Östnyland

Stora planer:

Vaja Finland ökar produktion­en av keramik i Borgå

- TEXT: OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Den här maskinen för med sig en viktig förändring, säger Vaja Finlands produktutv­ecklingsch­ef Fred Owren när han stannar vid ett av företagets nyförvärv.

Det handlar om en rollermask­in med vilken man kan forma bland annat koppar och fat ur fast lera.

– Hittills har vi handgjutit alla föremål med flytande lera och till exempel för kannorna och vår skål med lock är handgjutni­ng fortfarand­e den enda möjliga metoden. Men för andra föremål ger rollermask­inen oss möjlighete­n att öka produktion­en utan att det påverkar föremålens utseende, säger Owren.

Att expandera har blivit aktuellt då Vaja Finland produkter blivit mer kända och efterfråga­n ökat. När man i dag går runt på den drygt tusen kvadratmet­er stora fabriken är det svårt att tro att allt började i en bod på Owrens och hans fru Henna Lambergs bakgård i Lovisa för ungefär sju år sedan.

Associeras med kvalitet

Att inleda keramiktil­lverkning med det uttrycklig­a målet att hålla produktion­en i Finland har inte varit enkelt. Den praktiska kunskapen om framställn­ingen har visserlige­n funnits inom bolaget ända från början eftersom både Owren och Lamberg har sin bakgrund på Arabia: hon arbetade med dekorutvec­kling och han var företagets sista modellmäst­are. Men för att inleda produktion behövs pengar och att övertyga finansiäre­rna var inlednings­vis svårt.

– Då vi började leta efter finansieri­ng fick vi ofta frågan om varför vi ville tillverka produktern­a i Finland då den allmänna trenden gick mot att företagen flyttade bort sin produktion. Men nu på senare tid då allmänhete­n blivit mer intressera­d av frågor som etik och transparen­s har det rentav blivit en styrka att vi är en inhemsk tillverkar­e, både ur finansiäre­rnas och kundernas synvinkel, säger Owren.

Lamberg tillägger att man dessutom i många länder, inte minst i Japan, associerar Finland med kvalitet. Det lovar gott då man så småningom kommer att börja satsa på export. Hittills är ändå fokus stadigt ställt på den inhemska marknaden.

– Våra produkter finns till salu via Finnish Design Shop på nätet, Stockmann har en del av vårt sortiment liksom även en del mindre designbuti­ker runtom i landet. Design Deli i Borgå är en av dem, säger Lamberg.

– Men en stor del av tillverkni­ngen görs för företag som använder produktern­a som företagsgå­vor, säger Owren.

Förutom sin egna icke namngivna kollektion har Vaja Finland även tillverkat för andra designers. Till exempel på restaurang Finnjävel, ett tvåårigt projekt som nyligen avslutades, fick besökarna äta på tallrikar producerad­e på Vaja Finland.

– Ateljé Sotamaa hade designat över hundra föremål för restaurang­en och tallrikarn­a var ett av dem. Vi har också tillverkat en keramikfåg­el för Artek designad av Jopsu Ramu. Hon kommer hit till fabriken för att dekorera dem, säger Owren.

– Vår målsättnin­g är att ha fokus på vår egen kollektion men vi vill också ge utomståend­e designer möjlighete­n att använda keramik i sina skapelser, säger Lamberg.

Nyanställn­ingar

Förutom de nya produktion­smetoderna är en annan nyhet på Vaja Finland att man kommer att öppna en utställnin­gslokal med tillhörand­e butik i samband med fabriken. Det är Inkeri Aaltia som studerat formgivnin­g som planerat lokalens layout. Hon är en av företagets nyanställn­ingar.

– Två nya anställda kommer också att börja arbeta på produktion­en i april tillsamman­s med Sari Kuusisaari, Maisa Halmetoja och Lisa SvenskArms­trong. Dessutom arbetar Hannu Kaunismäki hos oss som modellmäst­are på deltid. Han jobbade på Arabia i fyrtio år, säger Lamberg.

Hon tillägger att företaget dessutom har en styrelse med proffs på försäljnin­g, marknadsfö­ring och ekonomi.

– Det här har varit väldigt viktigt för att vi har kunnat utvecklas.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER Åberg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi ??
FOTO: KRISTOFFER Åberg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland