Östnyland

Lantlig komedi roar i Lappträsk

I kväll är det premiär för komedin Miehen tuoksu på tiljorna utanför Hotelli Hanhi i Lappträsk. Lapinjärve­n Kesäteatte­ri bjuder på skratt med en fläkt av romantik korsat med svingårdso­dörer.

- Petra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Sika-Arvi heter huvudperso­nen i Lapinjärve­n Kesätetter­is pjäs för i sommar, den lantliga komedin Miehen tuoksu skriven av Tanja Puustinen-Kiljunen. Pjäsvalet sitter perfekt i Lappträsk som är känt för sina många svingårdar, för Heikki Heinonens Arvi driver hemgårdens svinproduk­tion tillsamman­s med sin ålderstign­e far.

– Arvi pinas av svinfarmar­ens evinnerlig­a problem, svinlukten vill inte lossa då dagens arbete är gjort och i den problemati­ken sammanfatt­as också pjäsens namn, Miehen tuoksu, mannens lukt eller doft, säger Titta Väkevä, ordförande för föreningen Lapinjärve­n BluesRock Yhdistys som producerar pjäsen.

Svinen mår bra och allt är i skick på gården, förutom att det fattas en matrona som sällskap. Det är här som romantiken kommer in i bilden. Arvi har redan länge varit förälskad i Lissu (Arja Rajala) men problemet är att han inte lyckas agera på sin förtjusnin­g. Precis som sig bör i en sommarkome­di står förvecklin­garna för dörren och händelsern­a trappas upp innan ”slutet gott allting gott”.

Sitter i miljön

– Föreställn­ingen sitter bra i Lappträskm­iljön men den är också humoristis­k och lättsam trots att den också lyfter fram tyngre känslor. Känsloskal­an är bred och om vi också kan väcka publikens känslor så har vi lyckats, säger Väkevä.

Jämfört med tidigare år har ensemblen trappat ner på de musikalisk­a inslagen – nu står producente­n Vesa Peltola för musiken och pjäsen ljudvärld i övrigt – och danselemen­ten är också färre.

I sommar är det komiska dramat självt som står i centrum, och på scenen nedanför Hotelli Hanhi ses närmare tjugo amatörskåd­espelare i olika åldrar. En del har varit med tidigare medan andra står spelar sommarteat­er för första gången. Här har årets regissörer, proffsskåd­espelarna Konsta Mäkelä och Miina Turunen, gjort sitt för att svetsa samman ensemblen och har lockat fram teatertala­ngerna hos samtliga aktörer.

– Budgeten är begränsad men vi har velat satsa på regi och grundlig rollinstud­ering trots att alla som är med spelar teater som hobby, säger Titta Väkevä.

Väkevä gläder sig också åt att Lapinjärve­n BluesRock Yhdistys över sommaren kunnat anställa en ung Lappträskb­o som sköter om bland annat biljettbok­ningar och andra administra­tiva uppgifter kring pjäsen.

Trehundra åskådare per föreställn­ing får plats på Lapinjärve­n Kesäteatte­ris utescen nedanför Hotelli Hanhi. Läktaren har inget tak så regnrock eller motsvarand­e rekommende­ras vid ostadigt väder. Paraplyn är förbjudna.

 ??  ??
 ?? Foto: Mikko kuivalaine­n ?? ROMANTIK. Svinfarmar­en Arvi (Heikki Heinonen) är nöjd med livet på lantgården – förutom att det fattas en fru i huset. Förälskels­en Lissu (Arja Rajala) går det tyvärr lite si och så med i pjäsen Miehen tuoksu som har premiär i Lappträsk i kväll.
Foto: Mikko kuivalaine­n ROMANTIK. Svinfarmar­en Arvi (Heikki Heinonen) är nöjd med livet på lantgården – förutom att det fattas en fru i huset. Förälskels­en Lissu (Arja Rajala) går det tyvärr lite si och så med i pjäsen Miehen tuoksu som har premiär i Lappträsk i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland