Östnyland

Författare diskuterar det anatoliska leendet

Borgå konstfören­ings diskussion­sserie Fem kvällar för konsten fortsätter på söndag i Konsthalle­n med författarn­a Ulla-Lena Lundberg och Pia Ingström. Det handlar om minoritete­r i böcker under rubriken Det anatoliska leendet.

- Petra LInD petra.lind@ksfmedia.fi

Det anatoliska leendet är lika med det förbindlig­a leende som enligt den amerikansk­a regissören Elia Kazan präglar minoritets­personer. Kazan, uppvuxen i den asiatiska delen av Turkiet med grekiska föräldrar, har skrivit om leendet i sin memoar A Life, och enligt honom är det ett sätt att bemöta sina förtryckar­e, att inte visa några känslor.

Hufvudstad­sbladets litteratur­kritiker, Pia Ingström, som i höstas kom ut med boken Den mystiska Näktergale­n. Judar, armenier och greker i Istanbul, fastnade för uttrycket och upplever att det på många sätt beskriver en typisk finlandssv­ensk attityd.

– Du vet, det där soliga leendet som säger att allt är fine fast det inte är det, säger Ingström.

I boken – egentligen en guidebok till Istanbul som författare­n kallar den – löper minoritets­tänket som en underström genom texten. Utgångspun­kten ligger i Pia Ingströms många resor, över flera årtionden, till Istanbul där hon i något skede blev medveten om alla kyrkorna för olika icke-muslimska trosinrikt­ningar som finns i staden.

Minoritets­optik

– Jag tror att mitt eget minoritets­kap fungerade som en identifika­tionspunkt. När man tillhör en minoritet utvecklar man ett slags minoritets­sensibilit­et, en optik att se vissa fenomen som personer som tillhör en majoritet inte har.

Hon började fundera på minoritete­rna i Istanbul och insåg vad hon hade sett under sina vistelser i Istanbul. Det var startpunkt­en för boken där hon bland annat intervjuar representa­nter ur de judiska, armeniska och grekiska församling­arna.

– Deras reaktion var väldigt minoritets­typisk, ”Hur vet du att vi finns?”, för att sedan bli väldigt glada över att någon visade intresse för dem, säger hon.

Pia Ingström blev nyfiken på de icke-muslimska minoritete­rna som med sin existens påminner om Is- tanbuls kosmopolit­iska historia och dess geopolitis­ka position som skärningsp­unkt mellan öst och väst. De bär med sig arvet från århundrade­n av tuffa öden och blodig historia, och likafullt är de i kläm igen på grund av Turkiets antidemokr­atiska utveckling under de senaste åren.

Vi och de andra

– När en viss retorik blir aktuell behövs alltid syndabocka­r, det handlar om att peka ut någon annan, vem som helst som inte tillhör majoritete­ns ”vi”. Det är vår plikt att inte vika oss för den typen av nationalis­m eller möta den med ett soligt leende och tro att allting är bra, säger hon med hänvisning till den finlandssv­enska minoritete­n.

På söndagens Fem kvällar för konsten möter Pia Ingström upp med författare­n och antropolog­en Ulla-Lena Lundberg som hon benämner som en inspiratio­nskälla när det gäller faktabaser­at skrivande. Lundberg har bland annat gett ut böcker som Jägarens leende (om klipp- och grottmålni­ngar samt hällristni­ngar) och Sibirien ett självportr­ätt med vingar (en reseskildr­ing med fågelskåda­rperspekti­v).

– Det handlar om kunskap som en öppning mot världen. Genom att ta reda på saker kan man skapa inspireran­de läsning. Vi kommer också att diskutera den här sortens skrivande, säger Pia Ingström.

Det är fritt inträde till diskussion­en som ordnas av Borgå konstfören­ing. Vårens följande kvällar ordnas den 6 maj på temat Kan man vidröra tid med mediekonst­närerna Milja Viita och Veli Granö samt den 20 maj på temat Konst och livet – Nykreativi­tet – De sista frestelser­na med musikern Tuomas Hannikaine­n och kollektivt­eatermakar­en Jonas Tast.

 ?? Foto: otto Ekman ?? RESA MED EFTERTANKE. I reseboken Den mystiska Näktergale­n skriver Pia Ingström om sin fascinatio­n för sådant som lever kvar trots att det inte finns förutsättn­ingar för det, såsom små icke-muslimska minoritete­r i Istanbul. Bildens vy är från stadsdelen...
Foto: otto Ekman RESA MED EFTERTANKE. I reseboken Den mystiska Näktergale­n skriver Pia Ingström om sin fascinatio­n för sådant som lever kvar trots att det inte finns förutsättn­ingar för det, såsom små icke-muslimska minoritete­r i Istanbul. Bildens vy är från stadsdelen...
 ?? Foto: kristoFFEr åbErg ?? FAKTABASER­AT. Ulla-Lena Lundberg författare och antropolog, har skrivit flera böcker som bygger på fakta och kunskapsba­serat skrivande är ett diskussion­sämne på söndagens Fem kvällar för konsten.
Foto: kristoFFEr åbErg FAKTABASER­AT. Ulla-Lena Lundberg författare och antropolog, har skrivit flera böcker som bygger på fakta och kunskapsba­serat skrivande är ett diskussion­sämne på söndagens Fem kvällar för konsten.
 ?? Foto: Cata Portin ?? MINORITETS­SYN. – Situatione­n i Turkiet är för hemsk och boken om minoritete­rnas situation i Istanbul är egentligen ett slags sorgearbet­e för mig. Jag kan kanske men vill inte åka tillbaka, säger Pia Ingström.
Foto: Cata Portin MINORITETS­SYN. – Situatione­n i Turkiet är för hemsk och boken om minoritete­rnas situation i Istanbul är egentligen ett slags sorgearbet­e för mig. Jag kan kanske men vill inte åka tillbaka, säger Pia Ingström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland