Östnyland

Borgå är stark och livskrafti­g

God sysselsätt­ningsnivå, bra utveckling av tillgången på arbetsplat­ser och en bra försörjnin­gskvot placerar Borgå i topp när det handlar om konkurrens­kraft och livskraft bland de största städerna i landet. Befolkning­sutvecklin­gen är det största orosmoment

- STINA JÄDERHOLM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Borgå placeras på andra plats i en jämförelse mellan landets 21 största städer.

I stadshuset oroar sig direktörer­na ändå för invånartal­et, som inte växer enligt förväntan. Men forskare Timo Aro, som gjort stadsjämfö­relsen, tror att Borgå är en av vinnarna. Folk flyttar hit.

En ny jämförelse mellan de 21 största orterna i landet placerar Borgå, som är minst av de 21, på nationell toppnivå. När man ser till livskrafte­n finns Borgå på andra plats, genast efter Helsingfor­s.

– Vår höga sysselsätt­ningsgrad, vår låga arbetslösh­et och den utmärkta ekonomiska försörjnin­gskvoten är våra trumfkort, säger stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula.

Jämförelse­n gjordes med siffror från 2010 till 2016.

Totalt har konsultern­a Timo Aro och Rasmus Aro granskat trettio olika variabler. Det handlar också bland annat om medelinkom­ster, utbildning, sjukdomsbe­nägenhet, invandring och statsandel­ar.

Trendbrott

Ujula och biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz vill ändå inte bara slå sig för bröstet och tro att det nu bara gäller att hålla sig kvar på den inslagna vägen. Nu är det i stället viktigt att se till att de goda resultaten inte urvattnas.

Befolkning­stillväxte­n, eller bristen på en sådan, är det största orosmoment­et. Sedan Borgå sommaren 2015 nådde gränsen på 50 000 invånare har inte mycket hänt. Enligt Statistikc­entralens senaste uppgifter har Borgå 50 220 invånare. Det blir en låg tillväxtpr­ocent och vissa månader och år har befolkning­en rentav minskat.

– Vi har hittills tagit inflyttnin­gen och befolkning­stillväxte­n som alltför självklar, säger Ujula. Nu ser vi ett trendbrott.

– Om vi tittar på de andra tjugo städerna är det helt klart. De som har en relativt stor inflyttnin­g och samtidigt en yngre befolkning­sstruktur är de som klarar sig bäst.

Skattesats­en

Hur lockar man bäst nya invånare? Stadsdirek­tör Ujula motsäger sig själv.

– Om vi i framtiden måste höja skattesats­en, till exempel så att den ligger på tre procentenh­eter över skattesats­en i Helsingfor­s påverkar det garanterat intresset för att flytta till Borgå.

– Forskning har visat att skattesats­en inte har så stor betydelse när man väljer ny bosättning­sort. Det handlar mer om en summa av många olika delar. En trygg miljö har stor betydelse, hur nära det är till kultur- och idrottsser­vice och, så här nära huvudstads­regionen, också om hur snabbt och tryggt man kan pendla till sin arbetsplat­s, tilllägger han.

Ujula tror inte att sådana detaljer som mögliga skolor eller alltför stora grupper i skola och daghem är av avgörande betydelse.

– Och vi kommer aldrig att kunna investera så mycket som invånarna vill.

Inga större hot

Timo Aro har forskat i flyttrörel­ser och i kommunutve­ckling i tiotals år. Han ser inte stora hotbilder för Borgå.

– Jag tror att flyttrörel­sen inom landet ökar nu när sysselsätt­ningsläget blir bättre. Då är Borgå en lockande ort, både för dem som flyttar ut från huvudstads­regionen och för dem som flyttar från Kymmenedal­en och Kotka närmare metropolen.

– Borgå är stark på så många olika områden.

Aro ombeds ändå definiera Borgås svagheter.

– Borgå är kanske litet svårtillgä­nglig, bland annat på grund av tvåspråkig­heten. Dessutom är staden rätt så liten.

– Staden har ingen spårförbin­delse och inte heller några högskolor, det minskar en del på attraktion­svärdet.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg/Mostphotos ?? BORGÅ VISAR SINA MUSKLER. Goda resultat på de flesta områden ger Borgå stad en andraplace­ring, efter Helsingfor­s, i kampen om mest livskrafti­g stad.
Foto: KristoFFer Åberg/Mostphotos BORGÅ VISAR SINA MUSKLER. Goda resultat på de flesta områden ger Borgå stad en andraplace­ring, efter Helsingfor­s, i kampen om mest livskrafti­g stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland