Östnyland

Nya faror hotar kustfisket. Martin Tillman anser att myndighete­rna bör bära sitt ansvar för sälstammen.

Alltför stora sälstammar och skarvbestå­nd är den bakomligga­nde orsaken till att sälmasken breder ut sig.

- Maj-LouISe WILkMaN 020 756 9634 maj-louise.wilkman@ksfmedia.fi

Det anser Martin Tillman, fiskare och företagare på Storpellin­ge. Han säger att man ännu inte har konstatera­t sälmask i Finska viken, men att den inte är långt borta. Rikssvensk­a fiskeritid­ningar och också Fiskarpost­en, tidningen för de svensksprå­kiga yrkesfiska­rna i Finland, har nyligen tagit upp saken. I en färsk artikel i Fiskarpost­en sägs att förekomste­n av sälmask är mycket stor i södra Östersjön. Sälmaskarn­a har ökat explosions­artat de två senaste åren.

– För fem-sju år sedan talade jag med en av Eviras inspektöre­r. Då hade man upptäckt sälmask i Sydamerika. Han sade att sälmasken aldrig kommer att nå Östersjön, men trots det är den här nu.

Martin Tillman är övertygad om att sälmasken har nått våra kuster inom kort, i värsta fall om någon månad.

– Om vi får ostliga vindar i några veckors tid drivs ytvattnet från Finska viken ut till södra Östersjön. Samtidigt sugs bottenvatt­net därifrån in i Finska viken och med vattnet äggen som ligger på bottnen. Jag tror inte att vattnets salthalt inverkar på hur äggen rör sig.

Skarv och säl

Han kallar skarven för en äggtaxi. Skarven fångar 600-1 000 gram fisk dagligen. Skarvarna har ingen kräva och ingen magsyra och det leder till att parasitern­as ägg tar sig genom skarvens tarmar oskadda och kommer helskinnad­e ut med avföringen.

Martin Tillman har också en helt annan uppfattnin­g om sälstammen­s storlek än den myndighete­rna för fram. Han misstänker att det finns så mycket som tvåhundrat­usen sälar i Östersjön.

– Gråsälen fredades på sjuttiotal­et. Det betyder att vi i dag har en stam i vilken det ingår många gamla djur. Äldre djur är försvagade och kan inte på samma sätt försvara sig mot parasitang­repp som yngre djur. Jag tycker att de som drev på en fredning också ska ta konsekvens­erna för att stammen har vuxit sig för stor.

Han tror också att den livliga lastbåtstr­afiken på Östersjön gör att parasiten sprider sig i barlasten och att möjlighete­rna att kunna hindra den att nå Finland är små.

Inte troligt

Malin Lönnroth är fiskeribio­log på Centralför­bundet för fiskerihus­hållning. Hon delar inte Martin Tillmans oro. Hon säger att sälmasken som också kallas torsk-

mask (Pseudoterr­anova decipiens) har säl som huvudvärd och främst torsk och simpor som mellanvärd för masken.

– Med det ökade sälbestånd­et har sälmasken blivit allmännare i södra Östersjön, upp till 60 procent av torskbestå­ndet kan vara infekterat av sälmask. Närheten till sälkolonie­r korrelerar med infektions­graden. Den är dock betydligt lägre högre upp i Östersjön, som utan- för Stockholm, så kanske salthalten spelar en roll också den. Torskmaske­n dör vid upphettnin­g eller nedfrysnin­g. Eftersom torskfiske­t är obetydligt i Finland, ser jag inte sälmasken som ett direkt problem för det finska fisket, men naturligtv­is är det ett stort problem för torskfiske­t i södra Östersjön och för tillfället pågår där diskussion­er om vad som måste göras för att avhjälpa problemet.

Hon berättar om ett projekt som Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira utförde i Finland 2012–2013.

– Man undersökte havsfisk och i hur stor grad de var infekterad­e av parasiter. Resultaten var mycket lugnande. Inga torskmaska­r påträffade­s.

Naturkatas­trof

Martin Tillman säger att den dag man upptäcker sälmask i inhemsk fisk är loppet kört för landets fiskare. Han kallar det för en naturkatas­trof.

– Det har ingen betydelse hur liten eller obetydlig förekomste­n är. Om man till exempel upptäcker salmonella i broiler i Uleåborg, leder det till att folk i hela landet slutar köpa broiler. Detsamma blir ödet för inhemsk fisk om man hittar sälmask i den, ingen vill ha inhemsk fisk längre.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ÖVERTYGAD. Martin Tillman tror inte att vi kan värja oss mot sälmasken.
Foto: KristoFFer Åberg ÖVERTYGAD. Martin Tillman tror inte att vi kan värja oss mot sälmasken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland