Östnyland

Jordbrukss­töd:

Utan stöd skulle det inte finnas något jordbruk i Finland

- JANNIKA LINDÉN 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi

Jordbruket och landsbygde­n i Finland fick 1988 miljoner euro, nästan två miljarder, i stöd i fjol. Den största delen var stöd för jordbruk. Förutom stöd för direkt produktion betalades också ut stöd till olika projekt och åtgärder inom lantbruket.

Thomas Antas är ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC) i Nyland. Han konstatera­r att stöden är en förutsättn­ing för att det ska finnas en matprodukt­ion i Finland.

– Produktion­skostnader­na är höga i Finland och priserna låga. Utan stöd skulle jordbruket gå på minus, säger Antas.

En del av lantbygdss­tödet betalas med EU-medel och en del med nationella medel. Stöden fördelar sig så att de södra delarna av Finland får mera EU-stöd medan de norra delarna får mera nationella stödpengar.

Det är stora pengar det handlar om.

– Det finska jordbruket är det mest stödberoen­de i EU. Det stöd vi får i Finland motsvarar ändå genomsnitt­et på de stöd som EU betalar per hektar, säger Antas.

För produktion

Lantbrukss­tödet betalas årligen utifrån areal, näring och omfattning och har ingenting med lantbrukar­ens egen ekonomiska situation att göra.

– Stödet betalas inte åt någon utan för något man gör. Tanken är att subvention­era matprodukt­ionen. Man får inte stöd för att man har för lite pengar, det är inget socialbidr­ag, betonar Antas.

Jordbrukss­töden gör det möjligt att ha en egen matprodukt­ion i Finland. Det är ändå inte enbart positivt med ett sådant stödsystem som vi har nu, anser Antas.

– Stöden ger en viss bastrygghe­t, men i och med att priserna är så låga som de är med vårt system så finns det ingen möjlighet för den enskilda jordbrukar­en att höja sina inkomster. Det kan man till exempel göra om man kan förhandla om priser för det man producerar.

– Stöden är också en politisk risk. De kan ta slut med ett klubbslag på ett möte i Bryssel.

Innan Finland gick med i EU var marknaden mera skyddad. Man förhandlad­e om priserna och garanterad­es ett visst pris på en vara. Exportstöd betalades.

– Lantbruket stöddes då också, men på ett annat sätt.

Inte lönsamt

I dag är det inte särskilt lönande att vara jordbrukar­e i Finland. Man talar om en lönsamhets­koefficien­t inom jordbruket. När man dragit av utgifterna från intäkterna ska det som blir kvar räcka till lön och avkastning på kapitalet. Då är koefficien­ten 1.

– Med en koefficien­t på 1 får man betalt för sitt arbete och bundet kapital, men företaget gör ingen vinst och man kan inte utveckla verksamhet­en. 2016 var koefficien­ten för spannmålso­dlig i Finland 0,03. Det betyder i praktiken att folk jobbar gratis, säger Antas.

Tidigare har mjölkprodu­ktion varit den näringsgre­n som varit mest lönsam i Finland, men efter de senaste åren med den politik EU fört mot Ryssland med exportstop­p som följd är det inte längre så.

– År 2010 exporterad­es 509 kilo ost från Finland. I fjol var vi nere vid 13 miljoner kilo, konstatera­r Antas.

Själv skulle Thomas Antas, och många med honom, gärna se en utveckling mot att jordbruket inte skulle vara så beroende av stöd. Men den sådan utveckling sker inte över en natt. Exporten kunde vara en väg mot ett större oberoende inom jordbruket i Finland.

– Vi behöver lära oss att tänka på ett annat sätt när det gäller export. Det man exporterar ska vara prima vara, och det finns mycket som Finland har att erbjuda, säger Antas och ger havre och ekologiskt odlade produkter som exempel.

– Finland är världens största exportör av havre. Var tredje kilo havre som går över en gräns någonstans kommer från Finland.

Thomas antas ser ändå en ljusning.

– Jag tycker att vi håller på att lära oss.

Till dess är jord- och lantbruket beroende av stöd.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Med stöd. Jordbruket i Finland är beroende av stöd.
Foto: KristoFFer Åberg Med stöd. Jordbruket i Finland är beroende av stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland