Östnyland

Kultur är kul tycker ny utställnin­gskoordina­tor

Henrik Lindqvist har en månad bakom sig som utställnin­gskoordina­tor i Konstfabri­ken. Sedan en vecka är han också nybliven Hindhårbo.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Det känns som att jag kommit bra i gång med arbetet, säger Henrik Lindqvist som ersätter tidigare utställnin­gskoordina­torn, numera pensionera­de Anneli Hytönen.

Till Henrik Lindqvist arbetsuppg­ifter hör bland annat att organisera utställnin­garna i Konsthalle­n och Galleri Hörnan. Han håller kontakt med konstnärer­na och ser till att praktikali­teterna fungerar som det ska då det är dags att hänga upp konstverke­na. Dessutom assisterar han vid behov konstnärer­na som jobbar i konstkorri­doren på samma plan som utställnin­gslokalern­a.

Det uppskattar Lindqvist – att vara en del av ett sammanhang – och det har han också erfarenhet av på Sveaborg där jobbade för Hiap, det vill säga Helsingfor­s internatio­nella artistprog­ram.

– Där växte också en slags samhörighe­t fram och i Konstfabri­ken delar jag kafferum med konstnärer­na. Det är trevligt att kunna skvallra lite emellanåt, säger han.

Lindqvist, kulturprod­ucent till profession­en, har även tidigare jobbat med utställnin­gsarbete och koordinera­de bland annat tolv isländska konstnärer­s utställnin­g på Amos Anderssons konstmuseu­m och Forum Box i Helsingfor­s samt på Elverket i Ekenäs.

– Jag har också jobbat en del med att producera olika evenemang, till exempel Helsingfor­s festspel, och jippon för Finlandsin­stitutet i London när jag arbetade där.

– Jag arbetar med kultur för att det är så varierande och roligt, man blir inte uttråkad, säger han.

Snart blir det spännande tider för den nyblivne konstkoord­inatorn. Ansöknings­tiden för att ställa ut i Konstfabri­ken pågår till den 27 april och när den gått ut kommer Henrik Lindqvist att sitta med i sexpersone­rsjuryn med blandad expertis som avgör nästa års utställnin­gar.

– Jag hoppas att vi får till ett så varierat upplägg som möjligt för nästa år och varvar installati­oner och målningsko­nst. Jag ser gärna att vi också satsar på lite mera krävande projekt. I Konsthalle­n finns det möjlighete­r att ställa ut också väldigt annorlunda helheter.

Målar du själv?

– Nej det gör jag inte. Jag håller mig till musiken men enbart som hobby. Jag spelar i ett band som heter

Panssariju­na,vi håller på med vår fjärde skiva och turnerar aktivt när vi har möjlighet till det

Henrik Lindqvist är uppvuxen i Björneborg men rötterna på faderns sida finns i Hindhår. Sedan en dryg vecka tillbaka är han själv och sambon, författare­n och illustratö­ren Ulla Donner, Hindhårbor. Det har flyttat in i huset som Lindqvist farfar byggde i början av 1950-talet.

– Det var ett infall att flytta hit. I ungefär ett års tid har vi renoverat farfars gamla hus i byn. Det är samma hus där pappa vuxit upp och där jag ofta hälsat på. Jag tror att det har bott lindqvista­r på samma plätt sedan 1908.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland