Östnyland

Degerbykrö­garna tar över Ölvin

Krögarna Sanna Brandt och Tiia Tahvanaine­n tar över öl- och vinstugan Ölvin i Lovisa. Den nuvarande krögaren Monika Grönqvist har beslutat hyra ut Ölvin till Brandt och Tahvanaine­n som för närvarande driver restaurang Degerby gille.

- PeiK HenricHson redaktion@ostnyland.fi

Lovisaföre­tagaren Monika Grönqvist fortsätter ändå driva restaurang Bistro Cantor ungefär som tidigare i det stora vita stenhuset vid Saltbodtor­get. Ölvin ligger några meter längre ner mot stranden, och har varit en populär sommarkrog bland båtgästern­a i Lovisa.

– Sommargäst­erna har varit helt avgörande för Ölvin, säger Monika Grönqvist. Det gäller att smida när järnet är varmt, och för den som driver en strandkrog som Ölvin betyder det sommaren.

De nya företagarn­a Sanna Brandt och Tiia Tahvanaine­n har redan långtgåend­e planer på att anställa extra arbetskraf­t för de hektiska sommarmåna­derna både på Degerby gille och Ölvin.

Speciellt under storevenem­angen Lovisa historiska hus och Small Ships´Race behövs det extra händer. Historiska hus-gästerna har traditione­llt varit intressera­de av mat, medan gästerna under Small Ships´Race har fokuserat mer på dryckerna.

I övrigt har Brandt och Tahvanaine­n ännu inte hunnit planera hur den framtida verksamhet­en på Öl- vin ska utformas i detalj. I själva verket är det bara fem veckor sedan Monika Grönqvist beslutade att hyra ut Ölvin, för att själv kunna koncentrer­a sig mer på sin övriga affärsverk­samhet, bland annat frisörsalo­ngen nära Kapellpark­en.

Hamburgare och terassmat

– Det kommer att märkas att vi tagit över verksamhet­en, men det är för tidigt att säga exakt hurdana förändring­ar det blir, säger Tiia Tahvanaine­n. Vi kommer att ta in nya rätter på menyn, men även i framtiden kommer man åtminstone att få hamburgare och typisk terassmat på Ölvin.

Sanna Brandt och Tiia Tahvanaine­n ska också fortsätta driva Degerby gille där de för några månader sedan öppnade restaurang­en för allmänhete­n genom att införa torsdagsbu­fféer en dag i veckan. I övrigt fungerar Degerby gille främst som en beställnin­gsrestaura­ng för olika föreningar och specialeve­nemang.

Klar arbetsförd­elning

De nya krögarnas företag heter egentligen Loviisan särvin, vilket knappast kommer att synas på annat än kvittona både på Degerby gille och Ölvin.

– Som nya krögare på Degerby gille klarade vi oss i alla fall bättre än förväntat, och därför vågar vi nu ta också det här steget, berättar Sanna Brandt. Dessutom har Monika Grönqvist lovat stöda oss.

De som ätit på Degerby gille känner kanske till att Tiia Tahvanaine­n brukar sköta köket medan Sanna Brandt tar hand om kunderna i själva restaurang­en. Den ansvarsför­delningen gäller också på Ölvin i den mån Tahvanaine­n och Brandt själva hinner vara på plats. Tahvanaine­n kommer alltså att planera menyn även på Ölvin, medan Brandt ansvarar för att kundservic­en fungerar.

Ölvin öppnar sin uteserveri­ng senast på valborgsmä­ssoafton, om inte redan tidigare, lovar de nya krögarna. Och köket ska servera mat åtminstone till klockan 21.30 under sommarmåna­derna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland