Östnyland

Hux flux, båtsäsonge­n är här fortare än du anar

Småbåtsäga­rna har ännu inte vaknat till liv men Niclas Mattsson, hamnvärd vid Lovisa gästhamn, räknar med en livlig sommar vid Skeppsbron.

- PEIK HENRICHSON redaktion@ostnyland.fi

Förutom billiga priser för båtplatser­na kan Skeppsbron i Lovisa locka med ett lugn som man knappast finner i många andra städer i Östnyland.

– Vi har märkt att lugnet i Lovisa är ett trumfkort, säger hamnvärd Niclas Mattsson som skött om gästhamnen i cirka tjugo år. Det märks speciellt bra under de hektiska havsdagarn­a i Kotka därifrån många uppenbarli­gen flyr larmet till lilla Lovisa.

– Lovisa är ju inte som Ibiza precis, utan hit söker sig många barnfamilj­er och pensionäre­r. Här är städat, småskaligt och nära till centrum.

Den andra stora besökartop­pen i gästhamnen är förstås Small Ships´Race. Men även evenemange­t Lovisa historiska hus har gett ett välkommet tillskott.

– Det var en lottovinst för oss kring Skeppsbron att Lovisa historiska hus nu för tiden har en etablerad tid i slutet av augusti, vilket också har förlängt vår båtsäsong, säger Mattsson.

Tidigare var det rätt så dött i augusti men tack vare Historiska husdagarna är augusti också en fin sommarmåna­d.

Fler gäster på grund av muddringen

För närvarande finns det cirka 60 båtplatser vid Skeppsbron, och antalet båtgäster väntas öka de närmaste åren som en följd av de investerin­gar Lovisa stad för några år sedan gjorde i gästhamnen.

– Nu har djupet muddrats till 2,7 meter, och vi märker att Lovisa börjar bli allt intressant­are även för lite större båtar, säger Niclas Mattsson. Det var en betydande investerin­g, men nu kan också segelbåtar­na lätt ta sig in till gästhamnen.

I praktiken är det staden som sköter om alla investerin­gar på området. Om cirka tio år blir det förmodlige­n igen dags att muddra upp området kring gästhamnen.

För närvarande syns inga båtgäster i gästhamnen, där isen ännu ligger, och någon stor rusning är inte heller att vänta de närmaste veckorna.

– Det brukar vara väldigt lugnt här veckorna före midsommare­n, säger Mattsson. Sedan har vi högsäsong i 6-7 veckor, fram till skolstarte­n.

Lite mer liv kan man redan se på Café- och restaurang Skeppsbron där Linda Holmberg står och säljer både mat och dryck. Flera ortsbor har under den soliga lördagen sökt sig till uteserveri­ngen.

– En annan fördel med småstaden Lovisa är att de flesta känner varandra, säger Niclas Mattsson. Får någon till exempel problem med sin båt så är det alltid någon som kan hjälpa.

Lojala båtgäster

Hamnvärden Niclas Mattsson är själv ingen stor sjöfarare, utan job- bar vintertid som lärare och på sommaren som företagare på hamnen som staden äger. Hans uppgift är att se till att allt löper smidigt och att hamnen är i snyggt skick. Bland Lovisaborn­a är Mattson också känd som fotbollstr­änare och ordförande i den lokala fotbollskl­ubben.

– Samarbetet med staden har alltid fungerat bra. Ett exempel är bastubyggn­aden som uppfördes för några år sedan.

Alldeles invid Sjöfartsmu­seet vid Skeppsbron finns en rätt så ny röd träbyggnad där båtgästern­a för 18 euro per dygn kan tvätta sig, bada bastu och använda sig av ett kök.

– Här har vi två bastur i samma byggnad, berättar Mattson stolt. En för kvinnor och en för män. Och på några meters avstånd finns flera restaurang­er.

Lovisa gästhamn brukar numera ha cirka 1300 gäster per sommar, och de flesta av dem är lojala besökare som kommer oavsett vädret.

– Det är ju en fördel med dagens fina båtar att några regnskurar knappast får alltför många båtgäster att stanna hemma, säger Niclas Mattsson. Under en riktigt regnig sommar kan vi se ett bortfall på ett par hundra gäster, och förstås minskad bensinförs­äljning, men de flesta kommer nog oavsett vädret.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Båtupplag. Sakta Farten. Hannu Rimaila fixar på sin segelbåt Hux Flux.
Foto: KristoFFer Åberg Båtupplag. Sakta Farten. Hannu Rimaila fixar på sin segelbåt Hux Flux.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland