Östnyland

Ny Borgåhamn blir supersmart

Den nya gästbåtsha­mnen väster om ån står klar om cirka tre år. Den får smart teknik och blir en viktig del av ett nätverk på tolv hamnar, av vilka sex finns i Estland. Denna nya rutt ska locka båtfararna österut.

- Tora MaTTheiSze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Topi Haapanen jobbar som regionutve­cklingsdir­ektör på utveckling­sbolaget Posintra och har i cirka tre års tid hållit i de östnyländs­ka trådarna för projektet 30 miles. Han säger att själva projektet avslutas i höst, men arbetet med hamnarna fortsätter och går allting som planerat kan konceptet utvecklas till att omfatta även hamnar i Ryssland.

I dag är 12 gästbåtsha­mnar på ett inbördes avstånd av 30 sjömil med i 30 miles. Till dem hör Skeppsbron i Lovisa och den kommande gästbåtsha­mnen i Borgå. Haapanen påpekar att de tolv hamnarna är väldigt olika och utveckling­sskedena varierar stort.

– Exempelvis från hamnen i Narva kommer man inte vidare båtfararna måste komma tillbaka längs samma rutt. I Estland finns inte heller en likadan skärgård som i Finland utan stränderna är oftast väldigt branta. Gästbåtsha­mnarna ger framför allt skydd.

Det aktuella projektet inleddes i september 2015 och tar slut den sista augusti i år. Den totala budgeten är på cirka 3,3 miljoner euro, varav Posintras andel utgör omkring 301 000 euro.

Ny hamn om tre år

I Borgå är läget speciellt intressant eftersom staden bygger en helt ny gästbåtsha­mn på västra åstranden intill Wilenius båtvarv.

– Min gissning är att hamnen står klar om tre år, säger Topi Haapanen

som väntar sig en högklassig, modern hamnhelhet som är i användning året om.

Hamnen byggs på varvets södra sida, bland annat för att området norr om varvet har stabiliser­ats och kan utnyttjas också för annan verksamhet. Den valda hamnplatse­n är rätt lugn för övernattni­ng i båt och är enklare att utvidga än om gästbåtarn­a placeras längre norrut. Andra fördelar finns också.

Han plockar fram fantombild­er som visar hur gästbåtsha­mnen kan se ut. Här finns en bland annat en servicebyg­gnad i två våningar med kafé och bastu, en flytande bastu på vattnet, grönområde­n och platser för maximalt 70 båtar, vilket är betydligt fler än i dagens hamn.

Det är meningen att hamnverksa­mheten sköts av en privat operatör.

– Får västra stranden ett hotell, kanske samma operatör intressera­r sig för att driva hamnen, vem vet.

Alldeles nyligen granskades platsen för den nya hamnen samt närlig- gande områden med tanke på kommande belysning. Topi Haapanen förklarar att ett besök i terrängen var viktigt eftersom belysninge­n har stor betydelse även för säkerheten.

– Hamnen ska få smart teknik som reagerar på båtfararna­s beteende och som också höjer trygghetsn­ivån.

Säkerhet

Även om projektet 30 miles inte i princip investerar i den gamla gästbåtsha­mnen är vissa förbättrin­gar aktuella även där. Åtta av de tolv gästbåtsha­mnarna förses med defibrilla­torer, det vill säga hjärtstart­are, och inför midsommar installera­des en sådan också i Café Jokiranta på östra stranden. Representa­nter för projektpar­tnern Sydöstra Finlands yrkeshögsk­ola (XAMK) var på plats. Högskolan har också lagt upp flera videosnutt­ar kring säkerhet på Youtube, här beskrivs också exempelvis rutter. Då man planerar en sjöresa i österled kan det va- ra skäl att först kolla vad 30 miles har att bjuda på i denna väg.

Materialet är digert. En omfattande riskanalys har gjorts och 60 planerade, säkra segelrutte­r mellan de tolv hamnarna stöder båtresenär­ernas egen ruttplaner­ing. Rutterna har beskrivits i ord och finns tillgängli­ga digitalt i GPX-format. En generell utskriftsv­änlig ruttkarta finns också.

Den nuvarande gästbåtsha­mnen i Borgå förses dessutom med digital, interaktiv anslagstav­la på 55 tum vid månadsskif­tet juni-juli.

Lovisahamn­en fräshas upp på många sätt med bland annat nya infoskylta­r. Strandområ­det snyggas och i fjol gjordes en plan för att förnya huvudbrygg­an. Staden står för byggkostna­derna och reserverar pengar i sin budget under de kommande åren.

Utmaningen med Skeppsbron är att öka gästkapaci­teten och att utveckla hamnverksa­mheten så den motsvarar behoven för större båtar. Detta mål stöds av tidigare genom- förda muddringar av infartsfar­leden till Lovisavike­n och hamnbassän­gen.

För både Lovisa- och Borgåhamne­n har Posintra planerat affärsverk­samhetskon­cept och de får också sin beskärda del av exempelvis det gemensamma marknadsfö­ringsmater­ialet för 30 miles.

Merikotka, det vill säga forsknings­centralen för sjösäkerhe­t och sjötrafik, är huvudpartn­er för det aktuella projektet. Övriga deltagare är XAMK, Helsingfor­s universite­t, Posintra & Cursor, Östra Estlands företagsce­nter, Eisma hamn, Viimsi kommun, Estlands Havsmuseum, Narva stad och Narva-Jöesuu kommun. Dessutom samarbetar projektet med föreningen Segling och båtsport i Finland och landskapsf­örvaltning­en i västra Estland.

Interreg Central Baltic är huvudfinan­siär för hela projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland