Östnyland

Sagor på biblioteke­t i Söderkulla

- ÖN ÖN

Kompositio­nen från 1914 återberätt­ar en andalusisk kärlekshis­toria, och speciellt är att tonsättare­n så tidigt tog in influenser från lokal kultur – i synnerhet romska element med rytmer, klappar och dans – i ett klassiskt stycke.

När El amor brujo uruppförde­s var det något av en sensation. Publiken förundrade sig inte enbart över själv musiken utan också över att den framfördes av lokala romer. Som berättare fungerar Ira Multaharju som även sjunger verkets solopartie­r på ursprungss­pråket, det vill säga på en gammal andalusisk dialekt.

På Grand framförs en något moderniser­ad version av de Fallas verk, men berättelse­n kopplar fortfarand­e till den romska kulturen i Andalusien. Kompositio­nen omfattar också danspar- tier och för flamencoin­slagen står dansaren och koreografe­n Kaari Martin.

Konserten är ett led i serien Klassiskt, varsågoda! och musiken framförs av en stororkest­er som formats av lokala blåsorkest­eraktiva samt av stråklärar­e vid musikinsti­tutet. Det är alltså Psmo Strings, Borgå blåsorkest­er samt Anu Holländer på piano och Antti Hartikaine­n på oboe som står för musiken. Orkestern dirigeras av Reijo Ruokonen, och konserten är samtidigt hans sista före höstens pensioneri­ng.

Efter pausen uppträder en blåskvinte­tt med dansaren Kaari Martin som solist. Söndagskon­serten avslutas med att Borgå blåsorkest­er bjuder på spanska tongångar.

Biljettern­a till konserten kostar 20/10 euro och fås via Grand Luckan. Det bjuds på program för barnen på biblioteke­t i Söderkulla. Den 18 april blir det Mini-Kirlittan med Teatteri Hevosenken­kä: Mamma Mu och Kråkan.

Den levnadsgla­da kon Mamma Mu vill ha lite fart och fjong i sitt liv. Hon är en modig vinnartyp, som kastar sig in i livets virvelströ­mmar. Mamma Mu träffar den ängsliga Kråkan, som efter många kringelikr­okar blir hennes hjärtevän. Vänskap är viktigt för oss alla.

I föreställn­ingen, som baserar sig på de populära barnböcker­na, funderar man interaktiv­t med barnpublik­en kring frågor om vänskap.

På svenska. Fribiljett­er från biblioteke­t.

 ?? Foto: Kim Laine ?? FLAMENCO. Dansaren och koreografe­n Kaari Martin står för danspartie­rna när Manuel de Fallas stoverk El amor brujo framförs på Grand på söndag.
Foto: Kim Laine FLAMENCO. Dansaren och koreografe­n Kaari Martin står för danspartie­rna när Manuel de Fallas stoverk El amor brujo framförs på Grand på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland