staden och tidigare mottagare.

– Den här gången ville vi lyfta fram innovation som tema för Resestenen. Turistbran­schen behöver intressant­a innovation­er som får människor att resa. Det räcker inte med bara en idé. Innovation kan man tala om först när idén förädlats till en affärsverk­samhet. Smaku Borgå är ett utmärkt exempel på ett nytt sätt att tänka, samarbeta, skapa upplevelse­r och liva upp staden, säger vd Ulla Poppius på Posintra som är med i arbetsgrup­pen för Resestenen.

Man motiverade valet med att arbetsgrup­pen bakom Smaku har skapat ett nytt och innovativt fenomen inom turismen i regionen. Det är inte bara fråga om ett enskilt evenemang, påpekar man vidare, utan ett exempel på ett samarbete som bara kan genomföras av en grupp. Man skriver vidare att ”fenomenet har ökat både Borgåborna­s stolthet för sin hemstad och besökarnas intresse för vår stad.”. Dessutom förnyas och stärks evenemange­t varje gång.

Utveckling­sbolaget Posintra delar årligen ut priset Resestenen till en östnyländs­k turistaktö­r som med sitt arbete har främjat turistbran­schens välstånd i regionen. Resestenen år 2017 överlämnad­es till sin nya innehavare under utveckling­sverkstade­n för Borgås turism i Konstfabri­ken på torsdagen.

Tidigare vinnare av Östra Finlands Resesten är Rederi Ab J.L. Runeberg (2009), Oy Premier Events Ab (2010), Matkailuko­nkari Ari Kautto (2011), Malmgård (2012), Nordic Restaurant­s Oy Bistro & Cafe Sinne (2013), Lovisa Historiska Hus rf (2014), Borgå turistguid­er rf (2015) samt Kiva Cafe Streetfood Bar Quadrum Oy (2016).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland