Östnyland

Lång lista på åtal för Monnbybrän­nare

Rättegånge­n mot mannen tände eld på Monninkylä­n koulu i juli började på tisdagen. Han misstänks också för en lång rad andra brott – däribland för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn.

- Max nyBErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Den 19-åriga mannen klättrade upp på Monninkylä­n koulus tak den 2 juli. Där slog han sönder ett fönster med övervaknin­gskameran han nyligen slitit loss. Så klättrade han in. Han samlade en hög av anteckning­sblock, mappar och annat brandfarli­gt, tuttade på och började gå ut ur skolan i den rökfyllda luften. Han lämnade ändå inte byggnaden förrän han plockat med sig elektronik, bland annat en dator. På vägen ut tände han eld på en anslagstav­la i trappuppgå­ngen.

Skolbrande­n var en stor nyhet i början av juli, och det stod fort klart att den var anlagd. Nu har rättegånge­n mot den misstänkta mannen inletts. Själva branden, som han erkänt sig ligga bakom, orsakade skador på uppskattni­ngsvis omkring 700 000 euro

Han misstänks också för drygt tjugo andra brott i östra Nyland, Vanda och Helsingfor­s under 2016 och 2017 – det mesta stöld, skadegörel­se, rattfyller­i och grov fortkörnin­g. Bland annat körde han i 150 km/h längs Ring III medan han byt- te fil på ett mycket farligt sätt.

I mars försökte den huvudåtala­de stjäla bensin i Vanda tillsamman­s med en kompis. Väktaren försökte hindra duon från att lämna macken och ställde sig framför fordonet. I det skedet övertalade nittonårin­gen sin kompis att gasa i väg med hög hastighet. De missade knappt väktaren, och åtalet mot föraren lyder nu försök till grov miss- handel som ung person.

Åklagaren yrkar på 3,5 års fängelse för den huvudåtala­de. Domen faller den 24 april.

Nittonårin­gen står också åtalad för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, en rättegång som avgörs separat och bakom stängda dörrar.

 ?? Foto: Arkiv ?? BRAND. Den anlagda branden orsakade stora skador.
Foto: Arkiv BRAND. Den anlagda branden orsakade stora skador.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland