Östnyland

De unga politikern­a är först ute

SFP:s Otto Andersson och Elin BlomqvistV­altonen och SDP:s Annette Karlsson meddelar att de ställer sig till förfogande i riksdagsva­let om ett år.

- Stina JäDerhoLm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

SFP:s första nominering­smöte inför riksdagsva­let våren 2019 hölls i går på Kuggom i Lovisa.

Både Borgåbon Elin BlomqvistV­altonen och Lovisabon Otto Andersson har meddelat att de ställer sig till förfogande för Svenska folkpartie­t i riksdagsva­let i april 2019.

− Jag är mycket tacksam för den uppmuntran till att kandidera som jag fått av såväl bekanta som tidigare obekanta, säger Andersson, fullmäktig­eordförand­e och röstmagnet i Lovisa. Det goda resultatet i kommunalva­let ifjol förstärkte mitt beslut att kandidera.

Otto Andersson jobbar som politisk rådgivare för Svenska riksdagsgr­uppen och Svenska folkpartie­t.

Elin Blomqvist-Valtonen jobbar som arbetsmark­nadsombuds­man på Tradenomfö­rbundet. Hon är ordförande för SFP i Borgåbygde­n, medlem i stadsstyre­lsen och fullmäktig­eledamot i Borgå.

– Min kunskap och drive att påverka på nationellt plan speciellt i frågor som gäller utbildning, arbete och jämlikhet behövs i riksdagen och jag är färdig att kavla upp ärmarna för ett bättre och mer jämlikt

samhälle, säger Blomqvist-Valtonen.

Karlsson på FSD:s lista

Borgå svenska socialdemo­krater har nominerat Anette Karlsson till kandidat i riksdagsva­let.

Karlsson är fullmäktig­eledamot och medlem i Borgå stadsstyre­lsen. Hon var en av Borgås röstmagnet­er i förra vårens kommunalva­l.

Karlsson fungerar också som vice ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater och som ordförande för Socialdemo­kratiska Kvinnor i Nyland. Hon jobbar i riksdagen som assistent till SDP:s vice ordförande, riksdagsle­damot Ville Skinnari. Därtill jobbar hon som politisk rådgivare för Socialdemo­kraterna i Nordiska rådet.

– I riksdagen behövs kunniga och aktiva personer, som har förmåga att driva frågor som är viktiga för vår region. Anette är en driftig kvinna, som har hjärtat på rätt plats. Jag är övertygad om att av henne får vår region en riksdagsle­damot som får saker uträttade, säger lokalfören­ingens ordförande Mikael Hiltunen.

FSD nominerar slutligt sina kan- didater, minst två, i riksdagsva­let först i november, vid sin kongress i Borgå.

– Vi utgår från att Anette finns med på den slutliga kandidatli­stan, säger Hiltunen.

De finska socialdemo­kraterna i Nyland håller just nu medlemsomr­östning om sina riksdagska­ndidater. Bland 39 uppställda finns Borgåborna Jaakko Jalonen, Marianne Korpi och Sami Ryynänen, Sibbobon Teija Virtanen och Daniel Hannus, Pernå Socialdemo­krater.

Resultatet av medlemsomr­östningen offentligg­örs 28.4.

Landskapsv­alet

SFP ska i Kuggom också föreslå rätt så många kandidater till landskapsv­alet.

– Vi kan inte nominera kandidater i ett val som det ännu inte finns en lagstiftni­ng kring, säger kontaktche­f Minna Österholm. Men om lagen stiftas i sommar måste vi vara förberedda inför höstens val.

I riksdagsva­let kan partierna ställa upp 35 kandidater på sina listor i Nyland. En full lista i landskapsv­alet kräver däremot 148 namn.

– Vi kommer att få en full lista, det är vårt mål, säger Österholm.

Otto Andersson har meddelat att han också ställer sig till förfogande i landskapsv­alet.

Det gör också Mia Heijnsbroe­kWirén, styrelseor­dförande i Lovisa, som samtidigt meddelar att hon inte kommer att ställa upp i riksdagsva­let.

 ??  ??
 ?? Foto: Max Nyberg ?? RIKSDAGEN. De unda östnyländs­ka politikern­a är först ute med att meddela sitt intresse för riksdagsva­let.
tRE uNGA. Arbete i riksdagen intressera­r fr.v. Anette Karlsson, SDP, och SFP:arna Otto Andersson och Elin Blomqvist-Valtonen.
Foto: Max Nyberg RIKSDAGEN. De unda östnyländs­ka politikern­a är först ute med att meddela sitt intresse för riksdagsva­let. tRE uNGA. Arbete i riksdagen intressera­r fr.v. Anette Karlsson, SDP, och SFP:arna Otto Andersson och Elin Blomqvist-Valtonen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland