Östnyland

Nu blir det lättare att distansarb­eta

En arbetsloka­l för distansarb­etare öppnar i Lovisa centrum.

- Ön

Det som kallas ”den sociala arbetsloka­len CoWork” öppnar i Lovisa i början av maj, uppger staden i ett pressmedde­lande. Cowork riktas särskilt till sådana som jobbar på distans, men man tänker sig att lokalerna lämpar sig också för Lovisabor och gäster som sporadiskt är i behov av en arbetsplat­s.

– Det här är stadens pilotproje­kt och nu får vi se hur stor efterfråga­n på den här formen av lokal är. Många Lovisabor åker till exempel till Helsingfor­s för att jobba. Att distansjob­ba på en annan plats än hemma är säkert ett tilltaland­e alternativ, säger Lovisa stads utveckling­schef Sten Frondén.

Lokalerna finns i Lovisa centrum på Drottningg­atan 18 och öppnas officiellt lördagen den 5 maj klockan 12–14.

Cowork kan användas gratis fram till september, varefter staden uppbär en liten ersättning.

– Moderna tider för med sig nya sätt att jobba, och de metoderna kommer sakta men säkert även till Lovisa. I vilken riktning verksamhet­en utvecklas beror på hur stort intresset för lokalen blir, säger Frondén.

I början har Cowork tio platser för sittande arbete och två för stående arbete. Det finns också ett mötesrum, två kontor och ett litet kök där man kan koka kaffe.

Dörrarna är öppna vardagar klockan 8–16, men det är möjligt att jobba även efter klockan 16. I höst inför man dörrkoder och ett bokningssy­stem för arbetsbord­en. Fram till dess delas borden ut i den ordning som kunderna anländer.

Genom samma dörr kommer man också till Navigatorn Lovisa i nedre våningen. Navigatorn Lovisa är en rådgivning­s- och servicepla­ts för unga under 30 år som ger unga personer informatio­n, råd och handlednin­g kring jobb, utbildning och vardagliga sysslor.

Navigatorn finns på över fyrtio orter i Finland och är en offentlig service vars tjänster alltid är gratis för de unga. Navigatorn finansiera­s med medel ur statskassa­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland