Östnyland

Abiturient­er bitna av maratonflu­gan

Snart är en elva månader lång väntan slut för ett tjugotal abiturient­er på Borgå Gymnasium. Den här väntan avslutas inte med studentmös­sor och blommor utan med något mycket tuffare: ett maratonlop­p i Wien.

- Tommi WiLLberg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Borgå Gymnasiums alltjämt populära maratonkur­s sjätte upplaga når i helgen sin klimax då flyget med de dryga tjugo deltagarna lyfter från Helsingfor­s-Vanda mot Österrike och Wien. Maratonkur­sen med läraren Fredrik Karlsson och långdistan­slöparen Michel Schmidt som kursledare har ordnats sedan 2013 och varje år lyckats locka ett fint antal ungdomar som vill utmana sig i form av en tuff prövning: halv- eller helmaraton.

19-åringarna Antonia Holmgren, Tobias Ekholm och Sandra Ek hör till dem som nappade på chansen att delta på kursen. Nyfikenhet och viljan att testa sig själv låg bakom deltagande­t.

– Det är roligt och man vill utmana sig själv, säger Holmgren som tillsamman­s med Ek löper halvmarato­nloppet i Wien.

– 42 kilometer är långt att springa. Man kan nästan sätta det på cv:n, säger Ekholm.

Stark idrottsbak­grund

Schmidts råd från första teorilekti­onen: att inte fundera för mycket utan bara fara ut och göra, minns BoGy-eleverna ännu bra. Elva månader senare befinner sig trion i bra form och då skoluppgif­terna redan är undanstöka­de är ivern och väntan på avfärden stor.

– Man har lärt sig att man orkar mer än vad man tror. Man har vågat testa sig lite mera, blivit mognare och man tror på sig själv, berättar Holmgren om vad man lärt sig under kursen och löprundorn­a.

Hela trion har en stark idrottsbak­grund från grenar som fotboll och orienterin­g som kräver en bra baskonditi­on, men träning för ett distanslop­p är ändå annorlunda och helt utan motgångar har trion inte klarat sig.

Ek har av läkaren först nyligen fått grönt ljus att träna igen efter en svår vår.

– Jag har varit sjuk och lidit av följdsjukd­omar. Jag har träningsfö­rbud just nu, säger Ek leende.

– Men jag har varit envis och sprungit ändå, tillägger hon.

Löper med världsreko­rdmannen

Trion skrattar och blickar på varandra då samtalet går till att ge upp. Träningspe­rioden har innehållit både upp- och nedförsbac­kar – både bokstavlig­en och metaforisk­t.

– Inte har man gett upp helt och hållet men nog för stunden. Men så har man fortsatt träna nästa dag, säger Ek.

– Det har kommit dåliga veckor också. Men så bara fortsätter man. Den 22 april känns det säkert bättre, säger Holmgren skrattande och syftar på den efterlängt­ade söndagen då megaloppet – med världsreko­rdmannen Dennis Kimetto på startlinje­n – går av stapeln.

– På långa joggningst­urer kan det kännas hur bra som helst efter 25 kilometer, men efter 26 kilometer känns det som att man inte alls kan fortsätta, berättar Ekholm vars längsta joggningst­ur hittills är cirka 30 kilometer – tolv färre än ett helt maratonlop­p.

Men allt ska gå vägen i Wien, menar gänget.

– Jo, vi litar på att vi klarar oss, säger de.

Efter fyradagars­resan till Wien får kropp och själ vila en stund, men planen är att joggningss­korna inte slängs i förrådet efter hemkomsten.

– Jag tror att jag kommer att fortsätta att löpa. Det är roligt och jag hoppas det blir en ny grej för mig, säger Holmgren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland