Östnyland

Honda Civic har vuxit rejält

-

Nu borde alla system fungera igen och åtminstone utgående från nya Honda Civic finns det inga större orsaker till att märket

inte skulle attrahera köpare: Det är en bil med hög utrustning­snivå, goda köregenska­per och en facil prislapp.

Det är faktiskt tionde generation­en av Civic som nu är på gång. Sedan 1972 har bilen växt till sig från japansk lilliput till en nästan 4,7 meter lång bil (sedan) som knackar på dörren till den större medelklass­en.

Jag har själv nu i tre år kört med en Civic, men då talar vi om farmarvers­ionen Tourer, som är något av ett utrymmesfe­nomen.

Därför tycker jag att största felet med nya Civic är att den inte över huvud taget kommer som farmare utan enbart som halvkombi (5D på Hondaspråk) och sedan (4D). Tourer finns ännu till salu men då är det alltså förra generation­ens bil det gäller.

Det andra felet är att Honda har avstått från baksätets geniala ”Magic Seats” som ger ett högt och stort extra lastutrymm­e i baksätet.

Om man bortser från de här två, ur min synvinkel betänkliga besluten av den japanska biltillver­karen, är nya Civic på många sätt bättre än föregångar­en. Under motorhuven har den stora förändring­en skett på bensinsida­n där motorerna äntligen har fått turbo med allt vad det innebär av roligare köregenska­per.

Fin teknik

Den provkörda sedanen hade en 1,5-liters turbo med CVT- automatväx­el, en växeltyp som i sina värsta stunder kan dras med en osympatisk gummibands­effekt och höga motorvarv. I det här fallet fungerade växellådan dock utmärkt, med omärkliga växlingar och en motor som inte brusar upp för minsta tryck på gasen. När man trampar lite mera på gasen vaknar bilen i alla fall till liv på riktigt.

Jag provkörde också helt kort halvkombiv­ersionen med samma motor och manuell växel, som även den kändes pålitlig och lättkörd. Samtidigt kändes den lite bullrigare och instabilar­e än sedanen, som både såg ut och beteddes sig herrskapsm­ässigt.

Sedanen är nämligen en riktigt snygg bil med mera behagliga än sportiga vägegenska­per.

Där halvkombin har en ordentlig baklucka är sedanens bagageutry­mme större men dras med en ganska liten öppning och en hög kant som försvårar lastandet.

Lägre

Där vissa andra märken höjer insteget till sina bilar av respekt för den grånande köparskara­n, har Honda valt att sänka ner sätena jämfört med förra generation­en. Målet är av allt att döma inställt på yngre köpare.

Trots allt är det relativt lätt att komma in i bilen både fram och bak. Bakdörrarn­a har nu normala dörrhandta­g och öppnas generöst. Sätena

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland