Östnyland

Regeringen får tummen ned av Nestes personal

Delas neste upp? hamnar aktier i ryssland? Vad används pengarna för? nestes personalgr­upper uttrycker sin stora oro för framtiden på grund av att regeringen avstått från sin aktiemajor­itet i bolaget.

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

För omkring ett år sedan fattade regeringen beslut om att avstå från aktiemajor­iteten i Neste och enligt bolagets personalgr­upper gav detta en signal om att Neste inte är en så viktig aktör med tanke på landets försörjnin­gsberedska­p att staten borde vara ägare till över hälften av aktierna. Exempelvis elbolaget Fortum ansågs vara viktigare i denna bemärkelse.

Personalen konstatera­r i en kommuniké att det var meningen att aktierna skulle flyttas till statens utveckling­sbolag Vake, som investerar i projekt som är viktiga för att stärka Finlands konkurrens­kraft på lång sikt.

– Vi representa­nter för personalgr­upperna förstod inte regeringen­s logik, Neste har ju visat sig vara en bra utbetalare av dividender. Bolaget presentera­r ju också nya lösningar för förnybar energi både i hemlandet och ute i världen. Dessutom är Neste ett viktigt före- tag med tanke på försörjnin­gsberedska­pen en väldigt lång tid framöver, framhåller huvudförtr­oendemänne­n Sami Ryynänen och Jouni Lappeteläi­nen i Sköldvik i Borgå, Kimmo Aho i Nådendal samt Timo Nyman, som för ordet för bolagets högre tjänstemän.

inga applåder

Fyrklövern påpekar att staten givetvis har rätt att sälja Finlands nationaleg­endom, men i detta fall har allting inte gått så snyggt till.

År 2017 donerade regeringen 50 miljoner euro till Stiftelsen för självständ­ighetsjubi­leets barnfond.

– En bra sak att man vill förbättra barnens situation, men det intressant­a var att man fixade saken genom att flytta över Nesteaktie­r för 50 miljoner till stiftelsen.

Den hade knappt hunnit säga tack förrän 80 procent av aktierna såldes.

Enligt Nestes personalgr­upper betyder detta att statsrådet aldrig hade för avsikt att använda medlen för långsiktig­t utveckling­sarbete utan ville bara bli av med aktierna.

Nyligen såldes 5 procent av de återståend­e Nesteaktie­rna. För ett år sedan förklarade­s det att aktierna först flyttas till Vake, som investerar pengarna så att de gynnar Finlands ekonomi på lång sikt.

– Men det gick inte som planerat. Man sålde aktierna förbi Vake och det torde vara klart att medlen landar i regeringen­s valbudget, påpekar företroend­emännen.

Många öppna frågor

Sami Ryynänen säger till ÖN att orosmoment­en nu är många.

– Det finns en rädsla för att Neste delas upp i flera företag och att man satsar i huvudsak på biosidan och glömmer det andra. Vi oroar oss också för var aktierna hamnar. Om de landar i Ryssland kan de ju användas för politisk utpressnin­g.

En stor fråga är förstås också vad pengarna används till. Ryynänen konstatera­r att då statens utveckling­sbolag Vake grundades var det en positiv sak.

– Men konceptet fungerar inte alls som planerat.

 ?? Foto: arkiv/kristoffer Åberg ?? UTVECKLING­EN DRABBAS. Fyra personalgr­upper vid Neste anser att regeringen­s åtgärder skadar bolagets utveckling.
Foto: arkiv/kristoffer Åberg UTVECKLING­EN DRABBAS. Fyra personalgr­upper vid Neste anser att regeringen­s åtgärder skadar bolagets utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland