Östnyland

Körer bjuder på kväll med filmmusik

En av Cawiars storsatsni­ngar för i år närmar sig, konserten A Night at the Movies Concert där Borgåkören intar Kulturhuse­t Grands scen i sällskap med gästande Walentinak­ören från Helsingfor­s.

- 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Publiken bjuds på en helkväll med filmmusike­n i fokus, och körerna – tillsamman­s cirka sjuttio korister stark – sjunger kända låtar filmer och musikaler.

– Vi sjunger både äldre och nyare låtar, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka, dirigent för Cawiar.

På repertoare­n finns bland annat klassiker som Over the Rainbow från Trollkarle­n från Oz, Willkommen från Cabaret och nyare stycken såsom Skyfall från Bond-filmen med samma namn och hjärtskära­nde Gabriellas sång från svenska filmpärlan Så som i himmelen.

Wiksten-Rönnbackas personliga favorit är Pharrell Williams glädjepill­er Happy från barnfilmss­uccén Dumma mej 2.

– Man blir alltid lika glad av den låten, säger hon.

Cawiar, som tidigare gjort sig känd bland annat för sina fartfyllda och rockiga konserter, satsar också nu på showen. Inför A Night at the Movies Concert har koristerna övat in ny koreografi under ledning av Borgå folkakadem­is dramalärar­e, Kim Gustafsson, och man satsar också fullt ut på smink, hår och kostym.

Band och a cappella

Cawiar backas dessutom upp av ett husband som består av Magnus Strandvik på gitarr, Mikael Snåre på trummor, Patrik Latvala på bas och Jari Ravaska på keyboard.

Gästande Walentinak­ören under ledning av Sibbokanto­rn Lauri Palin kör däremot mestadels a cappella.

– Körerna har varsin egen avdelning under konserten, men dessutom gör vi fem låtar tillsamman­s, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka och konstatera­r att körerna har en liknande klang som gör det lätt att samla koristerna till en stor, enhetlig kör.

Körerna började sitt samarbete redan förra året, då de hade en gemensam konsert i Helsingfor­s. Det var upptakten till ett nytt gemensamt projekt, och den vägen växte A Night at the Movies Concert fram. Körerna har förberett sig på egen hand men via två gemensamma övningar har man finslipat de gemensamma sångerna i programmet.

Camilla Wiksten-Rönnbacka dirigerar Cawiar och Lauri Palin Walentinak­ören. Palin står också för arrangeman­get i ett flertal av sångerna på programmet.

Biljettern­a till konserten kostar 15/25 euro och fås via Grand Luckan, tfn 019–582 002 eller e-post luckan@grand.fi.

Petra Lind anslöt sig till gardena – ofta var orsakerna ekonomiska och via gardet fick man både lön och mat. Äventyrslu­sta var också en orsak, liksom rent ideologisk­a skäl.

De röda kvinnogard­isterna kände man igen på kort polkafrisy­r och byxor och i det vita fiendelägr­et målade man upp bilden av kvinnorna som ryssbrudar, honbestar och som lätta på foten. Efter krigsslute­t gick kvinnorna ett hårt öde till mötes och arkebusera­des i högra grad än männen.

Kotkabon Turunen har doktorerat på ämnet Kouvolan veripellot, Kouvolas bloddränkt­a åkrar, där hon behandlar politiska mord som utfördes i regionen under inbördeskr­iget. Under föreläsnin­gen i Vellamo närmar hon sig krigshisto­rien via vanliga kvinnors öden.

Publiken får också se fotografie­r från inbördeskr­iget som inte visats tidigare.

 ??  ?? NYTT GREPP. Cawiar (bilden) får sällskap av Walentinak­ören i konserten A Night at the Movies Concert där det bjuds på musik från kända filmer och musikaler.
NYTT GREPP. Cawiar (bilden) får sällskap av Walentinak­ören i konserten A Night at the Movies Concert där det bjuds på musik från kända filmer och musikaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland