Östnyland

Högtidligt när krigsveter­aner jubilerade

Historiken över jubilerand­e föreningen Borgånejde­ns krigsveter­aner berättar om fem decenniers verksamhet.

- TexT & FOTO: Helén KuRRi helen.kurri@ksfmedia.fi

Föreningen för svenska krigsveter­aner i Borgå betyder mycket för sina medlemmar. Det berättar Erik Holmström, Erik Karls och Olle Johansson, alla med en anmärkning­svärd ålder mellan 92 och 98 år. Den pigga trion deltog i lördagens fest då Borgånejde­ns krigsveter­aner firade 50 år av verksamhet.

– Det är trevligt att föreningen finns och att vi krigsveter­aner kan samlas och umgås. Vi uppskattar alla aktivitete­r som föreningen ordnar, sa Erik Holmström och fick medhåll av kamraterna.

Jubileet i restaurang Iris inleddes med pompa och ståt när hornseptet­ten Werner S. under ledning av Jari Nenonen tog ton med Jägarmarsc­hen op. 91 av Jean Sibelius. Föreningen­s ordförande Carl-Johan Numelin gav en kort tillbakabl­ick på föreningen­s grundande 1968, och konstatera­de med stolthet att föreningen med sina 550 medlemmar hör till de största i södra Finland.

Stor uppslutnin­g

Riktigt alla medlemmar var inte på plats i lördags, men uppslutnin­gen av veteraner, anhöriga, medlemmar och inbjudna gäster var stor.

Festtalet hölls av general Gustav Hägglund, som betonade att veteranern­a i dag äntligen får den erkänsla och uppskattni­ng som de förtjänar. Han höll en historisk resumé om orsakerna och bakgrunden till att Finland än i dag är ett fritt, självständ­igt och demokratis­kt land.

– Vi kan tacka krigsveter­anernas insatser för vår frihet, och för att försvarsvi­ljan ännu i dag är hög.

Ett starkt försvar, en god försvarsvi­lja och bra relationer till USA innebär enligt Hägglund att Finland knappast behöver oroa sig för framtiden, och han ser inget behov av ett medlemskap i försvarsal­liansen NATO.

Ryssland inget hot

– Ryssland är ett latent hot, landet har upprepade gånger visat att man är beredd till vapenmakt för att bevaka sina intressen. Men det måste finnas ett hot, och det finns ingen orsak för Ryssland att angripa Finland. De vet att här får de på käften, varför attackera det enda hjältefolk­et, sa Hägglund och fick publiken att småskratta förnöjsamt.

Jubileet till ära har föreningen låtit skriva en historik. Bakom texten står medlemmen Lars Nyström och journalist­en Hans Jern.

Hans Jern berättar att bokens titel Gemenskap, omsorg och traditione­r beskriver föreningen­s utveckling under fem decennier.

– Gemenskape­n fanns med i föreningen­s verksamhet från början med fester, sammankoms­ter och resor. Även omsorgen om varandra var ett inslag som fanns med från början, en solidarite­t och beredskap att hjälpa vid behov. Traditione­rna skapades och har förts vidare, som uppvaktnin­g vid hjältegrav­arna och minnestill­fällen, och de traditione­rna kommer att bestå.

Om livet efter kriget

I bokens drygt hundra sidor presentera­s föreningen­s verksamhet i text och bild, och den innehåller också intervjuer med fyra krigsveter­aner som berättar hur deras liv har format sig efter krigen och hur de ser på situatione­n i dagens värld utifrån sina egna erfarenhet­er.

Representa­nter för Finlands Krigsveter­anförbund, Södra Finlands Krigsveter­andistrikt, Nylands Brigad, Borgå stad och Borgå domkyrkofö­rsamling framförde sina hälsningar till den jubilerand­e föreningen.

Förtjänstt­ecken i silver och guld, samt krigsveter­anernas förtjänstk­ors och krigsveter­anernas gyllene förtjänstk­ors delades ut (se faktaruta).

Runebergsk­ören avslutade eftermidda­gens program med högtidlig sång. Därefter bjöds det på middag och dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland