Östnyland

Nej till betong och jordmassor

Slåtliden får inte bli ett slutförvar för betongavfa­ll och marksubsta­nser. Borgå stads miljövårds­myndighet avvisar alla sådana planer.

- Stina JädErHolM stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Byggnads- och miljönämnd­en i Borgå har godkänt stadens utlåtande till Regionförv­altningsve­rket om bolaget Vekkox planer för sitt område Slåtliden i Södervecko­ski.

– Det betyder grönt ljus från vår sida för planerna på att bryta berg och krossa sprängsten, säger miljöforsk­ningschef Carita ForsbergHe­ikkilä.

– Däremot betyder det nej till bolagets planer på att bygga hö- ga vallar av betongavfa­ll och jordmassor. Bolaget uppger att vallarna ska utgöra bullerskyd­d. Vi föredrar den gamla metoden, att man låter högar av färdiga krossmasso­r bli bullervall­ar mellan krossmaski­nen och bosättning­en i närheten.

Helsingfor­sproblem

Området är inte planerat som slutförvar­ingsplats för till exempel betong.

– Det framgår av ansöknings­handlingar­na att det finns ett stort behov i östra Helsingfor­s att bli av med gammal betong och jordmassor, säger Forsberg- Heikkilä. Det är helt omöjligt att ta emot de massorna i Slåtliden.

Enligt den nyaste miljölagst­iftningen är det också förbjudet att bara slutdepone­ra gammal betong. I stället ska den återanvänd­as.

Tiden för att lämna in utlåtanden om Vekkox planer gick ut på onsdagen. Planerna har väckt mycket motstånd bland grannarna.

Det är Regionförv­altningsve­rket som i sinom tid beslutar om Vekkox får lov att utvidga sitt krossområd­e i Slåtliden och om de får bygga vallar av betongavfa­ll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland