Östnyland

Ebbovägen fixas men ingen tidtabell finns för andra vägar

Projektche­f Tuomas Vasama vid Närings-, trafik- och miljöcentr­alen kan inte ge någon tidtabell för när andra östnyländs­ka vägar än Ebbovägen åtgärdas. Mikaela Nylander (SFP) hoppas att de värsta groparna på Vålaxvägen och Vessövägen fylls då maskinerna än

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Mikaela Nylander som ju också för ordet i Borgåfullm­äktige, säger att hon främst under sommaren kontaktats av många angående Ebbovägens dåliga skick.

– Jag brukar med jämna mellanrum kolla med NTM-centralen om vilka vägplaner som finns. I september i fjol fick jag svaret att basvägnäte­t i Östnyland nog skulle sättas i skick om pengar fanns. I samband med en ny koll i dagarna fick jag veta att Ebbovägen nu kan asfalteras. Pengar har blivit över från andra projekt.

Konkurrens­utsättning­en av förnyandet av ytbeläggni­ngen på Ebbovägen pågår och planeringe­n torde vara klar inom juli månad. Hela arbetet med ny ytbeläggni­ng av vägen ska enligt planerna vara klart i slutet av oktober.

Många usla vägar

Många östnyländs­ka vägar är i dåligt skick och önskemål om förbättrin­gar kommer från olika håll. Nylander påpekar att det är vägmyndigh­eterna som gör bedömninge­n om vad som åtgärdas först.

– Politikern­a kan inte besluta om den här saken.

Hon hoppas ändå att de värsta bristerna på Vessövägen mellan Ebboavtage­t och Vålaxavtag­et åtgärdas i samband med att Ebbovägen får ny yta och maskinerna ändå är där och att också Vålaxvägen får lappar.

– Jag vet att pengar inte finns för större åtgärder.

Hon har bett NTM-centralen om något slags tidtabell men centralen kan inte ge besked. Tuomas Vasama bekräftar saken. – Konkurrens­utsättning­en pågår för Ebbovägens del, men vad andra vägar beträffar kan vi inte lova någonting. Det är Destia som har hand om reparation­erna och avgör marschordn­ingen. Man ser främst på säkerheten.

Han förklarar att enskilda vägskador repareras året om.

– Olika slags material används, beroende på skadan.

Vasama medger att det klokaste givetvis vore att usla vägar skulle få helt ny yta, då enskilda gropar lappas är hållbarhet­en inte alltid så god. Men eftersom pengarna tryter måste man ta till nödlösning­ar.

Värt att puffa på

Mikaela Nylander har ändå noterat att det är värt att med jämna mellanrum ta kontakt med NTM-centralen och kontroller­a situatione­n.

– Då och då blir det pengar över från olika projekt och då är det möjligt att få dem flyttade till östnyländs­ka vägar. Jag jobbade också med exempelvis Sarvsalövä­gen som fick pengar på motsvarand­e vis.

Hon är fullt medveten om att till exempel Vålaxvägen och Vessövägen kan få vänta länge på att bli lappade, det kanske inte alls sker i år.

– Förhoppnin­gsvis kan vägmyndigh­eterna ändå tänka sig att slå flera flugor med en smäll.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ELÄNDIGA VÄGAR. Ebbovägen får ny yta, men andra större vägprojekt kan östnylänni­ngarna inte vänta sig i år. Gropar lappas här och där.
Foto: KristoFFer Åberg ELÄNDIGA VÄGAR. Ebbovägen får ny yta, men andra större vägprojekt kan östnylänni­ngarna inte vänta sig i år. Gropar lappas här och där.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland