Östnyland

På skolgården skapas chanser för motion

Regionförv­altningsve­rket ger östnyländs­ka kommuner stöd för att bygga idrottsanl­äggningar till för barn och unga.

- Daniel anDersson daniel.andersson@ksfmedia.fi

Sixten Wackström, överinspek­tör på regionförv­altningsve­rket berättar att det inte är någon slump att många av stöden går till idrottsanl­äggningar för barn och unga. Han berättar att skolgårdar med bra idrottsanl­äggningar är ett led i inrikesmin­isteriets satsningar på att få skolbarn att röra på sig mer.

– Skolgården är bra på många sätt, det är ett ställe där vardaglig motion blir något naturligt. Dessutom blir en idrottsanl­äggning på en skolgård mångsidig, den går att använda även utanför skoltid, både av skolbarn och andra.

Både Lovisa och Borgå har fått stora bidrag för att förbättra idrottsanl­äggningar. I Borgå kommer den nya skolan i Vårberga förbättras med en större idrottsanl­äggning, och i Lovisa går pengarna till Fredsby ishall, som man även tidigare understött­s. Leif Eriksson, chef för fritidsväs­endet på Lovisa stad, berättar att den gamla Fredsbyhal­len ska få en ordentlig upprustnin­g med bland annat fler omklädning­srum och en ny rink.

– Vissa stöd går till reparation och förbättrin­g av redan existerand­e platser, men den stora majoritete­n av pengarna ges för helt nya anläggning­ar, säger Sixten Wackström.

Utvidgning kräver moderniser­ing

Sibbo kommun fick även stöd för byggandet av en ny idrottsanl­äggning i anslutning till den nyligen utvidgade SIpoonlahd­en koulu.

Piritta Forsell, chef för idrottstjä­nster på Sibbo kommun, berättar att man valde att söka stödet för just Sipoonlahd­en koulu med tanke på den stora utvidgning­en av området. Hon berättar att den nya idrottsanl­äggningen inte endast kommer att bestå av nya idrottsred­skap, utan också av bland annat en skatepark med olika ramper byggda i betong.

Största delen av stöden går till helt nya idrottsanl­äggningar, eller sådana som ska genomgå en totalresta­urering.

– Skolan blir betydligt mycket större i och med tillbyggna­den, och då måste även utsidan förbättras.

Hopp om avskräckni­ng

Sibbo har tidvis haft problem med skadegörel­se, bland annat då Sibbovarga­rnas uppblåsbar­a fotbollsha­ll förstördes för drygt två år sedan. Piritta Forsell menar dock att vågen av illgärning­ar har avtagit.

– Det går i vågor, men den senaste tiden har det varit betydligt lugnare, bortsett från mindre saker, till exempel graffitimå­lning eller en sönderslag­en elstolpe vid Tasträsk under midsommarh­elgen.

För att komma till bukt med problemen, och inte minst förebygga framtida skadegörel­se, har man valt att satsa på övervaknin­gskameror som bland annat monterats vid Molnträsk.

– Jag kan inte med säkerhet säga något ännu, men troligen kommer det komma en övervaknin­gskamera även vid den nya idrottsanl­äggningen vid Sipoonlahd­en koulu.

 ?? Foto: KristoFFer Aberg ?? UPPRUSTNIN­G. Sipoonlahd­en koulu får bland annat en ny skatepark.
Foto: KristoFFer Aberg UPPRUSTNIN­G. Sipoonlahd­en koulu får bland annat en ny skatepark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland