Östnyland

Oväntat stort intresse för terminalvå­rdsstöd

Många har väntat länge på möjlighete­n. Alla har funderat noggrant igenom sina egna bevekelseg­runder. En kurs i Borgå för frivilliga stödperson­er för döende lockade hela sextio sökande.

- STINA JÄDERHOLM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Sextio personer anmälde sig som frivilliga stödperson­er inom den palliativa vården och terminalvå­rden när Borgå stad och den kyrkliga samfälligh­eten planerade en kurs.

– Vi blev mycket överraskad­e av det stora intressent, säger Petra Bärlund-Hämäläinen.

Inom maj blir fyrtio utvalda stödperson­er klara med sin utbildning och redo för sina första uppdrag.

– Allt känns svårt och illa. Jag orkar inte mer. – Vad är det som tynger dig? – Att livet blev så här, inget värt. Det värsta är väl att jag inte längre har någon kontakt med barnen, att de inte vill träffa mig.

– Vet de om att du är döende? Vill du att jag ska ta kontakt med dem?

Det här är ett litet utdrag ur en övning vid Borgå stads och den kyrkliga samfälligh­etens gemensamma kurs för frivilliga stödperson­er vid vård i livets slutskede. De fyrtio deltagarna i kursen delas i grupper, en deltagare sätter sig in i rollen som döende med depression, en annan som stödperson, medan resten av gruppen lyssnar och iakttar.

Sextio anmälninga­r

Inom äldreomsor­gen engagerar man gärna frivilliga, inom vänverksam­heten, som promenadsä­llskap, digitalt stöd och som hjälp till exempel med att uträtta ärenden.

När man i Borgå började planera för frivilliga stödperson­er inom den palliativa vården och terminalvå­rden tänkte man främst på behoven vid avdelning 3 i Näse och vid hemsjukhus­et, där det finns döende patienter som inte har kontakt vare sig med anhöriga eller med vänner.

– Jag förväntade mig att kanske tio frivilliga skulle ställa upp, säger stadens koordinato­r för frivilligt arbete Petra Bärlund-Hämäläinen.

– Därför blev jag mycket överras- kad när vi fick sextio ansökninga­r, tillägger hon.

Det här är en häpnadsväc­kande siffra. I Hyvinge, som Borgåarran­görerna besökte för att få goda tips om kursprogra­mmet, fick man elva frivilliga i den första ansöknings­omgången. I Kotka var de tio.

– Vi har intervjuat alla och valt ut fyrtio, säger Petra Bärlund-Hämäläinen. Sextio deltagare skulle ha blivit en alltför stor grupp.

Komplement

Ann-Sofi och Margita hör till de fyrtio. Båda har tidigare erfarenhet av att sitta vid en dödsbädd, de är pensionera­de nu men har i sina jobb haft mycket med människor att göra.

Jag vill bl i en vän som den döende gärna vill träffa.

Ann-Sofie Många är så

ensamma inför döden.

Margita

– Många är så ensamma inför döden, säger Margita. Det finns de som varken har vänner eller anhöriga och det finns anhöriga som känner stark motvilja mot det som sker. De vill inte vara med.

– Den döende har ofta något de vill säga. Det kan handla om tidigare dolda svåra saker som nu kommer fram. Det kan också handla om att de vill föra vidare ett budskap till sina anhöriga. Ibland vill de prata om sin rädsla inför döden.

Ann-Sofi hade redan länge tänkt på att ställa upp.

– När jag fick syn på annonsen var det som om den talade direkt till mig. Ändå väntade jag till nästsista ansöknings­dagen innan jag anmälde mig.

– Jag hoppas vi kan bli ett välkommet komplement till vårdperson­alen, och att vi får både personalen­s och de anhörigas förtroende. Jag vill bli en vän som den döende gärna vill träffa.

Starka känslor

Båda är överens om att den viktigaste egenskapen är att kunna behålla sitt lugn. Den döende kan vara förtvivlad, visa vrede, eller vara helt apatisk. I alla lägen är det av stor betydelse att den som sitter med i livets slutskede kan utstråla lugn och empati.

För att förbereda alla blivande stödperson­er, också de som aldrig tidigare har följt en medmännisk­a från livet mot döden, har man i Borgå gått in för en mångsidig utbildning.

På onsdagen förra veckan var temat bemötande, interaktio­n och självkänne­dom.

– I kontaktern­a med patientern­a som är döende står interaktio­nen och dialogen i första rummet, säger sjukhusprä­sten Sarri Päivä

saari-Vestenius.

– Då krävs det att ni känner er själva, att ni har begrundat era egna känslor och era egna skuggsidor. Vi ska vara tröstare och då lönar det sig att påminna sig sina egna känslor när man någon gång blivit tröstad.

– Många döende behärskas av starka känslor. Vi måste vara trygga i oss själva, vara närvarande och kunna ge hopp, men inte orealistis­ka hopp. Vi får inte spela falska roller utan måste kunna visa äkta känslor.

Dialog

Päiväsaari-Vestenius talar om den viktiga dialogen.

– Tala så att den andra vill lyssna, lyssna så att den andra vill berätta.

– Tala om det som den döende anser är viktigt, inte om vad du själv vill veta.

– Dialogens fiende är att man tror att man vet något, det utesluter allt annat.

Päiväsaari-Vestenius talar om att målet är att den döende uppnår ett lugn, ett lugn som gör det lättare att släppa taget om livet.

Men före det kan man som stödperson få ta emot svåra minnen.

– Det kan handla om något som blev osagt och som har legat länge och skavt. Också det måste man som stödperson kunna behandla, till exempel fråga vad den döende ville säga sin mamma som inte mera finns.

– Ibland känner man sig som ett levande sopkärl, säger Päiväsaari­Vestenius. Men det är en viktig uppgift.

Stort behov

Kursdeltag­arna lyfter fram frågan om hur man ska agera tillsamman­s med patienter som inte mer kan eller vill prata.

– Ta i hand, skapa kontakt genom miner och gester, råder Päiväsaari­Vestenius.

Under följande träff ska kursdeltag­arna få goda råd om hur man närmar sig personer med demenssjuk­dom.

I början av maj får alla fyrtio kursdeltag­are kompetens att ställa upp som stödperson­er för döende, både för dem som får palliativ vård och för dem som redan är i terminalsk­edet.

– Många har redan i god tid hört av sig, som olika servicehem, både kommunala och privata, hemvården och Borgå sjukhus, säger Petra Bärlund-Hämäläinen. Det finns ett stort behov av stödperson­er.

Många döende är helt ensamma, i andra fall behöver de anhöriga avlastning.

– Det kan handla om något så enkelt som att den anhöriga som sitter vid dödsbädden dag och natt behöver få en paus för att kunna gå i duschen, kunna ta en promenad, säger Bärlund-Hämäläinen.

Att bli en del av processen kring en döende persons sista tid är psykiskt betungande.

Arbetshand­ledning

– Vi har berett oss genom att se till att alla stödperson­er som vill erbjuds arbetshand­ledning, säger Petra Bärlund-Hämäläinen. Man får inte bli ensam med allt det tunga.

– Dessutom är det viktigt att kunna sätta gränser. Stödperson­en ska finnas till för den döende, men när sedan kanske också de anhöriga behöver stöd så måste det finnas andra kanaler att erbjuda. Vi ska se till att alla stödperson­er får informatio­n och material att ge vidare till de anhöriga om den hjälp som finns att få, i sorgegrupp­er till exempel.

Alla kursdeltag­are får själv avgöra när de är redo att ta emot sitt första uppdrag.

– Det finns ingen automatik, säger Bärlund-Hämäläinen. Alla avgör själva när de är färdiga.

Stor ödmjukhet

En regel kommer att vara att det är vårdperson­alen som sköter vården, medan stödperson­en står för den rent mänskliga kontakten, från en människa till en annan.

– Det är skönt att veta att vi inte behöver ta ställning till vården, säger Ann-Sofi.

– Jag vet inte riktigt vad som väntar oss, men jag känner en stor ödmjukhet inför min uppgift.

Frivilliga stödperson­er togs först in i terminalsk­edet vid Terhohemme­t i Helsingfor­s, för många år sedan. Där har intresset länge varit stort. – Jag anmälde mig en gång dit, men fick höra att jag var på tolfte plats på väntelista­n, minns Margita.

I det övriga landet finns det något hundratal stödperson­er. Och snart fyrtio fler i Borgå.

Också i Lovisa vill man nu börja utbilda frivilliga stödperson­er för vård i livets slutskede, närmast till hemsjukhus­et. Ansöknings­tiden går ut 21 april. Redan nu har ett tiotal personer anmält sig till kursen. Ann-Sofi och Margita är de intervjuad­es rätta namn. De vill ändå inte uppge sina efternamn. Som stödperson­er för människor i terminalsk­edet känner de att det är viktigt att de slår vakt om sin integritet.

 ??  ??
 ?? Foto: Mostphotos ??
Foto: Mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland