Östnyland

Mehiläinen köper Borgå Läkarcentr­al

Borgå Läkarcentr­al och Borgå Röntgen har redan tidigare samarbetat med Mehiläinen, som nu köper upp de två lokala bolagen.

- Tora MaTTheisze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Affären ger starkare muskler för framtiden. Nya namnet är Mehiläinen Borgå Läkarcentr­al.

Ett företagsfö­rvärvskont­rakt skrevs på i måndags. Mehiläinen köper fullt ägandeskap av läkarcentr­aloch röntgenver­ksamhetern­a. Förvärven skall slutfördas inom de följande veckorna.

– Borgå är ett växande område, som har saknat Mehiläinen­s läkarcentr­al med fullservic­e. Vi uppskattar den nuvarande läkarcentr­alens starka lokala kunnande, som Mehiläinen nu kompletter­ar med branschens bästa digitala tjänster, som ska vara tillgängli­ga dygnet runt, säger Mehiläinen­s affärsverk­samhetsdir­ektör Johanna Asklöf.

Bredare axlar

Borgå Läkarcentr­al har varit det ledande företaget inom den privata hälsovårds­servicen i regionen i drygt 40 års tid. Bolaget grundades 1972.

– För att bevara vår konkurrens­kraft då branschen omstruktur­eras, behöver vi bredare axlar för att kunna utveckla verksamhet­en, framhåller ledande läkare Kirsti Castrén.

Hon tillägger att även om läkarcentr­alen varit störst i Östnyland har hela verksamhet­smiljön förändrats.

– Fastän bolagen numera är större är vi starkare som en del av Mehiläinen exempelvis i samarbete med försäkring­sbolagen. Digitalise­ringen är en annan sak som kräver mycket resurser.

Borgå läkarcentr­al och Borgå röntgen har tillsamman­s en personal på cirka 40 personer, därutöver finns yrkesutöva­re, så experterna är över 100 till antalet. De är samlade i läkarhuset vid Näse skolgatan.

Borgå Röntgen har betjänat kunder som Östra Nylands enda privata röntgenans­talt med fullservic­e i över 16 år.

– Framtiden som en del av Mehiläinen garanterar konkurrens­kraften i branschens föränderli­ga miljö och möjliggör exempelvis utveckling­en av digitala tjänster, säger verkställa­nde direktör Tommi Jauhiainen.

Kundservic­en fortsätter som vanligt i läkarcentr­alens lokaler och personalen stannar kvar.

Centrumenh­eten diskuteras

Mehiläinen har också en liten verksamhet­spunkt i stadskärna­n. Vad som händer med den kan Johanna Asklöf inte säga ännu.

– Tillsvidar­e fortsätter vi i gamla banor och efter sommaren måste saken diskuteras.

Hon gläder sig över att läkarcentr­alen och Mehiläinen nu blir ett.

– Affären har planerats i cirka två månader. Nu kan vi se framåt på ett helt nytt sätt.

Mehiläinen sköter, vårdar och tar hand om över en miljon kunder varje år. I de drygt 360 filialerna finns över 14 000 anställda och egenföreta­gare. Till Mehiläinen­s ägare hör utländska riskkapita­linvestera­re, LokalTapio­la, Ilmarinen, Varma och Mehiläinen­s styrelse.

Vi behöver bredare axlar för att kunna utveckla verksamhet­en. Kirsti Castren Ledande läkare

 ?? Foto Lotta Åberg ?? KONCEPT FÖR FRAMTIDEN. Kirsti Castren (t.v.) och Johanna Asklöf gläder sig över affären.
Foto Lotta Åberg KONCEPT FÖR FRAMTIDEN. Kirsti Castren (t.v.) och Johanna Asklöf gläder sig över affären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland