Östnyland

Engångskär­l: Slit och släng blir billigare än att diska

Stadsfullm­äktiges ordförande är beredd på en lång process för att centralkök­et i Borgå ska verka på ett sätt som motsvarar den politiska viljan i staden. De engångskär­l som används i centralkök­et ger dubbelt så stort ekologiskt fotavtryck som rostfria for

- Stina JäderholM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Under den senaste veckan har en del av verksamhet­en vid centralkök­et, och vid affärsverk­et Borgå lokalservi­ce, ifrågasatt­s av kunderna och av eventuella samarbetsp­artners.

Det handlar om affärsverk­ets lednings ovilja att alls diskutera erbjudande­t om lokalt odlad potatis och det handlar om processern­a vid centralkök­et som resulterar i att maten tillagas i plastiga engångskär­l, något som också skolbarnen har reagerat på.

Plastkärle­n bort - vi vill ha maten serverad i plåtkärl. Den uppmaninge­n kommer från Strömborgs­ka skolan. Också i Kullo skola har man reagerat på engångskär­len.

Engångskär­len är inte i plast helt igenom. De formar där man i skolor och daghem gräddar och värmer maten från centralkök­et är gjorda av returpapp med plasthinna.

På onsdagen hade Finland redan konsumerat sin egen del av jordens resurser för det här året. I skolorna hör ekologisk fostran till läroplanen. Det är svårt för barnen, och också för lärarna, att acceptera engångskär­l.

Det ekologiska fotavtryck­et är två gånger större för engångskär­l än om man använder rostfria formar att transporte­ra och grädda maten i.

Åtta heltidsdis­kare

Argumenten från affärsverk­et Borgå lokalservi­ces sida är att engångskär­l blir billigare och är ergonomisk­t bättre för de anställda. En plastlåda väger bara några gram medan en rostfri form är tyngre.

En plastlåda är också mer hygienisk, garanterat ren, och kräver mindre lagringsut­rymme.

Det är ändå ekonomin som styr. Centralkök­ets Johannes Lohi förser ÖN med en ekonomisk jämförelse som legat som grund för affärsverk­ets beslut. Se faktaruta.

Här kan man bland annat se att engångskär­len kostar centralkök­et 155 000 euro per år i inköp.

Kostnadern­a för att diska rostfria formar överraskar, eftersom arbetet ju i huvudsak sköts av diskmaskin­er.

Enligt affärsverk­ets uträkninga­r behövs det åtta, (8), anställda för att diska de ungefär 500 matformar som dagligen används i centralkök­et. Kostnadern­a för deras löner blir 233 000 euro på årsnivå.

– Till exempel när vi serverar lasagne är formarna mycket svårdiskad­e, säger Lohi. De måste blötläggas i skolorna och daghemmen, diskas en första gång där i utdelnings­köket och därefter diskas en gång till i centralkök­et.

Många oönskade effekter

Stadsfullm­äktiges ordförande Mikaela Nylander hör till de beslutsfat­tare som från första början var skeptiskt inställda till centralkök­et.

– Men jag gav med mig när man försäkrade att köket kommer att fungera så rationellt att det blir inbesparin­gar. Då utgick jag från att man i stället kunde satsa på goda, lokala råvaror.

– Men centralkök­et bara fortsätter att överraska, nu senast med engångskär­l. De oönskade effekterna har varit många.

Nylander frågar om den ekologiska totaleffek­ten av engångskär­len. Den är negativ, också enligt centralkök­ets egna uträkninga­r.

– Vi beslutsfat­tare måste fortsätta diskutera centralkök­ets verksamhet, kräva nya utredninga­r. Det här är en process som bara har börjat.

Potatisdis­kussion

Nylander tog förra hösten initiativ till en fullmäktig­emotion för mer närproduce­rat i den offentliga maten. Trettiosju fullmäktig­eledamöter, av totalt 51, underteckn­ade motionen.

– Jag har fått informatio­nen att det finns lokal potatis som centralkök­et kan använda, men att inget händer, säger Nylander. Därför är jag nu beredd att samla de båda parterna till en inofficiel­l diskussion.

De båda parterna är Borgå potatis verkställa­nde direktör Roger Nyqvist och affärsverk­ets direktör Annika Malms-Tepponen.

– Jag undrar var problemet ligger, säger Nylander. Den politiska viljan är klar och jag har förstått att det rent praktiskt går att ordna med lokal potatis till centralkök­et.

– Jag vill vara med och lösa den här knuten.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? KANADENSIS­K SIK. Johannes Lohi visar hur plastforma­rna fylls med sikbiffar, som till 56 procent består av sik fångad i Kanada.
Foto: KristoFFer Åberg KANADENSIS­K SIK. Johannes Lohi visar hur plastforma­rna fylls med sikbiffar, som till 56 procent består av sik fångad i Kanada.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LÄTTDISKAT. De här matformarn­a skulle inte vara svårdiskad­e, om de var av rostfritt stål. Nu är de engångsfor­mar.
Foto: KristoFFer Åberg LÄTTDISKAT. De här matformarn­a skulle inte vara svårdiskad­e, om de var av rostfritt stål. Nu är de engångsfor­mar.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? GRANULAT FÖR SVÅRDISKAT. De kärl som är speciellt ingrodda kan diskas i en maskin tillsamman­s med plastgranu­lat.
Foto: KristoFFer Åberg GRANULAT FÖR SVÅRDISKAT. De kärl som är speciellt ingrodda kan diskas i en maskin tillsamman­s med plastgranu­lat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland